Prijava

Kolesarstvo

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 04.05.2009 20:09:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

McEwen zaradi Toura izpušča Giro

Avstralski kolesarski zvezdnik Robbie McEwen, ki vrti pedala za rusko profesionalno kolesarsko moštvo Katjuša, bo izpustil cestno kolesarsko dirko Giro d\'Italia. Avstralski kolesar je o slednji odločitvi javnost obvestil v nedeljo. Vse sile bo raje usmeril v priprave na Tour de France. Kolesar si namreč še ni povsem opomogel od padca minuli mesec.

\"Sport1\"

Avstralec, ki se ga je prijel vzdevek Kenguru iz Brakela ter slovi kot izjemen sprinter, je namreč minuli mesec grdo padel na dirki po Belgiji Scheldeprijs Vlaanderen. Ker si od padca še ni povsem opomogel, se je odločil, da bo izpustil Giro. Pred nastopom na Touru bo najverjetneje svoje moči in pripravljenost preizkusil na dirkah Tour de Picardie, po Belgiji in Švici.

"Seveda sem razočaran, ker ne bom tekmoval na Giru, a bom imel priložnost več kolesariti z Gertom Steegmansom in Kennyjem Dehaesom in delati na sprintu. Zelo sem sem trudil, da bi ostal v formi za Giro, a mi je padec v Scheldeprijsu te načrte zelo otežil. Moja forma v Romandiji ni bila na visoki ravni, zato sem morda sprejel v tem trenutku najboljšo možno odločitev," je McEwen razmišljal za novičarski portal cyclingnews.com.

A Gira ne bo izpustil le avstralski sprinter. Italijanska pentlja bo potekala brez poškodovanega Danieleja Bennatija, Giro pa bo izpustil tudi Oscar Freire. Nastop je pričakovano odpovedal aktualni svetovni prvak na cestni dirki Italijan Alessandro Ballan, ki je šele dobro okreval po daljši bolezni, kar mu je preprečilo priprave.

Dirka po Italiji sicer letos praznuje stoto obletnico. Dirka se bo začela 9. maja v Benetkah, dan kasneje pa se bo druga etapa končala v Trstu.

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 06.05.2009 13:08:30 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kako dobro poznate Dirko po Italiji?

V soboto se pričenja legendarna kolesarska Dirka po Italiji. Štart prve etape bo v Benetkah, kolesarska karavana pa bo Sloveniji najbližje drugi dan, ko bo cilj v Trstu. Pred vami je 15 vprašanj, povezanih s to prestižno dirko. Dokažite, da ste pravi poznavalec in se potegujte za Žurnalovo majico! Žreb bo v ponedeljek, 11. maja.

http://www.zurnal24.si/cms/sport/sport_Giro_kviz.html

\"\"

rjana

rjana
Datum objave: 06.05.2009 19:08:05 Citiraj objavo Pošlji ZS

Pred tekmovalci 1200 kilometrov

V četrtek ob 19. uri se bo začela 3. kolesarska Dirka okoli Slovenije, ena največjih ultramaratonskih prireditev v Evropi. To potrjuje dejstvo, da bodo na startu številni vrhunski vzdržljivostni kolesarji na čelu z Juretom Robičem (na fotografiji), večkratnim zmagovalcem Dirke okoli Amerike (RAAM). Start in cilj dirke, ki bo za najboljše v soboto, bosta v Postojni.

\"\"

Jure Robič

Tekmovalci bodo morali prevoziti 1200 kilometrov po praktično vseh regijah Slovenije in premagati več kot 14.000 metrov nadmorske višine. Trasa poteka iz Postojne do Obale, nato preko Nove Gorice, Cola in Idrije proti severu, kjer tekmovalce čaka najtežji vzpon na Vršič, ki so ga v zadnjem trenutku vendarle usposobili za vožnjo s kolesom. V nadaljevanju pot vodi preko Gorenjske, Štajerske in Koroške proti zahodu, kjer se v Prekmurju obrne nazaj proti Postojni po južni strani.

Recesija ni ogrozila dirke
Kljub recesiji prireditelji iz ŠD Notranjc niti v enem trenutku niso podvomili, da dirke ne bi bilo. Tudi zaradi številnih kolesarskih navdušencev, ki za svoje delo ne bodo nagrajeni, in pa dejstva, da se je dirka prijela tako med sponzorji kot med samimi tekmovalci. Za to imajo zasluge tudi najboljši slovenski ultramaratonci, ki za DOS Extreme delajo veliko reklamo v tujini.

Glavni med njimi je gotovo Jure Robič, najboljši ultramaratonski kolesar zadnjih let na svetu, štirikratni zmagovalec najprestižnejše dirke po Ameriki (RAAM). Kot številni drugi kolesarji bo tudi Gorenjec letošnji DOS izkoristil za pripravo na RAAM, vsekakor pa ima namen, da še tretjič zapored zmaga in pobere 1500 evrov denarne nagrade (skupni nagradni sklad bo 6000 evrov, tekmovalce pa čaka še veliko praktičnih nagrad). Njegovi konkurenti bodo najbrž isti kot lani, najnevarnejši naj bi bili Avstrijec Christoph Strasser (lani drugi), Švicar Thomas Ratschob (lani četrti) in rojak Marko Baloh, ki je bil lani tretji, čeprav je nastopil poškodovan.

