Prijava

Drugi športi

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 04.05.2009 20:11:52 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kitajci "okupirali" Jokohamo

Namiznoteniško svetovno prvenstvo v Jokohami se bo končalo z novim popolnim zmagoslavjem Kitajcev. Ti so namreč zasedli prav vsa mesta v finalih, tako v posamični kot tudi v konkurenci dvojic. V moški konkurenci se bosta za naslov pomerila prvi nosilec Wang Hao in petopostavljeni Wang Liqin, pri ženskah pa prvi nosilki Zhang Yining in Guo Yue.
\"Sport1\"

Izidi:
- polfinale:
- moški:
- posamično:
Wang Hao (Kit/1) - Ma Long (Kit/3) 12:10, 11:8, 10:12, 11:9, 11:9;
Wang Liqin (Kit/5) - Ma Lin (Kit/2) 11:5, 12:14, 11:9, 7:11, 11:9, 6:11, 11:6;

- dvojice:
Chen Qi/Wang Hao (Kit/1) - Zhang Jike/Hao Shuai (Kit/8) 9:11, 11:4, 13:11, 11:7, 11:9;
Ma Long/Xu Xin (Kit/2) - Jun Mizutani/Seija Kišikava (Jap/3) 11:6, 11:8, 11:3, 11:5;

- ženske:
- posamično:
Zhang Yining (Kit/1) - Liu Shiwen (Kit/10) 11:8, 11:8, 11:6, 8:11, 10:12, 11:8;
Guo Yue (Kit/2) - Li Xiaoxia (Kit/3) 11:8, 11:5, 10:12, 11:5, 11:9;

- dvojice:
Guo Yue/Li Xiaoxia (Kit/1) - Jiang Huajun/Tie Yana (Hkg/3) 11:7, 11:8, 11:5, 11:9;
Ding Ning/Guo Yan (Kit) - Kim Kyung-Ah/Park Mi-Young (JKo/4) 11:3, 11:9, 12:14, 12:10, 12:1.

rjana

rjana
Datum objave: 04.05.2009 20:21:36 Citiraj objavo Pošlji ZS

Intervju z Bojanom Tokičem 

Bojanu Tokiču je nedavno na svetovnem namiznoteniškem prvenstvu v japonski Jokohami uspel veliki met, saj se mu je z zmago nad olimpijskim zmagovalcem iz Aten leta 2004, Južnokorejcem Seun Min Rjujem, uspelo uvrstiti med 32 najboljših igralcev sveta. S tem je pripravil največje presenečenje na turnirju in je tako pod svoje »skalpe« po Samsonovu in Waldnerju dodal še eno veliko ime. Kasneje pa je, kot je tudi sam priznal, izgubil proti močnejšemu tekmecu. Kdo je sedaj zanj favorit za naslov svetovnega prvaka, kaj pričakuje od italijanskih zaključnih dvobojev (V Italiji igra za Milano) in zakaj v namiznoteniškem svetu prevladujeta zmeda in nezadovoljstvo?

Čestitke za uspeh na svetovnem prvenstvu. Kakšni so občutki po vrnitvi v domovino?

Občutki so dobri. Na svetovno prvenstvo sem odšel s ciljem, da naredim eno presenečenje in dokažem, da nisem pozabil igrati namiznega tenisa in to mi je tudi uspelo. Ko sem izločil olimpijskega prvaka v Pekingu, me je v naslednjem krogu spet čakal realno gledano boljši igralec Jošida. To je Kitajec, ki igra za Japonsko. Vsi so pričakovali še eno zmago, a to ni tako enostavno. Samozavest je po zmagi nad Južnokorejcem Rjujem zrasla, a Japonec je igral odlično in mislim, da realno sodi mnogo višje od 37. mesta na svetovni jakostni lestvici. Nimam si kaj očitati, je pa res, da sem naredil nekaj nepotrebnih manjših napak na tej tekmi, a fant je res dober. Za vstop med 16 najboljših v tej hudi azijski konkurenci pa je potrebno imeti res nekaj več, a trenutna realnost je uvrstitev med dvaintrideseterico

\"\"Bojan Tokić 

Je bil to zaenkrat vaš maksimum ali bi mogoče lahko naredili še korak naprej?

Lahko bi naredil tudi korak dalje, zakaj pa ne, a realno gledano sem 53. igralec sveta in priti med 32 najboljših na svetu je dober rezultat.

