Prijava

Kolesarstvo

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 16.05.2009 09:40:26 Citiraj objavo Pošlji ZS

Tour de Picardie, 1. etapa Božič in Strgar v Franciji 

Na kolesarski dirki prve kategorije Tour de Picardie slovenske barve branita Borut Božič in Matic Strgar. Po 1. etapi v rumeni majici Lieuwe Westra (Vacansoleil).

Medtem, ko je Božič s svojimi moštvenimi kolegi odlično pričel tridnevno dirko, slednje ne velja za Matica Strgarja, ki je ciljno črto današnje 179 kilometrov dolge etape prečkal skoraj devet minut za zmagovalcem. Današnja etapa s tremi gorskimi cilji se je pričela odvijati v drugi polovici le te. \'\'Danes je bilo hladno in deževno vreme. Vseskozi se je temperatura gibala okoli štirih stopinj. V drugem delu etape je pihal veter s strani in se je vseskozi delala selekcija. Westra je pobegnil devet kilometrov do cilja, ko smo šli v \'filter\'. Sicer sem malo zmrznil, a sem zadovoljen saj se dobro počutim. Sedaj bomo vlekli saj želimo zmagati dirko. Če se mi bo ponudila priložnost jo bom vsekakor izkoristil,\'\' je za Sportal povedal Božič.

\"\"

Borut Božič

Kolesarji njegove ekipe so bili številčno najbolj zastopani v prvi skupini. Kar štirje so bili v skupini osemindvajsetih kolesarjev. Matic Strgar je ciljno črto prečkal v tretji skupini in se uvrstil v prvo polovico nastopajočih. Do konca dirke, ki se konča v nedeljo, bodo na sporedu še tri etape. V nedeljo bosta na sporedu dve etapi.

Rezultati 1. etape, Chaumont en Vexin – Roisel, 179 km:1. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil 3;52:09
2. Jimmy Casper (Fra) Besson Chaussure-Sojasun +0:28
3. Danilo Napolitano (Ita) Katjuša
4. Kristof Goddaert (Bel) Topsport Vlaanderen-Mercator
5. Romain Feillu (Fra) Agritubel
6. Mathieu Drujon (Fra) Caisse d’Epargne
7. Robert Wagner (Nem) Skil-Shimano
8. Anthony Ravard (Fra) Agritubel
9. Nadir Haddou (Fra) Auber 93
10. Florian Guillou (Fra) VC Roubaix
…
15. Borut Božič (Slo) Vacansoleil vsi isti čas
52. Matic Strgar (Slo) Vorarlberg-Corratec 8:52

rjana

rjana
Datum objave: 17.05.2009 02:14:39 Citiraj objavo Pošlji ZS

Osma etapa Sjucu, Valjavec 14.

Belorus Kanstancin Sjucu (Columbia-Highroad) je zmagovalec osme etape dirke po Italiji, 209 kilometrov dolge preizkušnje od Morbegna do Bergama. Od Slovencev je bil na 14. mestu znova najboljši Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale). Skupno vodstvo je zadržal Italijan Danilo Di Luca (LPR Brakes), Valjavec je 13.

\"\"

Etapne zmage se je veselil Belorus Siutsou.

Na osmi etapi dirke po Italiji je zablestel Belorus Sjucu, ki je pogumno odpeljal samostojni pobeg zadnjih 15 kilometrov 209 km dolge preizkušnje, ki se je končala v Bergamu. Belorus, ki sicer živi v provinci Bergamo, je izkoristil prednost "domačega igrišča" in je na zadnjem odločilnem vzponu zadržal 20 sekund prednosti. V cilju je imel pred najbližjima zasledovalcema, moštvenim kolegom Edvaldom Boassonom Hagenom in vodilnim v skupnem seštevku Danilom Di Luco, 21 sekund naskoka.

"Po Gallu proti Bergamo Altu sem vedel, kaj moram storiti, da bom ostal spredaj in da bom ciljno črto prečkal kot prvi. Pred spustom v središče Bergama sem imel 20 sekund prednosti, zato sem na zadnjih kilometrih še dodatno pospešil in dal vse od sebe," je po zmagi povedal Sjucu. To je bila za ekipo Columbia tretja etapna zmaga.

Na dirki se je za roza majico boril tudi še vedno vodilni Di Luca, ki je na vzponih na Sotto Collino, Colle del Gallo in Bergamo Alto "grizel v pedala". Odbil je napad Michaela Rogers, prav tako pa tudi Levija Leipheimerja, pri tem pa mu je izdatno pomagala ekipa LPR Brakes. Italijan ima zdaj pred nadaljevanjem 13 sekund prednosti pred Thomasom Lökvistom, 44 sekund zaostaja Rogers, 58 pa Leipheimer.

Od Slovencev je še vedno najboljši Tadej Valjavec, ki je bil danes 14., skupno je 13. "Takih etap, kot je bila današnja, si ne želim več veliko. Cel dan je šlo do \'daske\'. Takšni in drugačni so pač interesi, zlasti ekipe Lampre, ker je sponzor od tukaj. Mislim, da danes ni enega v skupini, ki ne bi dal vsega od sebe. Ponedeljkov počitek bo prišel še kako prav," je po današnji etapi povedal Valjavec. Janez Brajkovič (Astana) je po današnjem 29. mestu skupno 30., Jure Golčer je bil danes 51., skupno je napredoval na 56. mesto, Gorazd Štangelj pa je bil 115., skupno pa je 98.

Etapo je zaznamoval tudi hud padel kolesarja nizozemske ekipe Rabobank, Španec Pedro Horillo Munoz je padel pri spustu s Culmine di San Pietro, njegovo stanje pa je skrajno resno. Kolesar naj bi po navedbah direktorja dirke Angela Zomegnana padel kar 60 metrov, pri tem pa utrpel številne zlome. Prepeljali so ga v bližnjo bolnišnico.

