Prijava

Zimski sporti

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 17.03.2011 16:41:43 Citiraj objavo Pošlji ZS

Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka je prvič tudi uradno spregovoril o svojem športnem slovesu. "Odločil sem se, težko mi je bilo po državnemu prvenstvu, a takrat je to v meni dozorelo. Zdaj sem se sprijaznil s tem, zagotovo pa bodo še prišli dnevi, ko mi bo zelo težko. Veliko stvari sem preživel, šel skozi njih, in to je to. Olajšanje nedvomno to ni, saj so skoki moje življenje od šestega leta naprej, torej 26 let, veliko drugih čustev je prisotnih. To se je najbolje videlo pri spremljanju treninga, samih kvalifikacij, ko mi je bilo zelo težko. Na enem mestu nisem zdržal dolgo, ker mi je bilo zelo težko."

\"\" 

Peterka je na športni poti osvojil veliko, pravzaprav največ v vsej slovenski skakalni zgodovini. "Skoki so moje življenje, upam pa, da bom glede na izkušnje in znanje, ki ga imam, v športu ostal na kakšen drugačen način. Najprej me čaka organizacija moje zadnje tekme, torej kar veliko treninga, da ne bom izpadel kot kakšen začetnik. Poslovilna tekma bo v Kranju, v sklopu pokala COC," je dodal nekdanji skakalni šampion, ki je na športni poti osvojil tudi dva velika kristalna globusa za zmago v svetovnem pokalu in dodal tudi nekaj o ambicijah, da bi letos skočil v Planici: "Dva dni me je bilo kar pošteno strah, a glede na to, da nimam veliko skokov na 120-metrski napravi, smo se skupaj odločili, da ne bi bilo najbolj pametno nastopiti."

Športniku iz Moravč so v preteklosti velikokrat tekle solze sreče, lepih trenutkov, ki jih bo večno pomnil, pa ni tako zlahka našteti. Tudi tistih nekoliko bolj žalostnih ni manjkalo, saj se je kot vsak športnik dotaknil dna: "Ta hip bi se raje spominjal lepših trenutkov!" 

Gozdar

Gozdar

Elitni član Št. sporočil: 1596
Regija: Gorenjska
Datum objave: 20.01.2012 14:19:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

Planica
Planica je leta 1969 videl dva svetovna rekorda Jiržija Raške. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Facebook

Umrl češki skakalec Jirži Raška

Olimpijski prvak leta 1968
20. januar 2012 ob 11:31
Praga - MMC RTV SLO/STA

V 71. letu je po dolgi bolezni umrl nekdanji vrhunski smučarski skakalec Jirži Raška.

Češki tekmovalec je leta 1968 v Grenoblu osvojil prvo zlato olimpijsko medaljo za takratno Češkoslovaško. Na istem tekmovanju je osvojil še srebro na veliki skakalnici.

Leta 1970 je na svetovnem prvenstvu v Visokih Tatrah osvojil srebro na večji skakalnici. Dve leti pozneje je bil v Planici na svetovnem prvenstvu v poletih tretji. V Planici je dobil še tri tekme, leta 1969 pa je tam postavil tudi dva svetovna rekorda.

V bogati karieri je leta 1971 osvojil tudi novoletno turnejo.

1tan

1tan
Datum objave: 24.02.2013 20:59:52 Citiraj objavo Pošlji ZS

Tina Maze je zmagala na superkombinaciji za svetovni pokal alpskih smučark v Meribelu. Z osmo zmago v tej zimi in 19. v karieri je hkrati kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To ji je uspelo devet tekem pred koncem sezone.

Tina Maze je po zlatu in dvema srebrnima medaljama na nedavnem svetovnem prvenstvu v Schladmingu nadaljevala z vrhunskimi dosežki in po četrtem mestu na sobotnem smuku osvojila osemnajste stopničke za zmagovalke v sezoni ter se v tem elementu izenačila na prvem mestu večne lestvice s Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinjo Pernillo Wiberg (1996/97).

Devetindvajsetletna Črnjanka ima sedaj pred drugouvrščeno v pokalu, Nemko Mario Hōfl Riesch, že nedosegljivih 958 točk prednosti. Med športniki v Sloveniji se lahko z velikim kristalnim globusom pohvali le Primož Peterka, ki je bil najboljši skakalec na svetu v sezonah 1996/97 in 1997/98.

1tan

1tan
Datum objave: 10.03.2013 15:31:31 Citiraj objavo Pošlji ZS

Na startni listi slaloma v nemškem Ofterschwangu je bilo 64 smučark, in to je tudi zadnja preizkušnja za smučarke pred finalom sezone v Lenzerheideju. Najboljša slovenska smučarka Tina Maze se bori tudi za mali kristalni globus v slalomu, Mazejeva ima v rokah že veliki kristalni globus za skupno zmago ter malega veleslalomskega. Mazejeva je z drugo slalomsko zmago v tej sezoni in petimi stopničkami napovedala pohod tudi na slalomski kristalni globus, v seštevku točk je namreč prevzela prvo mesto, pred Shiffrinovo pa vodi za sedem točk. Štiri tekme pred koncem sezone ima Korošica že 2254 točk, dosegla je dosegla drugo slalomsko zmago v sezoni in tretjo v karieri. "Hermann je eden izmed največjih. To, da sem izenačila njegov rekord, me je pustilo brez besed," je dejala Mazejeva.

Tina Maze je šla na prvo progo s številko 4 in je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo, vendar je šla naslednja na progo Shiffrinova, ki je bila še hitrejša in je zadržala vodilno pozicijo po prvem teku. Mazejeva je zaostajala le za deset stotink, tretja je bila Švicarka Wendy Holdener (+0,87). V drugem teku je Mazejeva uprizorila še eno izvrstno vožnjo in se prebila na prvo mesto, druga je bila Holdenerjeva (+0.25), tretja pa Shiffrinova (+0,75). Mazejeva je tako osvojila že 22. stopničke v letošnji sezoni in s tem izenačila rekord Hermanna Maierja, ki mu je to uspelo v sezoni 1999/2000.

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Datum objave: 23.03.2014 23:25:30 Citiraj objavo Pošlji ZS

Boljšega konca skakalne sezone si ne bi mogli zamisliti; zmaga, rekord skakalnice in odbit nemški napad za 2. mesto v skupnem seštevku sv. pokala. Vse to (in še več) je Peter Prevc smile

Malo manj luštno je bilo vreme, a nič ne de - vse zgoraj napisano je odtehtalo tistih nekaj tisoč kapelj, ki so se usule na sedaj že tradicionalno prizorišče finala smučarjev skakalcev. Drugo leto pa upajmo na obljubo Noriakija Kasaia; namreč, da bo naskakoval nov sv. rekord na velikanki bratov Gorišek smile

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

Zimski sporti