Pohvalili ste priprave na Japonskem. Kaj je bila tista pika na i na pripravah v deželi Vzhajajočega sonca, ki vam je kasneje na glavnem turnirju omogočila ta dosežek?

Japonska je mali raj za športnika. Udeležil sem se že raznih priprav, videl sem že veliko pripravljalnih centrov, a te priprave so bile res nekaj posebnega. Takih pogojev ni nikjer drugje na svetu. Športniki smo imeli tam na razpolago praktično vse: savne, jacuzzije, bazene s slano in sladko vodo, dvorane za vse športe. Namiznoteniška dvorana je imela vse rekvizite in vse pripomočke, ki jih športnik potrebuje, tudi temperatura zraka v dvorani je bila idealna. Igralci so željni treninga, trenirajo dnevno od šest do osem ur. Jaz si takih razmer lahko le želim tudi v prihodnje.

Kako je bilo poskrbljeno za vašo prehrano?

Hrana je bila zdrava in športniku primerna. Ne morem si predstavljati kaj boljšega, saj je pri vsakem obroku pisalo, kakšne je njegova sestava, od natančne količine vitaminov, ogljikovih hidratov in maščob. Za športnika je poskrbljeno od glave do pete. Vsi boljši japonski športniki in dobitniki večjih kolajn dobesedno živijo v tem centru. V treh tednih mi ni bilo nikoli dolgčas in sem neskončno užival.

\"\"

Seung Min Ryu je padel na svetovnem prvenstvu

Je zmaga nad Južnokorejcem Rjujem vaš največji »skalp« dosedaj v vaši karieri?

Težko je primerjati »skalpe« med seboj, je pa zadnji po vrsti in zaradi tega najbolj odmeven. Če premagaš olimpijskega prvaka in tretjega z zadnjega svetovnega prvenstva, ki je sicer 11. igralec sveta na tako velikem tekmovanju, je to res nekaj posebnega. A ne smemo pozabiti zmag nad Bollom, Samsonovim, Waldnerjem in ostalimi. Premagal sem praktično vso svetovno elito, razen Kitajcev, ki so razred zase. Veseli me predvsem, da sem dokazal, da še vedno igram dober namizni tenis.

Svetovno prvenstvo v Jokohami se počasi bliža koncu. Kdo je vaš favorit za naslov prvaka?

Tu so štirje Kitajci in je vse možno. WANG Liqin je eden izmed tistih, ki je najmanj obremenjen in edini, ki je že osvojil naslov, ostali trije niso bili še nikoli prvaki. Tudi MA Lin je pod manjšim pritiskom, saj je olimpijski prvak. Prej so mu vsi očitali, da je najboljši igralec brez osvojene lovorike, vedno je bil dominanten na Pro Touru. WANG Hao je igralec, ki je izgubil dva olimpijska finala, tako v Atenah kot v Pekingu in še marsikatero polfinale. Tudi on si srčno želi zmage, saj je št. 1 na svetovni lestvici, pa nima naslova svetovnega prvaka. MA Long pa je med vsemi polfinalisti najmlajši (20 let) in nima kaj za izgubiti, tako da je popolnoma neobremenjen. Vsi štirje polfinalisti imajo svoje prednosti in slabosti, tako da imajo prav vsi enake možnosti za končno zmago.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

V mesecu maju me v svojem italijanskem klubu čakajo zaključni boji v končnici, junija pa se bom začel pripravljati za mediteranske igre. To je zame dober pripravljalni turnir, saj mediteranske države igrajo dober namizni tenis, poudarek pa je tudi na druženju in mislim, da se bomo imeli lepo.

Do kam lahko sežete v italijanski končnici?

Trenutno smo drugi, a končnica je vedno loterija. Mislim, da se bomo uvrstili v finale, kjer se bomo verjetno pomerili s Castel Goffredom, ki je realno gledano močnejši od nas.

Mednarodna namiznoteniška zveza v zadnjih letih konstantno spreminja pravila. Kaj menite o teh spremembah?

