Prijava

Gimnastika

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 15.04.2010 16:00:56 Citiraj objavo Pošlji ZS

EP brez Rodetove in Šemetove

Ljubljana - Konec tedna bo Bremen gostil 26. evropsko prvenstvo v ritmični gimnastiki, na katerem najboljši dve Slovenki zadnjih let Mojca Rode in Tjaša Šeme ne bosta nastopili, saj gre za zaprto EP za članice.

\"Tjaša

Tjaša Šeme

Ne Rodetova ne Šemetova se nista prebili skozi kvalifikacije na zadnjem prvenstvu, zato pa bo v Bremnu nastopila štiričlanska mladinska zasedba.

Rodetova je bila sicer blizu uvrstitve na zaprto EP, saj je z 21. mestom za las ostala zunaj elitne dvajseterice. Prva favoritka za naslov bo olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, 20-letna Rusinja Jevgenija Kanajeva, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v japonskem Mieju kot prva v zgodovini osvojila vseh šest naslovov prvakinje (z ekipo, v mnogoboju ter v vseh štirih finalih).

Letos gre namreč za zaprto EP, na katerem bo nastopilo le najboljših 20 članic z zadnjega prvenstva v Bakuju, obenem pa bo v Nemčiji potekalo še ekipno prvenstvo mladink, ki morajo predstaviti po štiri sestave (s kolebnico, obročem, žogo in kiji). Slovenske barve bodo zastopale Moščanka Sara Kragulj ter tri telovadke Narodnega doma Katja Bodganič, Emina Haračič in Manca Marcelan.

\"Mojca

Mojca Rode

V petek, 16. aprila, bo na sporedu tekmovanje s kolebnico in obročem, dan pozneje pa še z žogo in kiji. Nedelja bo namenjena nastopom skupinskih sestav in kvalifikacijam za prve olimpijske igre mladih, ki jih bo konec poletja gostil Singapur.

STA

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 16.04.2010 19:46:41 Citiraj objavo Pošlji ZS

EP ritmična gimnastika, 1. dan

Naslov Kanajevi, slovenske mladinke uspešne

Rusinja Ženja Kanajeva, aktualna olimpijska ter večkratna svetovna in evropska prvakinja, je v svojo bogato zbirko dodala še en naslov.

\"\"

Poleg Kanajeve, ki je vnovič dokazala, da je ta čas brez konkurence, sta se na stopničke prebili še njena rojakinja Darja Kondakova, ki je bila druga, bron pa je osvojila Azerbajdžanka Alja Garajeva. Končni rezultati zaprtega članskega prvenstva bodo znani zvečer po nastopih telovadk skupine B.

Člansko prvenstvo posameznic je tokrat minilo brez slovenske udeležbe. Ne Mijca Rode ne Tjaša Šeme se namreč nista prebili skozi kvalifikacije na zadnjem prvenstvu v Bakuju, ko bi morali priti med najboljših 20. Zato pa bo v Bremnu na ekipnem mladinskem prvenstvu nastopila štiričlanska slovenska zasedba - Moščanka Sara Kragulj ter tri telovadke Narodnega doma Katja Bogdanič, Emina Haračič in Manca Marcelan. Mladinke so opravile polovico tekmovanja, to pomeni nastope s kolebnico in obročem. Skupaj mora namreč vsaka reprezentanca predstaviti štiri sestave (kolebnica, obroč, žoga, kiji).

\"Lena

Lena Jakubovska vodi slovensko odpravo.

Slovenki - s kolebnico je tekmovala Bogdaničeva, z obročem pa Kraguljeva - sta obe dobro nastopili, ekipno pa je Slovenija po polovici tekmovanja med 32 reprezentancami na 19. mestu. Vodijo Belorusinje pred Rusinjami.

"Obe dekleti sta danes dobro nastopili, brez večjih napak, zato smo lahko optimistični pred nadaljevanjem. Želimo si, da bi tudi po drugem delu tekmovanja dekleta zadržala dobro ekipno uvrstitev," je povedala vodja odprave in trenerka Lena Jakubovska.

V soboto se bosta v vajah z žogo in kiji predstavili še Kraguljeva in Haračičeva.

rjana

rjana
Datum objave: 18.04.2010 16:11:09 Citiraj objavo Pošlji ZS

UEG potrdila EP v Birminghamu

Evropska gimnastična zveza (UEG) je še enkrat potrdila, da bo Birmingham prihodnji teden, ne glede na težave z letalskimi prevozi v Evropi zaradi vulkanskega pepela, gostil EP.

