Prijava

Gimnastika

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 31.10.2009 06:00:35 Citiraj objavo Pošlji ZS

Nekdanja svetovna prvakinja dopingirana 

Brazilska telovadka Daiane dos Santos, nekdanja svetovna prvakinja na parterju (2003), je bila pozitivna na dopinškem testu opravljenem julija letos.

\"\"  

Zaradi prepovedanega furosemidea ji grozi dvoletna prepoved nastopanja. Mednarodna gimnastična zveza je sporočila, da je imela Santosova letos operacijo kolena in da obstaja tudi možnost, da je prepovedano poživilo v njeno telo prišlo po pomoti. Furosemide se sicer uporablja za zniževanje telesne teže in tudi kot sredstvo, s katerim se zakrijejo druga poživila.

Santosovo čaka zaslišanje pred nacionalno zvezo najpozneje do 13. novembra.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 06.11.2009 10:09:35 Citiraj objavo Pošlji ZS

Pegan in druščina danes v boj za finalne nastope

Aljaža Pegana in druščino danes čakajo kvalifikacije na predzadnji tekmi svetovnega pokala v športni gimnastiki to sezono.

\"\"

Aljaž Pegan

V Osijek so ob Peganu odpotovali še Sašo Bertoncelj, Rok Klavora in Žiga Britovšek ter tričlanska ženska zasedba v postavi Saša Golob, Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar. V ekipi tokrat ni Mitje Petkovška, najboljšega telovadca na lestvici svetovnega pokala na bradlji, ki se je odločil, da na zadnjih dveh tekmah sezone (Osijek, Stuttgart) ne bo nastopil, Alen Dimic pa še ni dovolj okreval po poškodbi, ki ga je stala tudi nastopa na minulem svetovnem prvenstvu v Londonu.

Pegan, ki je ta čas v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) na drogu na drugem mestu, je v Osijeku v četrtek zvečer že opravil trening. "Samo orodje mi ni preveč všeč, saj je takšno kot na svetovnem prvenstvu. A za vse je enako. Pripravljen sem dobro in menim, da mi je kar uspelo zadržati formo z nedavnega prvenstva v Londonu, tako da se bom na zadnjih dveh tekmah še lahko boril za skupno zmago v končni razvrstitvi svetovnega pokala," je dejal 35-letni telovadec in povedal, da bo v Osijeku nastopilo ogromno telovadcev, med njimi tudi ta čas vodilni v svetovnem pokalu, nedavni svetovni podprvak Nizozemec Epke Zonderland.

\"\"

V boj za finalne nastope se bodo danes podali tudi Rok Klavora na parterju, Sašo Bertoncelj in Žiga Britovšek pa na konju z ročaji. Predvsem za Bertonclja sta zadnji dve tekmi sezone še kako pomembni, saj bosta odločili, ali bo 25-letni telovadec sezono svetovnega pokala sklenil med najboljšo trojico sveta. Ta čas je četrti, a le šest točk zaostaja za tretjim mestom, tako da potrebuje dober nastop.

Visoke načrte ima tudi Klavora, ki je na lestvici najboljših na parterju trenutno peti, v Osijeku pa bo nastopil tudi na preskoku. "Rok ima lepe možnosti za finale, a bo moral sestavo narediti brez napak, saj je konkurenca res močna," je možnosti svojega varovanca ocenil Dejan Jovanovič. Na parterju bo namreč nastopila tudi najboljša trojica v točkovanju svetovnega pokala, Brazilec Diego Hypolito, Izraelec Alexander Shatilov in domačin Tomislav Marković.

