Prijava

Bonton...

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 18.04.2010 00:19:49 Citiraj objavo Pošlji ZS

Malo sem cincal, a bi, a ne bi... Pa sem!

Odpiram torej novo temo, ki naj služi primerom, kaj je prav in kaj ni. Seveda pa je to stvar posameznika, da ne bo kdo mislil, da se tule "kar nekaj" vsiljuje igralcem - dejstvo pa je, da je od samega načina pristopa k mizi odvisno, kako bodo na vas gledali soigralci...

Lekcija št. 1: pozdrav

Večkrat se zgodi, da eden izmed soigralcev predčasno zapusti mizo (lahko, da se je naveličal ali pa mu je zmanjkalo prostega časa). Od tod naprej igra stoji vse do prihoda novega igralca. Drugod, ko npr. pridete na obisk (pa najsi bo to sosed ali najboljši kolega), se običajno pozdravi (le zamislite si, kako bjondasto bi vas gledal sosed, ko bi odprl vrata, vi pa bi - ne bu ne mu - odšli do frižidera, si na talar navlekli par rezin pršuta, gobice, sir... in z vsem skupaj odcapljali do dnevne sobe, prižgali TV in med glasnim cmokljanjem gledali vašo priljubljeno žajfnico).

Skratka, vsaj en "lp" ali pa "žio", morda celo "oj" popolnoma zadostuje. Kdor ni vajen pretiranega gobcanja, nič hudega; igra lahko poteka nemoteno tudi brez dodatnega čveka, pa vendar vsaj en pozdrav ob prihodu ne škoduje nikomur. Na mizi, kjer kjer je bilo odigranih že več iger in manjka 1 igralec, se ponavadi vpraša tudi, če je prosto (nemalokrat namreč koga zabriše ven pa bi rad še kako igro odigral).

Toliko za nocoj...

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Datum objave: 18.04.2010 10:47:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

sama sem tu prisotna vrsto let, s takimi ali drugačnimi osebki sem imela čast deliti zeleno omizje....mi je pa po vsem staležu v veliko veselje dejstvo, da smo osvojili nikoli napisano pravilo pozdrava - takega ali drugačnega - ko se vsedemo za mizo. Slišala sem vse od cio, hello, zravo, dan, čer, lp.....in priznati je treba, da vsaj štartamo v bontonskem stilu.

\"\"

KR_edn

KR_edn
Št. sporočil: 1378
Regija: Štajerska
Datum objave: 18.04.2010 11:41:11 Citiraj objavo Pošlji ZS

Torej, verjetno je Gustaf odprl temo kjer bo malček poizkusil naučiti nekatere uporabnike osnov lepega vedenja.

Ni potrebno smetiti teme, ker če bi 20% uporabnikov tule pisalo,: jst tud pozdravljam in se klanjem itd, potem se Gustafovi posti izgubijo, ravno tako kot recimo, ampak res recimo v temi Rdeča preproga.

JA?

Moderatorji prestavite post.

//18.4.2010 11:42:05 uredil KR_edn

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Datum objave: 06.05.2010 15:28:20 Citiraj objavo Pošlji ZS

avtorja teme lepo prosim, da požene dalje.....da ne bi ravno zaradi mene dobrobit bontona propadla ker s svojim sodelovanjem zgoraj nisem želela prekiniti niti uničiti namena teme, bil je le moj trenutni navdih in dejstvo, da pozdrav na mizi še vedno velja kot nenapisano pravilo(vsaj jast do zdaj nisem naletela v vseh letih na nasprotno) in boh ne dej da bi zarat mojga komentarja kdo odnehal in še manj...tut jezikov si ne rabte grickat zarat ene 1tan \"Osramočen\"

//6.5.2010 15:56:13 uredil 1tan

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Datum objave: 19.06.2010 23:59:14 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mnja...