\"Na

Na EP v Birminghamu bo nastopil tudi Aljaž Pegan.

UEG je obenem prav tako potrdila delne spremembe urnika in prvenstvo bo zaradi tega na sporedu med 22. in 25. aprilom, oz. dan krajše.

UEG je potrdila tudi evropsko prvenstvo v trampolinu, ki ga bo med 22. in 24. aprlom gostila bolgarska Varna, in ženski del tekmovanja v Birminghamu, ki je predviden za obdobje med 28. aprilom in 2. majem letos.

rjana

rjana
Datum objave: 20.04.2010 12:54:05 Citiraj objavo Pošlji ZS

Telovadci v Birmingham po dva finala

V četrtek se bo z dnevom zamude s kvalifikacijskimi nastopi mladincev le začelo ekipno evropsko prvenstvo v moški športni gimnastiki, ki ga bo do nedelje gostil Birmingham.

\"Sašo

Sašo Bertoncelj

Aljaž Pegan, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Žiga Britovšek in Andraž Lamut.

Prireditelji prvenstva so imeli obilico težav zaradi ohromljenega letalskega prometa po vsej Evropi, a Evropska gimnastična zveza (UEG) je v nedeljo še enkrat potrdila, da prvenstvo bo. UEG je obenem prav tako potrdila delne spremembe urnika in prvenstvo bo zaradi tega na sporedu med 22. in 25. aprilom, oziroma dan krajše, kot je bilo predvideno.

Slovenska gimnastična ekipa se je v nedeljo odpravila na prizorišče EP. Zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki je prekril večino Evrope, so se Slovenci proti severu namesto z letalom odpravili z več prevoznimi sredstvi.

Telovadce ter spremstvo je najprej čakal avtobusni prevoz - slovenski ekipi sta se pridružili še hrvaška in srbska gimnastična reprezentanca - iz Ljubljane do Calaisa, nato so morali čez Rokavski preliv s trajektom, saj je vozovnice za vlak nemogoče dobiti, na drugi strani pa so jih pričakali prireditelji prvenstva in jih nato spet z avtobusom prepeljali do Birminghama.

\"Aljaž

Aljaž Pegan

Pegan po šesto medaljo

Pegan, ki je lansko prvenstvo v Milanu izpustil zaradi poškodbe, se bo letos predstavil na drogu, kjer bo po dveh zlatih odličjih, srebru in dveh bronih, lovil še svojo šesto kolajno z evropskih prvenstev. "Potem bi se pa že spodobilo, da bi bil tokrat srebrn, tako da bi imel z evropskih prvenstev dva popolna kompleta kolajn," je v šali dejal izkušeni Pegan.

Bertoncelj, ki je sezono začel z zmago na svetovnem pokalu v Cottbusu, se je lani v Milanu prvič v karieri uvrstil v finale EP, letos pa na konju z ročaji brez dvoma sodi v krog kandidatov tudi za eno od kolajn. Klavora bo nastopil na vseh orodjih z izjemo konja z ročaji, a si največ obeta od nastopov na parterju in preskoku, Britovšek bo tekmoval na vseh orodjih razen na drogu, Lamut pa v mnogoboju na vseh šestih orodjih.

In če je lani zaradi poškodbe doma ostal Pegan, pa letos v Birminghamu ne bo Petkovška, ki je v Milanu osvojil naslov evropskega podprvaka na bradlji. Petkovšek se je dlje časa ukvarjal s poškodbo hrbta, ki sicer še ni povsem sanirana, a vesela novica je, da je 33-letni Ljubljančan že začel pridno trenirati in se pripravljati na jesenski del sezone.

\"Edi

Edi Kolar

V konkurenci 151 članov se bo torej na ekipnem EP predstavilo tudi pet Slovencev, a kljub temu ekipni rezultat ne bo v ospredju, poudarja vodja reprezentanc Edi Kolar. "Naši cilji so, da se Aljaž in Sašo prebijeta do finala, pri Roku merimo nekje do 15. mesta, ekipni rezultat pa ne bo v ospredju. Z ekipo se bomo prvenstva v največji meri udeležili zgolj zaradi Roka, ki se je nekajkrat že izkazal z uvrstitvami v finale na svetovnih pokalih, saj menimo, da je sposoben doseči dober rezultat. Če ne bi na Otok odpotovali z ekipo, bi lahko nastopili zgolj z dvema telovadcema in v tem primeru menimo, da bi bil Rok prikrajšan," pojasnjuje Kolar.