\"\"

Sašo Bertoncelj in Rok Klavora

V ženskem taboru manjka najboljša slovenska telovadka Adela Šajn, ki je v točkovanju med svetovno elito druga tako na gredi kot parterju. Ko si je najprej poškodovala levi gleženj in morala zato izpustiti tudi svetovno prvenstvo, jo je doletela še ena nesreča. Ko je že začela okrevati, pa si je po nesreči poškodovala še desni gleženj. Slovenske barve bodo na predzadnji tekmi svetovnega pokala zastopale Saša Golob, ki bo nastopila na gredi in parterju, ter Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar, ki naj bi se predstavili na preskoku in dvovišinski bradlji.

Finalni nastopi najboljše osmerice na posameznih orodjih bodo na sporedu v soboto in nedeljo.

STA

rjana

rjana
Datum objave: 06.11.2009 22:11:38 Citiraj objavo Pošlji ZS

Pegan pometel s konkurenco

\"Sport1\"
Aljaž Pegan (na fotografiji), Sašo Bertoncelj in Saša Golob so v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v Osijeku uspešno opravili svoje delo. Pegan je bil na drogu odličen in za nastop prejel prvo oceno kvalifikacij (15,3 točke), Bertoncelj si je finale priboril s peto oceno (13,825) na konju z ročaji, prav tako Saša Golob na parterju (13,025).

Pegan je v Osijeku, kjer na svetovnem pokalu kategorije A nastopa 120 tekmovalcev iz 29 držav, z uspešnim kvalifikacijskim nastopom na drogu pometel s konkurenco. Čeprav ni prikazal najtežje sestave, je bil njegov nastop dovolj za najboljšo oceno, tako da se bo v nedeljskem finalu boril za zlato kolajno in s tem tudi za prevzem vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala. V finalu bo sicer nastopil tudi njegov največji tekmec v svetovnem pokalu, ta čas vodilni in nedavni svetovni podprvak Nizozemec Epke Zonderland, ki je v kvalifikacijah prejel drugo oceno tekmovanja na tem orodju (15,175).

"Vajo sem naredil kar dobro, čeprav mi ni vse uspelo po načrtih. Povezava pegan-ribalko mi ni uspela, drugo novo kombinacijo pa sem nalašč izpustil. Tudi seskok, ki mi je na svetovnem prvenstvu odnesel kolajno, je bil kar dober, z manjšim poskokom, zato sem lahko zadovoljen," je v pogovoru za STA povedal 35-letni telovadec Trnovega, ki bo v nedeljskem finalu najboljše osmerice meril na zmago: "Seveda, prav za to pa smo tudi prišli sem na tekmo, po zmago!"

Prvi korak na poti do cilja - preboj med najboljšo trojico svetovnega pokala v skupnem seštevku - je danes uspešno naredil tudi Bertoncelj, ki si je s peto oceno (13,825) na konju pritelovadil sobotni finale. Čeprav sestava ni bila najboljša, je bila dovolj za še en nastop, kjer bo 25-letnik "lovil" vsaj četrto mesto, s katerim bi s tretjega v skupni razvrstitvi sezone spodrinil Belgijca Donna-Donnyja Trujensa. Ta čas je Bertoncelj namreč četrti, a le šest točk zaostaja za tretjim mestom, v končni skupni seštevek pa telovadcem štejejo po štirje najboljši nastopi.

"Upam, da bom jutri telovadil kaj boljše. A k sreči so danes fantje delali ogromno napak, tudi na konju so grešili eden za drugim. Le svetovni prvak Kitajec Zhang Hongtao je bil razred zase, preostali telovadci so vsi po vrsti delali napake, med njimi tudi jaz. Skozi celotno vajo sem se \'lovil\', na koncu pa sem pri seskoku z nogo zapel za orodje in komaj preprečil, da nisem pred sodniki pristal kar na trebuhu. Tako sem naredil velik poskok naprej, ki me je stal boljše ocene. A prvi cilj - finale - je tu," je po nastopu za STA povedal telovadec Narodnega doma in pojasnil, da sta si kot zadnja finale pritelovadila finalista minulega svetovnega prvenstva, Hrvat Robert Seligman (13,3 točke) in Romun Flavius Koczi (13,1).

