Prijava

Atletika

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 25.04.2010 13:44:18 Citiraj objavo Pošlji ZS

Romanova zmagala na uličnem teku v Švici

Slovenska atletinja Sonja Roman je zmagala na uličnem teku v Luzernu v Švici. Na 4,2 kilometra je ugnala vso konkurenco (13:20).

\"Sonja

Sonja Roman

"Tekma je bila zelo težka. Posebej zame, saj sem imela zelo dolgo potovanje iz Južnoafriške republike, kjer sem bila pred tem na pripravah. Iz Johannesburga bi morala poleteti že v nedeljo, zaradi prestavitev letov pa sem se na pot podala šele v četrtek. Prek Dubaja sem prišla do Milana, nato pa z avtobusom in vlakom do Luzerna," je pojasnila Romanova in dodala: "Pet tednov sem zelo dobro in trdo trenirala, poškodba, ki je prekinila mojo zimsko sezono in mi preprečila nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Dohi, pa je pozabljena, zato se nove sezone že zelo veselim."

rjana

rjana
Datum objave: 25.04.2010 13:45:38 Citiraj objavo Pošlji ZS

Bolt v štafeti tekel neverjetnih 8,79 sekunde

Jamajški tekaški zvezdnik Usain Bolt je na tradicionalnem štafetnem tekmovanju Penn Relays v Philadelphii poskrbel za nov zgodovinski dosežek.

Kot zadnji član jamajške štafete na 4x100 metrov je svojih sto metrov pretekel v času 8,79 sekunde.
\"\"

Superzvezdnik je pokazal, zakaj so v Philadlephii zaradi njegove prisotnosti gledalci podrli rekord v 116 letni zgodovini tega tekmovanja in se jih je na tribunah nagnetlo kar 54.000. Svetovni in olimpijski prvak ter svetovni rekorder na 100 in 200 metrov je bil spet hiter kot blisk. V zadnji menjavi štafete je Jamajki zlahka zagotovil prvo mesto, ure so se ustavile pri 37,90, kar je najboljši izid sezone, Boltu pa so namerili 8,79 sekunde. Američani so bili drugi z 38,33.

"Fantom sem dejal, naj že prej opravijo svoje delo, da se meni ne bo treba preveč naprezati," se je pošalil Bolt in pohvalil svoje rojake Maria Forsytha, Yohana Blaka in Marvona Andersona. Slednji je tudi odlično predal palico in Bolt je le še oddrvel proti cilju. "Imel sem takšno prednost, da res ni bilo težko zmagati," je skromno dodal Bolt.

Preden je zapustil teren, je številnim navijačem izpolnil željo in se slikal z njimi ter delil podpise. "V zadnjih letih me je vedno presenetilo, koliko ljudi me pozna in me pozdravlja, ko me vidijo. Zdaj se počasi že navajam na to," pa je drugo plat svetovne slave opisal najhitrejši človek na svetu.

rjana

rjana
Datum objave: 25.04.2010 22:35:27 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kebede in Šobukova londonska zmagovalca

Etiopijec Tsegaye Kebede je s časom 2:05:19 zmagal na londonskem maratonu. Pri ženskah je slavila Rusinja Lilija Šobukova z 2:22:00.

\"\"

Kebede je za več kot minuto ugnal Kenijca Emmanuela Mutaija, tretji je bil Maročan Jaouad Gharib. Lani je bil Kebede v Londonu drugi, leto pozneje pa je 23-letni tekač naredil še korak naprej in po šestih letih prekinil kenijsko prevlado, ko so zmagovali Evans Rutto (2004), Martin Lel (2005, 2007 in 2008), Felix Limo (2006) in Sammy Wanjiru (2009). Tretjeuvrščeni Jaouad Gharib je tekel 2:06:55.

\"\"

Pri ženskah pa sta za dvojno rusko zmago poskrbeli Šobukova, ki je prvič v karieri slavila v Londonu, ter Inga Abitova. Tretja je bila etiopska maratonka Asselefech Mergia. Abitova je zaostala 19 sekund, Mergia pa pol minute. Šobukova je pred petimi meseci že zmagala na maratonu v Chicagu, potem ko je maratonsko kariero začela šele lani prav na londonskem maratonu in bila tretja.

Na maratonu v Hamburgu pa je zmagal Kenijec Wilfred Kigen (2:09:22) pred Norvežanom Urigo Buto (2:09:27) in Eritrejcem Beyenejem Berakijem. Ženski maraton je dobila Kenijka Cherop Sharon (2:28:38) pred Etiopijko Biruktayit Degefa in Namibijko Beato Naigambo.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 26.04.2010 20:27:31 Citiraj objavo Pošlji ZS

Maraton, Hamburg (Nem)

Kigen in Cheropova prva v Hamburgu

Hamburg - Kenijca Wilfred Kigen in Sharon Cherop sta zmagovalca 25. maratona v nemškem Hamburgu.