Pravila se ves čas spreminjajo. Spremenili smo velikost žogice, spremenili smo točkovanje (prej set do 21, sedaj do 11), uvedli smo time-out, spremenili smo tudi pravila pri serviranju in pri lepljenju gum na loparjih…Ves čas se nekaj spreminja in zdi se mi, da odgovorni ljudje pri svetovni namiznoteniški organizaciji nimajo veliko znanja o tem športu. Najbrž jim je dolgčas in na vsakem sestanku malo spremenijo ta pravila, tako kot njim paše. Najbolj žalostno pa je to, da sploh nič ne vprašajo nas igralce. Mislim, da predsednik Sharala sploh ne pozna igralcev. Ko gre mimo nas, nas sploh ne pozdravi in zelo žalostno je, da namiznoteniško zvezo vodi  tak človek. Ni  revolucionarnih sprememb, a mislim, da je ljudem na teh kongresih, ki jih imajo na svetovnih prvenstvih, pošteno dolgčas. To so ljudje, ki so starejši od 70. let in nimajo kaj početi. Tam pač sedijo in se ne razumejo kaj dosti na šport, je pa tudi tu prisotna politika. Oni nas dobesedno »zajebavajo.« Mi igralci imamo počasi vsega skupaj dovolj, a problem je, da sami igralci nismo enotni. Tu bi morali tudi mi sami nekaj narediti in se upreti. Lahko bi odigrali kakšen turnir in dokazati, da imamo neko moč. Obnašamo se kot prestrašene punčke, ki se vsega bojimo in ne naredimo nič. Vsi »jokamo« drug drugemu, naredimo pa ne nič in to je žalostno. Trenutno je predsednik igralskega združenja Hrvat Zoran Primorac, ki je sicer legenda, a mislim, da bi moral on »povleči« voz. To ne gre več tako naprej. Dokler ne bomo sami naredili nekaj, bodo o pomembnejših stvareh še vedno odločali ljudje, ki o namiznem tenisu nimajo pojma.

//4.5.2009 20:39:34 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 05.05.2009 01:04:48 Citiraj objavo Pošlji ZS

Naslova med dvojicami pripadla favoritom 

Prvopostavljeni Kitajki sta v finalu s 4:1 (11:8, 12:10, 11:4, 3:11, 11:7) premagali rojakinji Ding Ning in Guo Yan.

\"\"

Guo Yue in Li Xiaoxia

Kitajca Chen Qi in Wang Hao sta prav tako upravičila naziv prvih nosilcev, saj sta osvojila zlato kolajno v moških dvojicah. Chen Qi in Wang Hao sta v finalu s 4:1 (-6, 11, 11, 5, 9) premagala drugopostavljena rojaka Ma Longa in Xu Xina.

//5.5.2009 01:05:47 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 05.05.2009 14:45:56 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenski judoisti ne počivajo

\"Sport1\"

Slovenska reprezentanca v judu se bo konec tedna udeležila VN Tunizije. V ekipi sta tudi junaka z nedavnega evropskega prvenstva v Tbilisiju Urška Žolnir (Sankaku) in Aljaž Sedej (Bežigrad).

Tekma v Tuniziji bo zanimiva preizkušnja za številne slovenske judoiste, ki se vračajo v reprezentanco. V ženski konkurenci bo med drugimi nastopila tudi Raša Sraka (Bežigrad), ob njej pa še nosilka olimpijske medalje iz Pekinga Lucija Polavder in mlada Vesna Đukić (obe Sankaku).

V moški konkurenci se bosta ob Sedeju predstavila povratnika na največja tekmovanja Sašo Jereb (Olimpija) in Primož Ferjan, nastopila pa bosta še Matjaž Ceraj (oba Impol) in Simon Mohorovič (Bežigrad).

rjana

rjana
Datum objave: 05.05.2009 14:52:06 Citiraj objavo Pošlji ZS

Prva nosilca osvojila zlato

V Jokohami na Japonskem so s finalnimi dvoboji opravili namiznoteniški igralci na letošnjem svetovnem prvenstvu. V povsem kitajsko obarvanih dvobojih sta zlati medalji osvojila prva nosilca Wang Hao v moški in Zhang Yining v ženski konkurenci.

\"\"

Wang Hao

Zhang Yining je s 4:2 (-10, -3, 2, 7, 7, 9) premagala rojakinjo, drugo nosilko in branilko naslova Guo Yue. Olimpijska prvakinja je na ta način spet osvojila zlato medaljo, saj je bila svetovna prvakinja že leta 2005. Tudi bronasti medalji sta osvojili Kitajki Liu Shiwen in Li Xiaoxia. Guo Yuejevi ostaja v uteho dejstvo, da se je skupaj z Li Xiaoxia veselila zlate medalje med dvojicami.