"Poleg Kitajca in omenjenih dveh bo v finalu tudi Rus Andrej Perevožnikov in prav med nami petimi se bo bil boj za kolajne. Pripravljen sem dobro in upam, da se mi bo izšlo. Že na tej tekmi se namreč v skupnem seštevku želim zavihteti med najboljšo trojico sveta, zato moram biti najmanj četrti. To je moj cilj, želja pa seveda kaj drugega, kot kolajna," je bil iskren Škofjeločan.

Preostali del reprezentance se tokrat ni najbolje odrezal. Rok Klavora, ki se ob dobrih nastopih zlahka uvrsti med najboljših osem v svetovnem pokalu, je na parterju naredil dve veliki napaki - pri prvi in zadnji diagonali je pristal na zadnji plati - in z oceno 12,3 točke ostal daleč za finalom, tudi nastop na preskoku se mu ni izšel po načrtih, saj si je že pri prvem skoku pri doskoku moral pomagati z roko. Dvakrat je s konja padel tudi Žiga Britovšek in z oceno 11,9 tekmo končal na 22. mestu.

V ženskem taboru so imeli precej smole, saj je še pred nastopom zbolela Ivana Kamnikar in zaradi povišane telesne temperature ni mogla nastopiti, Tjaša Kysselef pa je na parterju naredila napako, ki jo je stala gotove uvrstitve v finale. Še bližje je bila novim finalnim nastopom na gredi in svojem paradnem orodju preskoku, saj je na obeh orodjih zgolj za dve desetinki točke zgrešila uvrstitev med najboljšo osmerico. Na preskoku je bila z oceno 12,975 točke deseta, na gredi pa z 12,3 deveta. Najizkušenejša članica ekipe Saša Golob je sicer padla z gredi, a se je za napako več kot "oddolžila" na parterju, kjer je zelo dobro nastopila in se s peto oceno kvalifikacij (13,025) uvrstila med osmerico finalistk, ki se bodo za kolajne borile v nedeljo.

Tekmo v Osijeku sta izpustila Mitja Petkovšek, najboljši telovadec na lestvici svetovnega pokala na bradlji, ki se je odločil, da na zadnjih dveh tekmah sezone (Osijeku sledi še Stuttgart) ne bo nastopil, in Alen Dimic, ki še ni dovolj okreval po poškodbi, ki ga je stala tudi nastopa na minulem svetovnem prvenstvu v Londonu. Doma je zaradi poškodbe morala ostati tudi najboljša slovenska telovadka Adela Šajn, ta čas še druga v svetovnem pokalu tako na gredi kot parterju.

rjana

rjana
Datum objave: 07.11.2009 23:06:24 Citiraj objavo Pošlji ZS

Bertonclju srebro, Pegan v nedeljo

\"Sport1\"
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj (na fotografiji) je v finalu svetovnega pokala na konju z ročaji v Osijeku uspešno prikazal sestavo, telovadil zelo čisto in se z oceno 15,35 točke veselil srebrne kolajne. Odličje pa ni njegova edina nagrada, saj se je Bertoncelj z današnjim uspehom tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala povzpel med najboljšo trojico sveta.

Zmagal je svetovni prvak Kitajec Zhang Hongtao (16,075 točke), tretje mesto za Bertoncljem pa je osvojil Rus Andrej Perevožnikov (15,325).

Slovenski telovadec, ki nastopa na paradnem orodju legendarnega Mira Cerarja konju z ročaji, se je že pred odhodom v Osijek zavedal, da je pred njim težka naloga, če želi sezono svetovnega pokala skleniti med najboljšimi tremi telovadci sveta na tem orodju. Prvi korak je naredil že s petkovo uvrstitvijo v finale najboljše osmerice, kamor se je po ne najbolj posrečeni sestavi prebil s peto oceno. Če je želel že na predzadnji tekmi sezone s tretjega mesta v skupni razvrstitvi izriniti Belgijca Donna-Donnyja Trujensa, je potreboval vsaj četrto mesto, a želja je bila seveda kolajna.