Torej, "KR_nekdo" je pravilno ugotovil, da je bil moj prvotni namen te teme podajanje namigov (ali pa inštrukcij, če hočete), kako NAJ BI SE posameznik obnašal za tarok mizo (torej naj-bi-se; lahko postopa na ta način in potemtakem sledi interakcija med obstoječimi/bodočimi igralci, ali pa deluje kontraproduktivno, čemur sledi igranje 10×3 igre ali pa še to ne). V samo igro se nisem nameraval spuščati, ker to ni stvar bontona, ampak taktike in način igranja vsakega tarokaša/-ice; kdaj nekdo vrže določeno farbo, tarok, itn, je stvar posameznika - to se mente pred igro/med igro (morda po igri v bližnjem kafiču?)... Jbg, še sam ga včas serjem ko žut (to dobro vedo nekateri soigralci in me imajo jako v čislih zaradi tega)...

Ok, nasran je dost, zdej pa k stvari.

Lekcija št. 2: prihod med igro

Nemalokrat se zgodi, da nekoga izmed soigralcev vrže z mize, ali pa, da se po npr. 50+ odigranih iger naveliča. Tako ostane vroči stol nezaseden. Medtem, ko soigralci čakajo na véliki "come back" (oz. novega igralca), v čakalnici završi, potem pa se zgodi (dva namišljena primera):

- "nepovabljen gost" se vsede za najbl-ultra-brootal-nobl karte in si misli: "Yeah, valat pa krali pa trula mi ne uidejo!!!" - in - ne bev ne mev - čaka. Koga ali kaj? Da mu bo kdo še kavo serviral? Nein danke, Mama. Soigralci mu sicer vztrajno razlagajo, da je štokrla zasedena, da čakajo svojega kompanjona, "minister Gregor" pa nič. Takšen pristop ni najbolje sprejet med kolikor toliko resnimi igralci (resen igralec = {nepadalec + opravičilo za morebitne lapsuse - provokacije + še kaj} ).

- "nepovabljenec" zasede stol, morda mimgrede še pozdravi in vpraša, če je frej (= prosto mesto). V kolikor je temu res tako, igra teče dalje, sicer se korektno odstrani s kraja zločina. Gustaf seriously approves this kind of approach (pa najbrž nisem edini)!

Skratka, tudi, če niste prav gostobesedni, se da "sfolgat". Ob prihodu natipkate tistih par črk in je. Toliko za danes, več sledi, ko bom spet kaj "pametnega" izumil...

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

misos

misos
Št. sporočil: 2
Datum objave: 28.09.2010 14:36:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

Spoštovani,

Rredko pišem na forumih, toda rad igram tarok to pa kar se dogaja pri tem taroku ki naj bi po pisanju (  bil še v izdelavi in ipopolnjevanju ) ne sodi nikamor. Nebom se spuščal v zasnovo in sam tarok z moje strani pohvalno.Ko odpreš mizo se ti pridružita 2 modela ki te lepo pozdravita in začneta igrati. Eden drugemu dajeta kontre ko v roki imata 2 taroka. Potem ko pa dobiš dobre karte tedva modela pa kar zgineta z izgovorom da im šteka.  Moje videnje tega problema je v tem da se grebejo za pike ki jih imate pri tem taroku. Te pike za poznavalce taroka ne pomenijo nič za tiste ki pa mislijo da ga znajo igrat pa veliko. Zaradi tega igralci ki bi radi igrali lep tarok pridejo parkat na igro in ko se jim to zgodi ih nebo več tako kot mene. Razen če se prej ne bom zmenil z igralci, to pa se tudi doma lahko. Kako bi jaz rešil ta proble: tisti ki daje kontro v primeru da kontra ne uspe piše v minus.  Mizo določiti za določeno število iger ki ih odpiralec določi in tisti ki samodejno prej odide piše spet točke v minus. Še veliko predlogov bi lahko napisal, toda vem da vas to nebo zanimalo. Škoda je da boste lepo zasnovano igro pokvarili in od nje odvrnili lepo število dobrih igralcev. Iz svoih izkušenj lahko povem da sem z veliko igralcev govoril. Vsi so na začetku bili navdušeni nad igro toda po tednu igre so mišljenje spremenili zaradi nzgoraj navedenih razlogov. Če vi ne opažete da je to za večino igralcev moteče je dost žalosno.

Vsem igralcem veliko lepih iger in čim nsnj nepotrebnih odhodov.

Lep pozrav,

Misos

//28.9.2010 17:40:14 premaknil snejbi