\"\"

Zhang Yining

Še bolj gladko zmago je dosegel olimpijski podprvak Wang Hao, ki je četrtopostavljenega rojaka in trikratnega svetovnega prvaka Wanga Liqina ugnal s 4:0 (9, 11, 5, 9). Pred tem je Wang Hao v paru s Chen Qijem zmagal tudi med dvojicami.

V mešanih parih sta naslov osvojila Li Ping in Cao Zhen. Na ta način so Kitajci, tako kot na olimpijskih igrah v Pekingu, tudi na svetovnem prvenstvu osvojili prav vse zlate medalje, skupaj pa kar 17 od 20 medalj, ki so jih razdelili prireditelji SP. S tem so Kitajci dosegli največji ekipni uspeh na namiznoteniških svetovnih prvenstvih vse od njihove uvedbe leta 1926.

Izidi:
- moški:
- posamično: Wang Hao (Kit) - Wang Liqin (Kit) 4:0 (11:9, 13:11, 11:5, 11:9)
- dvojice: Chen Qi/Wang Hao (Kit) - Ma Long/Xu Xin (Kit) 4:1 (6:11, 13:11, 13:11, 11:5, 11:9)

- ženske:
- posamično: Zhang Yining (Kit) - Guo Yue (Kit) 4:2 (10:12, 3:11, 11:2, 11:7, 11:7, 11:9)
- dvojice: Guo Yue/Li Xiaoxia (Kit) - Ding Ning/Gua Yan (Kit) 4:1 (11:8, 12:10, 11:4, 3:11, 11:7)

- mešane dvojice:
Zhang Jile/Mu Zi (Kit) - Li Peng/Cao Zhen (Kit) 2:4 (6:11, 11:4, 7:11, 11:9, 11:13, 8:11)

rjana

rjana
Datum objave: 05.05.2009 14:53:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenci na EP v karateju

\"Sport1\"

Zagreb bo ob koncu tedna od 8. do 10. maja gostil evropsko prvenstvo v karateju, kamor odhaja številčna slovenska članska reprezentanca, ki ne želi prav ničesar prepustiti naključju. Na že 44. izvedbi EP bo barve naše države zastopalo 15 karateistov, ki se nadejajo vsaj ponovitve dosedanjih uspehov slovenskih karateistov.

Na preteklih EP za člane so slovenski tekmovalci osvojili štiri medalje. Leta 1997 je Klemen Stanovnik na Tenerifih osvojil srebrno medaljo v športnih borbah do 70 kg. Stanovnik se lahko pohvali tudi z bronom s svetovnega prvenstva leta 1994 v Maleziji. Leta 1998 je v Beogradu osvojil srebro Damir Vrbanič v kategoriji do 60 kg. Tudi Bratislava 2007 je bila prizorišče vrhunskih predstav. Evropski podprvak je postal Matija Matijevič v športnih borbah do 75 kg, bron pa je šel v roke Dejana Vozliča v športnih borbah do 80 kg.

Zagreb je priložnost za novo odličje in temu v prid so vsekakor dobra pripravljenost reprezentantov, kamor odhaja tudi zaradi bližine prvenstva najštevilčnejša ekipa doslej. Predsednik Karate zveze Slovenije Igor Zelinka je kot vodja delegacije tako na današnji novinarski konferenci v Ljubljani nanizal pričakovanja: "Mislim, da so bile priprave precej intenzivne in uspešne, tako da uspehi na turnirjih v zadnjem času kažejo dvig forme. Konkurenca je vedno zelo huda..., tako bi težko rekli, da načrtujemo kolajno, vsekakor pa si jo želimo in realno smo ji dovolj blizu."

Pred evropskim prvenstvom se reprezentanca lahko pohvali z okrepitvami v trenerski ekipi. Marca sta se pridružila slovenski reprezentanci izkušena trenerja za športne borbe Josip Makovec za ženske in Vlado Bošnjak za moške, ki sta dolga leta trenirala v hrvaški reprezentanci ter se lahko pohvalita že s 25 odličji varovancev s svetovnih in evropskih prvenstev. Trener članske reprezentance Jani Merc je s trenersko okrepitvijo zadovoljen, kar se že pozna tudi pri izboljšanju dela. "Za Zagreb imamo zasedene vse kategorije, razen pri ženskah težko kategorijo. Če se bo vse pokrilo, lahko realno pričakujemo uvrstitev v boj za medaljo. Kaj se bo zgodilo, pa bomo še videli, saj je marsikaj odvisno tudi od žreba in sodnikov. Ekipa ni samo velika, ampak tudi zelo dobra, pravzaprav še nikoli nismo imeli takšne ekipe, zato lahko pričakujemo kakšen dober rezultat," pričakuje Merc.