Bertoncelj je v finalu telovadil zelo tekoče in tako zaostal le za ta čas nedosegljivim kitajskim zvezdnikom. "Danes mi je res šlo dobro, sploh glede na včerajšnji nastop, ki je bil katastrofalen. Danes mi je steklo kot na treningih. Šel sem \'na polno\', saj sem vedel, da če želim do kolajne, nimam druge izbire. Res sem zelo vesel tega uspeha," je bil po nastopu zadovoljen 25-letni Škofjeločan, ki se je zdaj povzpel na tretje mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v končni skupni seštevek se telovadcem štejejo po štirje najboljši nastopi v sezoni), do konca sezone pa je le še tekma v Stuttgartu prihodnji konec tedna.

"Treme niti nisem imel, bolj sem se tik pred nastopom koncentriral na zmago in v mislih ponavljal dele svoje vaje. Naredil sem zelo lepo vajo, po mojem je bila po izvedbeni plati ena lepših to sezono, česar sem še posebej vesel," je še povedal telovadec Narodnega doma, ki ga naslednji konec tedna v Nemčiji čaka še zadnja tekma sezone.

"V Stuttgartu bom v kvalifikacijah delal isto sestavo, v finalu, v kolikor se bom do tja prebil, pa bom gotovo skušal taktizirati, če bom le imel to možnost. Lepo bi bilo, če bi sezono končal z uspešno izvedeno težjo različico sestave z izhodiščno vrednostjo 16,6 oziroma 16,7 točke," je še povedal Bertoncelj, ki je za današnji uspeh poleg 40 točk za svetovni pokal prejel tudi ček v višini 2400 švicarskih frankov.

V vodstvu svetovnega pokala je po novem Rus Perevožnikov (125 točk) pred svetovnim podprvakom in štirikratnim evropskim prvakom Madžarom Krisztianom Berkijem (120) ter Bertoncljem (117). V teoriji lahko slovenskega telovadca iz "top 3" izrine le še Francoz Cyril Tommasone, četrti z minulega svetovnega prvenstva v Londonu, a bi za ta dosežek potreboval zmago, Bertoncelj pa se ne bi smel prebiti med najboljše tri.

Bertoncelj je bil edini današnji slovenski finalist, v nedeljo pa se bosta med najboljšimi osmimi na svetovnem pokalu kategorije A z nagradnim skladom 100.000 švicarskih frankov predstavila še Aljaž Pegan, ki je imel prvo oceno kvalifikacij na drogu, ter Saša Golob, ki si je finalni nastop na parterju pritelovadila s peto oceno kvalifikacij.

rjana

rjana
Datum objave: 08.11.2009 20:28:33 Citiraj objavo Pošlji ZS

Nova zmaga Pegana

\"Sport1\"
Slovenski telovadec Aljaž Pegan je na svetovnem pokalu v Osijeku na drogu vknjižil novo zmago. Sestavo je dobro izvedel, tudi seskok mu je bolje uspel kot na minulem SP v Londonu, ko ga je prav ta prvina stala kolajne, in z oceno 15,675 točke osvojil zmago. Drugi je bil svetovni podprvak iz Londona Nizozemec Epke Zonderland (15,55).

Zmaga Pegana pred nizozemskim tekmecem je še toliko več vredna, saj je bil do današnje tekme prav Zonderland vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala na tem orodju s 170 točkami, Pegan mu je na drugem mestu sledil s 154. A po današnjem dvoboju, ki ga je dobil slovenski as, sta tekmeca pred zadnjo tekmo sezone, ki bo prihodnji konec tedna v Stuttgartu, izenačena na prvem mestu s po 180 točkami.