Dejstvo je, da so v slovenskem taboru zaradi težav s poškodbami težko sestavili ekipo. Manjka Petkovšek, ki se še kar ubada s poškodbo hrbta, manjka tudi dolga leta najboljši slovenski mnogobojec Alen Dimic, ki so mu sicer uspešno opravili operacijo meniskusa, nato pa si je v začetku februarja natrgal še mišico v rami, na zadnji tekmi svetovnega pokala v Parizu pa se je poškodoval še Žiga Šilc. "Imeli smo res veliko težav s poškodbami. Mitja se že vrača, saj ne dela zgolj vaj za moč, ampak na bradlji že izvaja nekatere prvine. Tudi z Alenom je vse bolje in se pridno pripravlja za svetovni pokal, ki bo od 7. do 9. maja v Mariboru," je dejal Kolar in dodal, da skupnih priprav reprezentanti niso imeli, saj vsi z izjemo Pegana trenirajo skupaj v zastareli študijski telovadnici Narodnega doma.

Poleg članske ekipe se bo na bližnjem EP predstavila tudi mladinska izbrana vrsta. Vodja mladinskega programa Sebastijan Piletič je povedal, da bodo slovenske barve na ekipnem prvenstvu zastopali Omar Alhady, Primož Maurič, Matic Pečan, Tine Rauter in Žan Žunko.

Spored:

Četrtek, 22. aprila:
11.00-23.00 kvalifikacije, mladinci (tudi za OI mladih)

Petek, 23. aprila:
11.00-21.30 kvalifikacije, člani

Sobota, 24. aprila:
12.00-14.30 finale mnogoboja, mladinci
15.00-18.00 finale ekip, člani

Nedelja, 25. aprila:
10.30-12.50 finali po orodjih, mladinci
15.00-18.15 finali po orodjih, člani

rjana

rjana
Datum objave: 23.04.2010 23:30:33 Citiraj objavo Pošlji ZS

EP v gimnastiki (kvalifikacije)

Pegan in Bertoncelj v nedeljski finale

Slovenska telovadca Aljaž Pegan in Sašo Bertoncelj sta se prebila skozi kvalifikacije evropskega prvenstva v Birminghamu in se uvrstila v finale, kjer ju čaka boj za kolajne.

\"Aljaž

Aljaž Pegan

Pegan si je nedeljski finale na drogu pritelovadil s četrto oceno (15,125). Izjemno uspešen je bil tudi Sašo Bertoncelj na konju z ročaji (15,225), ki si je finale priboril celo s tretjo oceno kvalifikacij. Zelo dobro se je predstavil tudi Rok Klavora na parterju in za sestavo prejel 13,8 točke, kar pa za nedeljski finale najboljše osmerice stare celine ni bilo dovolj.

Slovenski reprezentanti so kvalifikacije začeli na drogu, tako da je moral najizkušenejši slovenski telovadec Pegan že takoj v ogenj. Priznal je, da je imel kljub bogatim izkušnjam in petim kolajnam, ki jih je do zdaj "pobral" na evropskih prvenstvih, pred nastopom malce treme, a se je tik preden je poprijel za orodje lepo umiril. "Zelo sem zadovoljen in priznam, da se mi je od srca odvalil kamen, zdaj ko je prvi korak za menoj. Zelo sem vesel,<7i>" je iz Birminghama sporočil 35-letni telovadec, ki je prikazal nekoliko lažjo različico sestave z izhodiščno oceno 16,6 točke.

"V ogrevalni dvorani na treningu pred tekmo sem imel precej težav s prvino pegan, saj sem vedno prišel preblizu droga, da bi lahko naprej naredil povezavo. Na sami tekmi sem ga nato naredil kar dobro, ampak morda sem malce pozno ujel drog. Če bi bilo treba, bi šel še v povezavo, a vedel sem, da bo tudi to dovolj za finale, če mi le vaja lepo uspe do konca. Tudi drugo povezavo bi lahko naredil, a nisem želel tvegati, zato pa je bil seskok po trojni skrčeni salti brezhiben, saj sem \'pribil\' doskok," je po uspešnem nastopu dobre volje razlagal telovadec Trnovega in dodal: "Takoj sem vedel, da bo dovolj za finale." Pojasnil je še, da so bili sodniki zelo strogi, saj so ocene precej nizke, a so kriterij uspešno držali vse do konca nastopov.
\"Sašo

Sašo Bertoncelj

Bertoncelj s tretjo oceno

V kvalifikacijah je blestel tudi Bertoncelj, ki si je na konju s tretjo oceno pritelovadil nedeljski boj najboljše osmerice. "Bilo mi je kar težko, a vesel sem, da mi je uspelo. Vajo sem začel dobro, tudi nadaljeval sem po načrtih, a pri rusu sem imel težave. Izbral sem nekoliko lažjo različico vaje in za konec naredil zelo lep seskok, po mojem še nikoli tako lepega," je po tekmi povedal Bertoncelj in dodal: "Sodniki so nam namreč pred nastopom kar \'grozili\', da bodo še posebej strogo ocenjevali seskok. Prav ta je pokopal štirikratnega evropskega prvaka na tem orodju Madžara Krisztiana Berkija, da je tokrat ostal zunaj finala."