\"Wilfred

Wilfred Kigen

Kigenu je uspelo zmagati v šestem poizkusu, saj je bil to že njegov šesti nastop na maratonu v nemškem pristaniškem mestu. V cilj je pritekel v času osebnega rekorda 2;09:22. Drugi je bil etiopski tekač Urige Arado Buta, ki živi na Norveškem, prevzel pa je tudi državljanstvo te skandinavske države. Tretji je bil s časom 2;10:06 Eritrejec Beyene Beraki.

\"\"

Med dekleti je bila prepričljivo prva Cheropova, ki je ciljno črto prečkala v času 2;28:38. Druga je bila komaj 19-letna Etiopijka Biruktayit Degefa z zaostankom dobre minute, tretja pa Namibijka Beata Naigambo.

Teka se je udeležilo okoli 20.000 tekačem, med njimi pa jih je kar 37 nastopilo na vseh 25. Izvedbah.

Rezultati:

Moški:
1. Wilfred Kigen (Ken) 2;09:22
2. Urige Arado Buta (Nor) 2;09:27
3. Beyene Beraki (Eri) 2;10:06
4. Justus Kiprono (Ken) 2;10:16
5. Matthew Kibowen Kosgei (Ken) 2;10:57

Ženske:
1. Sharon Cherop (Ken) 2;28:38
2. Biruktayit Degefa (Eti) 2;29:48
3. Beata Naigambo (Nam) 2;33:00
4. Elizabeth Chemweno (Ken) 2;33:24
5. Tatjana Mesenceva (Ukr) 2;34:24

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 26.04.2010 20:27:57 Citiraj objavo Pošlji ZS

Semenya naj bi se vrnila 24. junija

Pretoria - Caster Semenya še naprej čaka na rezultate testa spolnosti in ne tekmuje. Kljub temu je o nadaljevanju svoje kariere odločna.

\"\"

\'\'Ne bom prenehala tekmovati. Jaz sem tista, ki odloča o tem, ali bom še tekla. Nihče me ne bo mogel ustaviti. Sama sprejemam odločitve o svojem življenju. Pristojni lahko rečejo karkoli, a jaz sem tista, ki ima končno besedo o svoji usodi,\'\' je v enem izmed svojih redkih javnih nastopov povedala Caster Semenya, ki je na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Berlinu prepričljivo in predvsem presenetljivo osvojila naslov svetovne prvakinje, nato pa so se zaradi njenega moškega glasu in telesnih značilnosti začela namigovanja o tem, ali je sploh ženskega spola.

Z Mednarodne atletske zveze (IAAF) še niso sporočili rezultate testa njene spolnosti, a je komajda 19-letna Južnoafričanka sporočila, da se namerava udeležiti mitinga, ki bo 24. junija, ko naj bi bil test že znan, v Zaragozi.

rjana

rjana
Datum objave: 27.04.2010 17:45:29 Citiraj objavo Pošlji ZS

Alminovi le trije meseci prepovedi

Ruska atletinja Ana Alminova, ki je bila pozitivna na doping testu na letošnjem dvoranskem prvenstvu v Dohi, je prejela blago kazen. Tekmovati ne bo smela le tri mesece.

\"Ana

Ana Alminova

Lanskoletna evropska dvoranska prvakinja v teku na 1500 metrov, ki je na letošnjem dvoranskem SP v isti disciplini zasedla sedmo mesto, je bila v Dohi pozitivna na psevdoefedrin, a je prejela presenetljivo nizko kazen. Zdaj je že uradno, da bo suspendirana le za tri mesece.

Kazen so ji izrekli na ruski atletski zvezi, nato pa jo potrdili tudi na mednarodni atletski zvezi (IAAF). \'\'Ker je bil njen vzorec pozitiven zaradi zdravila za prehlad, ki ga je jemala, je kazen tako nizka. Na IAAF so jo že potrdili, kar so nam tudi uradno sporočili,\'\' je javnost obvestil predstavnik ruske antidopinške komisije Viktor Berezov.

Ana Alminova bo tako lahko nastopila že na letošnjem evropskem prvenstvu na prostem v Barceloni, saj se ji kazen izteče 8. julija letos. Rusinja je že sporočila, da bo na EP nastopila.

\"Rusinji

Rusinji je odleglo, saj je prejela dokaj nizko kazen.

Zanimivo je, da je pred časom sedem drugih ruskih vrhunskih atletinj, med njimi tudi dvakratna svetovna prvakinja na 1500 metrov Tatjana Tomašova in dvoranska svetovna prvakinja v isti disciplini Jelena Soboleva, doletela kazen dvoletne prepovedi nastopanj.

//27.4.2010 20:55:32 uredil rjana