Slovenski šampion je že po kvalifikacijah napovedal, da se bo boril za zmago, po današnjem uspešnem finalnem nastopu pa je bilo jasno, da ga tokrat nihče od tekmecev več ne more "sklatiti" s prestola. "Zelo sem vesel, da mi je uspelo tako lepo telovaditi. Prvino pegan sem super naredil in jo tudi povezal v ribalka, drugo povezavo pri zvinku sem sicer izpustil, tako da je bila izhodiščna ocena nekoliko nižja (namesto 17 točk je tokrat prikazal vajo z izhodiščem 16,8 točke - op. STA), zato pa mi je precej dobro uspel tudi seskok," se je po novi zmagi smejalo 35-letnemu telovadcu Trnovega, ki ga zdaj čaka še izjemno razburljiv zaključek sezone na zadnji tekmi svetovnega pokala, pokalu Nemške gimnastične zveze (DTB) v Stuttgartu.

"Vaja je bila zelo lepa in tekoča, morda res ne tako kot na svetovnem prvenstvu v Londonu, je bil pa zato seskok precej boljši. Res sem zelo zadovoljen," je po drugem slavju to jesen (Pegan je zmagal tudi na uvodni tekmi svetovnega pokala jesenskega dela sezone v Dohi) dejal Ljubljančan, ki je z zmago poskrbel tudi za napet konec letošnje sezone svetovnega pokala. Te tekme se Pegan še posebej veseli: "Kdor bo v Stuttgartu boljši, tisti bo pač zmagovalec sezone. Sam grem v Nemčijo po novo zmago, zelo bo razburljivo in upam, da mi bo uspelo. Pripravljenost s svetovnega prvenstva sem kar dobro zadržal, zato se resnično veselim še zadnje preizkušnje letos."

Skozi kvalifikacije si je finalni nastop s peto oceno na parterju pritelovadila tudi telovadka Saša Golob, ki je v današnjem finalu dobro nastopila in z oceno 12,7 točke zasedla sedmo mesto.

Že v sobotnem finalu na konju z ročaji je uspešno nastopil tudi Sašo Bertoncelj, ki je osvojil srebrno kolajno; boljši od njega je bil le svetovni prvak Kitajec Zhang Hongtao. Odličje pa ni bilo njegova edina nagrada, saj se je Bertoncelj s sobotnim uspehom tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala povzpel med najboljšo trojico sveta.

Na zadnjo tekmo sezone bo bržčas, a le kot gledalec, odpotoval tudi Mitja Petkovšek, ki je tudi po tekmi svetovnega pokala v Osijeku še naprej prepričljivo v skupnem vodstvu na bradlji. Čeprav je 32-letni telovadec Narodnega doma zaradi poškodbe hrbta po minulem svetovnem prvenstvu že končal nastope za letos, bo v Nemčijo vseeno odpotoval. "Če bo kakšna slovesna podelitev priznanj za najboljše v minuli sezoni, bom v Stuttgart zagotovo odpotoval," je dejal Petkovšek.

Poleg Pegana, Petkovška in Bertonclja je med najboljšo trojico to sezono v svetovnem pokalu tudi telovadka Adela Šajn, ki se ta čas prav tako bori s poškodbo. Na gredi je tudi po Osijeku ostala na drugem mestu med najboljšimi, na parterju pa je po novem tretja.

Zadnja tekma sezone, po kateri bodo znani vsi najboljši v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG), bo prihodnji konec tedna v Stuttgartu.

rjana

rjana
Datum objave: 13.11.2009 17:23:06 Citiraj objavo Pošlji ZS

Šajnova ostala med vodilno trojico

\"Sport1\"
Slovenski telovadki Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar sta danes že opravili kvalifikacijske nastope na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni v Stuttgartu. Obe sta ostali brez finalov, a slovenski tabor je bolj razveselila novica, da je najboljša Slovenka Adela Šajn (na fotografiji), ki je poškodovana, sezono končala med najboljšimi tremi telovadkami sveta.