So pa pred Zagrebom poškodbe pokvarile nekatere načrte in povzročile spremembe v reprezentanci zlasti v katah. Odpovedani so bili nastopi obeh ekip, moške in ženske, v katah ekipno zaradi odsotnosti Tamare Kovačevič, ki si je na zadnji kontrolni tekmi v Bratislavi poškodovala koleno, in Admirja Bogaljeviča, ki si je pred 14 dnevi na treningu zvil gleženj. V katah posamezno za članice bo nastopila Tjaša Kranjec (ŠRD Olimpija Ljubljana), ki bo v Zagrebu doživela svoj debi, člane bo v katah zastopal Bor Dereani (KK Lovrenc na Pohorju). Tekmovalec z veliko izkušnjami z velikih tekmovanj, a pred Zagrebom dokaj skromnih pričakovanj. "Forma ni blesteča. Zaradi januarske poškodbe gležnja sem izgubil nekaj časa in telesna pripravljenost ni na tisti ravni, ki bi si jo želel. A sem v zadnjem času skušal nadoknaditi izgubljeno in delal, kar sem lahko," je dejal Dereani.

V dvorani Doma sportova bodo nastopile štiri tekmovalke v športnih borbah, v posamičnih kategorijah in ekipno. Vesna Bezgovšek (KK Polzela) bo branila barve v športnih borbah do 50 kg posamezno, Iva Peternel (KK Kranj) do 55 kg, Bojana Dujovič (KK Kranj) do 61 kg in Isabela Kovačič (KK Rogaška Slatina) do 68 kg. Z najbolj odmevnim rezultatom z velikih tekmovanj, s petim mestom s svetovnega prvenstva leta 2006, se lahko od tekmovalk pohvali Peternelova. "Dokazala sem, da sem zmožna premagati najboljše, hkrati pa znam izgubiti tudi proti slabšim, zlasti takrat ko sem preveč obremenjena z rezultatom in si preveč želim. Upam na najboljše. Ker ni več absolutne kategorije, bom v svoji kategoriji morala dati vse od sebe. Smo dobra ekipa, pod dobrim vodstvom Josipa. Če bo vse v redu, sproščeno, neobremenjeno, z zdravo željo, tudi rezultat ne bo izostal," je bila optimistična Peternelova.

Pri članih bodo v športnih borbah Slovenijo zastopali fantje v vseh posameznih kategorijah. Alen Mašič (do 60 kg, KK Postojna), Zlatko Tkalec (do 67 kg, KK Zmaj Ljubljana), Matijevič (do 75 kg in ekipno, KK Zmaj Ljubljana), Jan Merc (do 84 kg in ekipno, KK Šiška), Omer Tabaković (nad 84 kg in ekipno, KK Tiger Velenje), samo v ekipnih bojih pa bodo nastopili štirje člani Mladen Railič (DBV Piran), Žiga Šantej (KK Trbovlje), Vozlič (ŠRD Olimpija Ljubljana) in Zekerijah Tabaković (KK Tiger Velenje).

Z že osvojeno medaljo z EP se v reprezentanci lahko pohvalita Matijevič in Vozlič iz čudežne Bratislave pred dvema letoma. "Če bom sproščeno delal in mi bodo sodniki naklonjeni, tudi medalja ne bi bila presenečenje," je dejal Matijevič, ki ima še nekaj neporavnanih računov. Italijan Luigi Busa, proti kateremu je pred dvema letoma izgubil v finalu, bo tokrat "moral izgubiti", napove Matijevič. O možnosti uvrstitve med štiri najboljše ekipe v Evropi Vozlič, ki ne skriva razočaranja, ker mu ni uspela uvrstitev v boje posamično, ne dvomi: "Če bo malo sreče in bo ekipa pokazala nekaj borbenega, moštvenega duha, drugi krog ne bi smel izostati."

Drugi športi