Petindvajsetletni telovadec Narodnega doma je imel prav tako nekaj treme pred nastopom. "Vedel sem, da bo tako, a zdaj ne pustim več, da me trema ohromi in se znam zbrati. Všeč mi je bilo tudi, da sem pred nastopom dolgo čakal na zeleno luč, tako da sem se res lepo umiril," je dejal telovadec Narodnega doma in dodal: "Zelo sem zadovoljen, da sem kvalifikacije uspešno prestal, a nastop bo kmalu pozabljen. V nedeljo bo nov dan in takrat bo še enkrat treba dokazati svojo vrednost."

\"Rok

Rok Klavora

Klavore ne bo v finalu

V nedeljskem finalu na konju bodo poleg Bertonclja nastopili še Britanca Louis Smith, ki je imel s 15,725 točke najboljšo oceno kvalifikacij, in Daniel Keatings, Romun Flavius Koczi, Francoz Cyril Tommasone, Italijan Alberto Busnari, Belgijec Koen Van Damme in Madžar Vid Hidvegi.

Zelo dobro se je danes predstavil tudi Rok Klavora na parterju in za sestavo prejel 13,95 točke, kar pa za nedeljski finale najboljše osmerice stare celine ni bilo dovolj; med 75 telovadci je na parterju zasedel 27. mesto. Zato pa je Klavora nastopil na vseh šestih orodjih in v mnogoboju v konkurenci 120 telovadcev dosegel 26. rezultat (73 točk). Dobro se je predstavil tudi Žiga Britovšek na konju z ročaji (13,6) in zasedel 26. mesto.

V soboto bo na gimnastičnem prvenstvu stare celine najprej na sporedu finale mnogoboja mladincev, nato pa popoldan še finale ekip, kamor so se v odsotnosti branilcev naslova Rusov uvrstile reprezentance Francije, Nemčije, Velike Britanije, Španije, Romunije, Italije, Švice in Grčije. Slovenija je v konkurenci 23 reprezentanc ekipno - poleg Pegana, Bertonclja in Klavore sta slovenske barve zastopala še Britovšek in Andraž Lamut - zasedla 17. mesto (230,825 točke).

rjana

rjana
Datum objave: 24.04.2010 20:59:14 Citiraj objavo Pošlji ZS

Britanskim telovadcem nova zlata kolajna

Po ekipnem mladinskem naslovu so britanski telovadci na EP osvojili še dve posamični medalji. Sam Oldham (84,575 točke) in Max Whitlock (84,275) sta bila najboljša v današnjem finalu mnogoboja.

\"Bertoncelj

Bertoncelj (na sliki) in Pegan čakajoč na nedeljski finale.

V popoldanskih urah se bodo v finalu ekip pomerili še člani. Od peterice slovenskih mladincev (Omar Alhady, Primož Maurič, Matic Pečan, Tine Rauter, Žan Žunko) si na evropskem prvenstvu nihče ni priboril nastopa v finalu mnogoboja (najboljših 24 telovadcev); najboljši je bil Žunko na 56. mestu, ekipno pa so bili mladi Slovenci 19.

V popoldanskih urah bo na sporedu še finale ekip; za kolajne pa se bodo v odsotnosti branilcev naslova Rusov pomerile reprezentance Francije, Nemčije, Velike Britanije, Španije, Romunije, Italije, Švice in Grčije. Slovenija je v konkurenci 23 ekip zasedla 17. mesto, zato pa sta v petkovih kvalifikacijah blestela Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Aljaž Pegan na drogu ter se zlahka prebila med nedeljske finaliste.

Tako Bertoncelj kot Pegan bosta v nedeljo med favoriti za kolajne; Bertoncelj bo lovil svojo prvo na prvenstvih stare celine, Pegan pa po dveh zlatih kolajnah, srebru in dveh bronih že šesto kolajno z EP.

Gimnastika