Prijava

Jadranje

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 29.10.2009 22:09:46 Citiraj objavo Pošlji ZS

Orlov vzpon in padec forme

\"Sport1\"
Jure Orel (na fotografiji levo) je na svetovni jakostni lestvici jadralskega dvobojevanja pridobil mesto. Po ne pretirano aktivnem obdobju je napredoval s 17. na 16. mesto.

Orel se je z ekipo Eagels v zadnjem trimesečju udeležil dveh regat: avgusta je nastopil na evropskem prvenstvu, pred desetimi dnevi pa je jadral na Ženevskem jezeru. V Švici se po končanih kvalifikacijah ni potegoval za razpoložljiva mu mesta od pet do deset in bil na koncu zadnji, na evropskem prvenstvu, ki je bilo s 16 posadkami najbolje obiskano doslej, pa je končal kot skupno peti.

Kljub solidni uvrstitvi na Danskem mu obstoj med svetovno dvajseterico omogočajo uvrstitve iz prve polovice sezone. To so zmaga na marčevski tekmi Winter Challenge v domači Izoli, drugi mesti z regate SIR Thomas Lipton in Slovenija Match Race Cupa, ter tretje mesto osvojeno pred skoraj letom dni v Puertu Caleru.

rjana

rjana
Datum objave: 02.11.2009 10:25:50 Citiraj objavo Pošlji ZS

Jadralci sklenili sezono 

Žbogarjeva srebrna premiera 

S hrvaškim državnim prvenstvom so jadralci olimpijskih razredov sklenili tekmovalno sezono v severnem Jadranu.

Na regatnem polju pred Opatijo so se odlično znašli slovenski mladinci, s prvim nastopom v razredu finn pa je lahko zadovoljen tudi Vasilij Žbogar, ki je osvojil srebrno medaljo.

\"\" 

Žbogar je v premiernem nastopu v razredu finn svojega enoseda odlično obvladal tako v šibki tramontani kot tudi po divji burji. Spretnejši od njega je bil le Hrvat Marin Mišura, a ne prav dosti, saj ga je prehitel le za dve točki, v dveh od šestih regat pa ga je Žbogar celo premagal.

V razredu 470 sta Mitja Mikulin in Sebastian Prinčič osvojila tretje mesto.

//2.11.2009 10:26:07 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 10.11.2009 20:44:00 Citiraj objavo Pošlji ZS

Jure Orel tretji v Trapaniju 

Jadralska match race ekipa Jureta Orla je na regati v Trapaniju osvojila 3. mesto in s tem popravila vtis z zadnjega nastopa v Švici, kjer je bila zadnja.

Jure Orel, Karlo Hmeljak in Aleš Božnik so se v Italiji udeležili regate Trapani International Match Race, jadralskega dvobojevanja, ki mu je bil dodeljen najvišji možni faktor za tekmovanje težavnostnega ranga 2.  

\"\" 

Jure Orel 

"Forma je bila spet na svojem mestu, le na začetku smo imeli to smolo, da smo \'round robin\' začeli s približno kvadratnim metrom debelega črnega najlona pod krmilom. Ko so se tekmeci peljali mimo nas smo samo začudeno gledali. Komaj v cilju smo ugotovili, kaj nas zavira. Kasneje smo najlon odstranili in jadrali čedalje bolje," je uvodne zaplete opisal Orel, ki se je po uvrstitvi v polfinale udeležil tudi nočne regate. To so organizatorji izpeljali pred obalo centra v luki Trapani za šest najvišje uvrščenih krmarjev, med seboj pa so se pomerili po sistemu vsak z vsakim. Zmagal je Perris iz Monaka, Orel je bil drugi, Finec Lindberg pa tretji.