Potem ko je imela slovenska olimpijka Šajnova jeseni obilico smole, saj si je najprej poškodovala levi gleženj in morala odpovedati nastop na oktobrskem svetovnem prvenstvu v Londonu, nato pa še desnega, tako da je morala predčasno končati sezono in odpovedati nastope na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v sezoni, se ji je končno nasmehnila tudi sreča.

Šajnova je bila namreč na lestvici svetovnega pokala kljub težavam še pred zadnjo tekmo sezone med najboljšo trojico sveta tako na gredi (v skupni razvrstitvi je bila druga) kot parterju (na tretjem mestu). Tako je za izpolnitev svojega velikega cilja pred sezono - da bi vsaj na enem orodju leto končala med najboljšo trojico telovadk na svetu - potrebovala tudi nekaj športne sreče. Ta ji tokrat ni obrnila hrbta, saj je že po kvalifikacijah jasno, da bo 19-letna telovadka Zelene jame na gredi gotovo ostala v "top 3", kar ji v kategorizaciji prinaša svetovni razred.

Še enkrat več se je namreč pokazalo, kako nepredvidljivo orodje je gred. Ta je široka le deset centimetrov in tako zelo hitro pride do padcev. Njene največje tekmice za uvrstitev med najboljšo trojico danes v kvalifikacijah niso dobro nastopile. Kitajka Siu Lu, zmagovalka minule tekme v Osijeku, je padla z orodja (19. mesto), prav tako njena rojakinja Hu Yuhong (13. mesto) in obe sta ostali brez finala. V finale med najboljšo osmerico se na gredi ni uspelo uvrstiti niti Hrvatici Tini Erceg (15.), ki je na domačem terenu zasedla tretje mesto, brez sobotnega nastopa pa je ostala tudi Poljakinja Marta Pihan (17.). Čeprav se točke delijo do 16. mesta, bo Šajnovo prehitela le še Kitajka Hu Yuhong.

"To je naravnost fantastično! Res sem zelo vesela te zame dobre novice. Super, da se je vse srečno razpletlo, saj sama tokrat nisem mogla storiti ničesar. Končno imam tudi jaz nekaj sreče v tej sezoni," se je po današnjih kvalifikacijah v Stuttgartu veselila Šajnova, ki v Nemčijo ni odpotovala, saj jo letos čaka matura in se ta čas posveča šolskim obveznostim.

"Sama lahko le upam na srečen razplet," si je pred zadnjo tekmo sezone želela telovadka Zelene jame, ki je sicer skušala storiti vse, kar je bilo v njeni moči, da bi lahko v Stuttgartu tekmovala vsaj na enem orodju, a žal ni šlo: "Res sem poskušala prav vse, da bi se pripravila za Stuttgart, a takoj, ko sem začela malo telovaditi, mi je noga močno zatekla, pa tudi gibljiva še ni dovolj. Preveč bi tvegala, če bi šla na tekmo, saj bi se vezi, ki so zdaj močno natrgale, že pri malo nenatančnem doskoku hitro lahko strgale, kar bi pomenilo najmanj šestmesečno rehabilitacijo."

Na zadnji tekmi sezone sta v ženskem taboru slovenske barve tako zastopali le mladi telovadki Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar. Še najbližje je bila uvrstitvi med najboljšo osmerico Kyseleffova z desetim mestom na preskoku. "Tjaša je zelo dobro nastopila na preskoku, a ji še malo manjka pri izvedbi, da bi se prebila v finale, Ivani pa je uspela sestava na parterju, preostale vaje pa ne najbolje," je po kvalifikacijah povedal trener Andrej Mavrič. Kysselefova je ob preskoku nastopila še na gredi (18. mesto) in parterju (21.), Kamnikarjeva pa se je predstavila na dvovišinski bradlji (19.), gredi (20.) in parterju (17.).

V večernih urah kvalifikacijski nastopi čakajo še telovadce.

Gimnastika