Robič: S konkurenco se ne obremenjujem
"S konkurenco se ne obremenjujem. Če je ta dobra, sem tudi jaz boljši. Seveda pa moram biti zdrav in dobro pripravljen, kar pa menim, da sem. Vsekakor bo težje zmagati kot prejšnja leta, saj so moji tekmeci za leto izkušenejši, po mojem mnenju pa tudi bolje pripravljeni. Strasser je gotovo potencialni zmagovalec RAAM, tudi za Baloha, s katerim skupaj trenirava, vem, da je dobro pripravljen," je v napovedih previden Robič, ki se je pred sezono pripravljal v Kaliforniji, letos pa je že nastopil na dveh dirkah: "Prva je bila Granfondo Istria Limes Tour v hrvaškem Vrsarju v dolžini 188 km, kjer sem zmagal, druga pa Granfondo Haiti v italijanskem Vidmu v dolžini 165 km z 2650 \'višincev\', kjer sem po smoli v sprintu četverice ubežnikov osvojil drugo mesto. Pripravljenost je torej na visoki ravni in komaj čakam začetek dirke."

Za dirko je sicer prijavljenih 59 tekmovalcev iz desetih držav, 56 fantov in tri dekleta. Žal v ženski konkurenci ne bo Slovenk, ki so po zaslugi Ajde Opeke in Tjaše Rutar slavile na prvih dveh dirkah. Letos so se posvetile cestnemu kolesarstvu in DOS se ne sklada z njihovim programom. Zato pa je prirediteljem uspelo privabiti lansko zmagovalko svetovnega pokala ekstremnih kolesark Nizozemko s kanadskim potnim listom Caroline van den Bulk.

rjana

rjana
Datum objave: 06.05.2009 19:09:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

Konec za Astano?

\"Sport1\"

Po poročanju kazahstanske spletne strani sports.kz so kolesarski ekipi Astana, katere člana sta slavni Lance Armstrong in tudi Slovenec Jani Brajkovič, šteti dnevi. Vodstvo ekipe naj bi kolesarjem dolgovalo denar, če dolgov ne bo poravnalo, se zna zgoditi, da bo letošnji Giro zadnja dirka, na kateri bodo kolesarji tekmovali pod tem imenom.

"Z Mednarodne kolesarske zveze smo dobili sporočilo, da mora Astana poravnati dolgove, v nasprotnem primeru ji bodo vzeli licenco," je dejal podpredsednik kazahstanske kolesarske zveze Nikolaj Proskurin in dodal, da ima Astana za poravnanje zaostalih obveznosti na voljo tri tedne. Proskurin je obenem potrdil, da je ekipa pred finančnim kolapsom. Obljubljenega denarja pokroviteljev ni, po neuradnih podatkih pa bi Astana za nemoteno nadaljevanje sezone potrebovala dva milijona dolarjev.

"Propad moštva bi bila velika sramota. Astana dela veliko promocijo naši državi, je državna blagovna znamka. Za njo bi se moral najti denar, saj ima nacionalni pomen. Tega bi se morala zavedati podjetja," je dejal predsednik kolesarske zveze in hkrati obrambni minister Danijal Ahmetov, ki se je obrnil po pomoč tudi k predsedniku vlade Karimu Masimovu.

rjana

rjana
Datum objave: 06.05.2009 19:20:53 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenci pripravljeni na 92. Giro 

V avli poslovne stavbe ACH d.d. so se pred odhodom na 92. kolesarsko dirko po Italiji, javnosti predstavili Jani Brajkovič, Jure Golčer, Gorazd Štangelj in Tadej Valjavec.

Za letošnjo dirko, ki se bo v soboto pričela v Benetkah, vlada izjemno zanimanje. Letos Giro praznuje stoletnico od prve izvedbe dirke. Na dirki bo prvič v svoji karieri nastopil Lance Armstrong. Prvič v karieri bo na Giru nastopil tudi Slovenec Jani Brajkovič, ki na Giro odhaja dobro pripravljen. "Že na Trentinu sem dokazal, da sem dobro pripravljen. Forma se je še nekoliko dvignila in menim, da letos še nisem bil tako dober kot sem sedaj. Dejstvo je, da imam v ekipi Leipheimerja in Armstronga. Zanju bo potrebno opraviti veliko dela, a verjamem, da bom tudi sam lahko kaj dosegel," je povedal Jani Brajkovič.