Naslednji dan se je tekmovanje nadaljevalo po ustaljenem formatu. Slovenska sestava je za nasprotnika v polfinalu dobila Lindberga, proti kateremu je v spremenljivem vetru znotraj luke izgubila, v boju za 3. mesto pa premagala Italijana Pasinija, ki je bil po Orlovih besedah najtrši oreh. "V malem finalu je regatni odbor regatno polje premaknil na stabilnejši veter in šele takrat so dvoboji dobili svoj smisel. V zelo napetem obračunu s kar nekaj \'penali\' smo naposled le ugnali Italijana Pasinija, ki pravi, da mu jadranje na tem regatnem polju ustreza, saj je lani prav tukaj osvojil naslov državnega prvaka," je komentiral Orel.

V finalu je slavil Keith Swinton, ki je z zmago proti Lindbergu zaključil svojo šestmesečno evropsko turnejo in se sedaj vrača v rodno Avstralijo na naslednji Match Race-Australia Cup.

Končni vrstni red: 

1. Keith Swinton (Avs, Black Swan Racing)
2. Steffan Lindberg (Fin, Alandia Sailing Team)
3. Jure Orel (Slo)
4. Jacopo Pasini (Ita, JP Match)
5. Eric Monnin (Švi, Team Monnin)
6. G. L. Perris (Mon, Team Dangerous but Fun)
7. M. Perris (Mon, Team Dangerous but Fun)
8. Rasmus Viltoft (Dan)
9. Simone Ferrarese (Ita, Ferrarese Racing)
10. Nick Cherry (VB, Cherry Racing)

//10.11.2009 20:44:50 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 15.11.2009 00:43:18 Citiraj objavo Pošlji ZS

Žbogar ima novo jadrnico

\"Sport1\"
Jadralec Vasilij Žbogar (na fotografiji, Burja Izola), ki je na olimpijskih regatnih poljih avgusta v Qingdau lani osvojil srebrno odličje v razredu laser, bronast pa je bil na OI v Atenah leta 2004, je v morju pred izolsko Marino krstil in splovil novo jadrnico razreda finn, za katerega se je odločil na začetku letošnjega leta.

"Botra je bila moja mama Dragica, po kateri jadrnica nosi tudi ime," je povedal Žbogar. V zadnjem času se je posvečal tudi študiju; je absolvent fakultete za managment Univerze na Primorskem. "Imam že spisano diplomo, oddati pa moram še eno seminarsko nalogo. Pričakujem, da bom konec januarja prihodnje leto že diplomiral."

V novem razredu je prvič tekmoval konec oktobra na regatnem polju pred Opatijo in na hrvaškem državnem prvenstvu osvojil drugo mesto. V premiernem nastopu je enosed dobro obvladal v šibkih in tudi v močnih vetrovih. Ugnal ga je le Hrvat Marin Mišura, deveti na letošnjem svetovnem prvenstvu v danskem Koebenhavnu, vendar le za dve točki, v dveh od šestih regat pa je Žbogar Hrvata premagal. Od 25. do 30. decembra bo Žbogar znova tekmoval na novoletni regati na Palamosu v Španiji, nato pa bo vadil na francoskem otoku Les Ambiez.

Doslej treniral s sposojeno jadrnico
"Doslej sem treniral s sposojeno jadrnico. Za novo je bilo potrebno kar nekaj denarja, saj je samo jadrnica stala 15.000 evrov, skupaj z jamborom in jadri pa 22.000 evrov. Že nekaj časa imam jambor in jadrnico, v petek pa sem iz Anglije dobil še jadra, tri različne vrste; za lahek in močan veter ter za mešane razmere. Jadra moramo prilagoditi jamboru, kar je potrebno delati vsak dan, preden bo povsem nared. S tem se srečujem prvič, saj je za laser potrebna standardna jadrnica, sedaj pa je vse nastavitve potrebno prilagoditi meni. Upam, da bo pred pred tekmo v Španiji že vse postorjeno," je trenutno delo predstavil Žbogar.

Trener Trevor Millar, ki je Žbogarja dobro desetletje vodil v razredu laser, ostaja z najuspešnejšim slovenskim jadralskim olimpijcem tudi v novem razredu. "Trevor mi je precej pomagal pri nastavitvah in drugem pri jadrnici in bo z mano tudi na regatah. Ima tudi že dva, tri jadralce v razredu finn. Čez zimo, do marca, bom skušal opraviti čim boljše treninge, nato pa se bom udeležil največjega števila regat, kar bo mogoče. Želim se čim prej prilagoditi novemu razredu, zato še nimam velikih tekmovalnih ambicij. Ne vem, kam trenutno v novem razredu sodim. V Opatiji je bila zelo skromna udeležba, zato pa imam zelo dobra partnerja na treningih, poleg Mišure še evropskega prvaka Ivana Kljakovića Gašpića, ki je bil tretji na letošnjem SP," je pojasnil Žbogar

Sprememba po 13 letih

Štiriintridesetletni Izolan je v laserju nastopal od leta 1996. "Po 13 letih pa je bila potrebna sprememba. Treningi so bili povsem drugačni in tudi motivacija je bila veliko boljša, kot sem jo imel po OI na Kitajskem. Sprva nisem niti pomislil, da bom še jadral, saj je osem let hudega garanja in odrekanj pustilo sledove. Jadranja sem se preprosto nasitil. Na naslednjih OI bom star že 37 let, toliko pa ni bil še nihče med olimpijci v razredu laser. Ta je fizično zelo zahteven. Na finnu moraš biti težji, zato sem moral začeti nabirati kilograme. V zelo kratkem času sem dobil 18 kilogramov, zato sem imel sprva precej močne bolečine v kolenih in zapestjih. Moral sem okrepiti mišice in vezi. To mi še ni uspelo povsem, vendar pa lahko že normalo vadim, brez bolečin v sklepih," je dodal Žbogar, ki je nabiral kondicijo v Šempetru pri Gorici s trenerjem Marziom Braidom, s katerim sodeluje že deveto leto.

Lansko sezono je začel že pozimi v Terrigalu v Avstraliji, kjer je februarja na svetovnem prvenstvu zasedel četrto mesto. Nadaljeval jo je v belgijskem Niewportu, kjer je osvojil srebro na EP, po tej uvrstitvi pa je posegel tudi na prvokategorni regati v Medembliku na Nizozemskem. Krono je dosegel z drugim mestom na OI ter nato že na Kitajskem omenil možnost, da bi lahko nastopil tudi na večji jadrnici razreda finn.

rjana

rjana
Datum objave: 04.12.2009 18:05:43 Citiraj objavo Pošlji ZS

Žbogar znova poškodovan

\"Sport1\"
Vasilij Žbogar (na fotografiji) je zaradi poškodbe hrbtenice predčasno zaključil treninge v Splitu. Nekaj dni pred odhodom na regato v Palamos se mu je vnel živec.

Srebrni olimpijec se je zadnjih nekaj tednov mudil v Splitu, kjer naj bi z ekipo sedmih "sparing" partnerjev treniral za novoletni nastop v španskem Palamosu, toda jadralci so bili zaradi brezvetrja več kot deset dni prikovani na kopno. Namesto na morju, so večino časa prebili v telovadnici, ko pa je v Splitu končno zapihal jugo, je Žbogarja zabolelo v prsnem košu. "Vedno bolj me je bolelo med rebri in še isti večer sem šel na slikanje. Vnet imam živec na devetem disku hrbtenice. Težko diham, ne morem delati določenih gibov. Ne morem kašljati, zehati, nič ne morem," je potožil Izolan, ki je že obiskal fizioterapevta, rehabilitacijo pa bo najverjetneje nadaljeval v Sloveniji.

"Sem v stalnem stiku z Marziom Braido, mojim kondicijskim trenerjem, in Dušanom Mesesnelom. Oba bosta naredila vse, da se moje stanje čim prej izboljša in da lahko čim prej nadaljujem s treningi," je še povedal Vasilij, ki bo kot kaže zdravljenje nadaljeval v Novi Gorici, kjer so mu maja uspešno odpravili težave s koleni.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 08.12.2009 16:40:56 Citiraj objavo Pošlji ZS

NI vetra :(

//8.12.2009 16:43:59 uredil vasja