\"\"

Jani Brajkovič

Medtem ko bo že 17. nastop vseh štirih Slovencev na Giru, je rekorder med njimi vsekakor Gorazd Štangelj. Slednji bo nastopil že na svojem osmem Giru. Prvič je nastopil leta 1999. Sledili so še nastopi v letih 2001, 2002, 2004, 2005, 2006 in 2007. Lani zaradi težav z iskanjem delodajalca na Giru ni nastopil, je pa zato jeseni nastopil na Vuelti. "Zame je vsekakor velika čast že dejstvo, da sem uvrščen v ekipo za nastop na dirki. Hkrati je to velika obveznost in odgovornost, saj si glede na to, da na papirju sodimo med favorite, ne moremo privoščiti napake. Vsekakor sem dobro pripravljen na nastop in si želim le, da tretji teden dirke ne bi bil preveč naporen. Vsekakor pa bomo dirkali iz etape v etapo in se sproti prilagajali situaciji in trasi dirke," je dejal najbolj izkušen Slovenec v kolesarski karavani.

\"\"

Gorazd Štangelj

Tadej Valjavec ima trenutno v lasti najboljše skupne uvrstitve Slovencev na treh velikih etapnih dirkah. Ima deveti mesti v skupnem seštevku dirke po Italiji in dirke po Franciji ter 18. mesto na Vuelti (2002). Na Giro odhaja šestič. "Naša ekipa je pravo nasprotje ekip Liquigas ali Astana. Ne sodimo med favorite, saj imam ob sebi same mlade kolesarje. To, kar Italijanom pomeni Giro, pomeni Francozom Tour. Nihče iz naše ekipe ni izrazil želje po nastopu na Giru. Vsi bi na Tour. Sam nisem tako dobro pripravljen kot sem bil leta 2004, ko sem na dirki po Romandiji osvojil 4. mesto ter nato Giro končal kot 9. Letos me je kar trikrat na cedilu pustilo zdravje. Šele zadnjih 14 dni, ko sem se pripravljal v svoji višinski sobi na Pokljuki, sem lahko normalno treniral. Mogoče je to še boljše saj bom lahko bolj neobremenjeno nastopil in dosegel kaj več v kateri izmed etap," je dejal Valjavec, ki si v nadaljevanju sezone bolj kot nastopa na Touru želi nastopa na Vuelti.

\"\"

Tadej Valjavec

Jure Golčer bi lahko letos že tretjič nastopil na Giru. Žal je prvič ostal brez nastopa in je šele lani dobil novo priložnost, ki jo je vsekakor dobro izkoristil. Na lanskem Giru si je prikolesaril pogodbo za letošnjo in prihodnjo sezono ter potrdil, da je sijajen pomočnik v zahtevnih gorskih etapah. Popolnoma enaka naloga ga čaka tudi letos. "Za našo ekipo je dirka velikega pomena, saj je edina tritedenska dirka, na kateri bomo nastopili. Dobro sem pripravljen. Vsekakor me čaka težko delo, saj imamo dva kapetana. Petacchi se bo za zmage boril na lažjih etapah, medtem ko se bo Di Luca voril za visoko mesto v skupni razvrstitvi. Največ dela me čaka v gorskih etapah, ko bom ob Di Luci, a vseeno upam, da bom dobil priložnost zase v kateri izmed etap," je dejal Golčer.

Najmlajši izmed četverice Slovencev je Jani Brajkovič, ki je od Štanglja mlajši skoraj enajst let. Vodstvo Astane se že nekaj časa otepa s finančnimi težavami, ki bodo vsak čas dosegle kritično točko. Ker sponzorji ne poravnajo svojih obveznosti, so bili pristojni pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) prisiljeni poravnati obveznosti do kolesarjev z dvema milijonoma dolarjev bančne garancije, ki je bila na računu Astane. UCI je že zagrozila, da bo ekipa ostala brez licence Pro Toura, če v naslednjih dveh tednih ekipa ne poravna svojih finančnih obveznosti.

\"\"

Jure Golčer

Vsekakor zaenkrat kaže, da bo ekipa pod imenom Astana nastopila na svoji zadnji veliki tritedenski dirki v zgodovini. Že na Touru bi jih lahko videli v dresih Livestrong.

rjana

rjana
Datum objave: 07.05.2009 01:37:26 Citiraj objavo Pošlji ZS

Avstrijca Pfannbergerja ujeli že drugič 

Vodstvo Ruske ekipe Katjuša je zaradi pozitivnega dopingškega vzorca suspendiralo 29-letnega Avstrijskega kolesarja Christiana Pfannbergerja

\"\"

Aktualni avstrijski prvak je bil nenapovedano testiran 19. marca letos. Vodstvo ekipe je Mednarodna kolesarska zveza danes obvestila o pozitivnem vzorcu. Seveda so kolesarja takoj suspendirali. Ostal je brez nastopa na dirki po Italiji, kjer ga bo zamenjal Aleksander Serov. Pfannberger je tako že drugič v karieri zašel v težave. Prvič so ga ulovili na testosteron, ko je tekmoval za Češko ekipo Ed\'Systems ZVVZ. Takrat je dvoletno prepoved nastopanja odslužil v obdobju med 27. junijem 2004 in 26. junijem 2006. V primeru pozitivnega B vzorca mu grozi doživljenjska prepoved nastopanja

Kolesarstvo