Rezultati 8. etape, Morbegno – Bergamo, 209 km:. Konstantsin Siutsou (Blr) Columbia-H.R. 5;04:34
2. Edvald Boasson Hagen (Nor/Columbia-Highroad) + 0:21
3. Danilo Di Luca (Ita/LPR Brakes)
4. Michael Rogers (Aus/Columbia-Highroad)
5. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas) vsi
6. Stefano Garzelli (Ita/Acqua&Sapone)
7. Damiano Cunego (Ita/Lampre) isti
8. Joaquim Rodriguez (Špa/Caisse d\'Epargne)
9. Marzio Bruseghin (Ita/Lampre) čas
10. Thomas Rohregger (Avt/Milram)
...
14. Tadej Valjavec (Slo/AG2R La Mondiale)
29. Janez Brajkovič (Slo/Astana)
51. Jure Golčer (Slo/Lpr Brakes) 2:30
115. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 16:11
 Skupni vrstni red po 8. etapi:1. Danilo Di Luca (Ita/LPR Brakes) 33;13:35
2. Thomas Lövkvist (Šve/Columbia-Highroad) + 0:13
3. Michael Rogers (Avs/Columbia-Highroad) 0:44
4. Levi Leipheimer (ZDA/Astana) 0:51
5. Denis Menčov (Rus/Rabobank) 0:58
6. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 1:14
7. Carlos Sastre (Špa/Cervelo Test Team) 1:24
8. Christopher Horner (ZDA/Astana) 1:25
9. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas) 1:35
10. David Arroyo (Špa/Caisse d\'Epargne) 1:49
...
13. Tadej Valjavec (Slo/Ag2r) 2:44
30. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 5:20
56. Jure Golčer (Slo/LPR Brakes) 21:04
98. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 44:06

rjana

rjana
Datum objave: 17.05.2009 23:47:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mark Cavendish kralj Milana

\"Sport1\"

Britanec Mark Cavendish (Columbia-High Road) je v silovitem ciljnem sprintu osvojil zmago na deveti etapi dirke po Italiji, ki je potekala po ulicah Milana v skupni dolžini 165 km. Ciljno črto sta tik za Britancem prevozila Avstralec Allan Davis (Quick Step) in Američan Tyler Farrar (Garmin-Slipstream).

Slovenci danes niso silili v ospredje. Janez Brajkovič (Astana) je etapo končal na 17. mestu, Gorazd Štangelj (Liquigas) je bil 38., Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) 72., Jure Golčer (LPR Brakes) pa 149.

V skupnem seštevku še vedno vodi Italijan Danilo Di Luca (LPR Brakes), glede na to, da današnja preizkušnja ni štela za skupni vrstni red zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. Kolesarji so namreč tudi s počasno vožnjo protestirali, ker naj bi bila varnost na dirki zelo vprašljiva. Organizatorjem italijanske pentlje tako ni preostalo drugega, kot da današnjih dosežkov ne upoštevajo za skupni vrstni red.

Kolesarji so morali večkrat obkrožiti peklensko krožno progo po ulicah središča lombardijske prestolnice, ki pa po mnenju tekmovalcev ne ustreza visokim varnostnim standardom. Vsekakor si organizatorji zaslužijo bodečo nežo, saj so se morali tekmovalci spopadati z denimo parkiranimi avtomobili, različnimi neravninami, tramvajskimi tiri, ovirami, ki so dejansko otežile tekmo ter pogojevale upravičen protest. A vsi niso bili na strani protestnikov. Kritične besede so padale tako s strani organizatorjev kot tudi nekdanjih tekmovalcev. Mario Cipollini je bil precej slabe volje: "Milano si ne zasluži takšnega obnašanja. Ne razumem in ne delim stališča kolesarjev. Če tekmuješ, sprejmeš tudi vsa tveganja in kdorkoli se ukvarja s tem poslom, se mora tega zavedati."

V začetnih krogih so kolesarji zelo upočasnili ritem z za tekmovalce lagodno hitrostjo 32 km/h, šest krogov pred koncem pa je Di Luca, ob njem je bil Teksačan Lance Armstrong, v ciljni ravnini v imenu vseh stopil s kolesa, vzel mikrofon v roke in nagovoril občinstvo ter se opravičil, da so jim odvzeli šov. "Nadaljevali bomo tekmo, vam pa smo se želeli zahvaliti, da ste kljub vsemu prišli navijat, a ne želimo več tvegati, saj nam proga ne zagotavlja naše varnosti," je dejal vodilni kolesar. Lagoden in počasen tempo dirke se je nadaljeval tri kroge pred koncem, ko se je hitrost povečala in ko so kolesarji znova poskrbeli za pravo sprintersko vzdušje in sijajno predstavo.

Kot posledica današnjega kolesarskega upora tudi hitrost zmagovalca ni bila blesteča. Cavendishu se je ob prestopu ciljne črte čas ustavil na 4 urah, 16 minutah in 13 sekundah.

Kolesarje v ponedeljek čaka prost dan pred torkovo 262 km dolgo gorsko preizkušnjo od Cunea do Pinerola.

rjana

rjana
Datum objave: 17.05.2009 23:48:41 Citiraj objavo Pošlji ZS

Horrillo se je prebudil iz kome

\"Sport1\"
Španski kolesar Pedro Horrillo, ki je hudo padel na sobotni osmi etapi dirke po Italiji, se je danes prebudil iz kome. Po besedah predstavnika ekipe Rabobank, za katero Španec tekmuje, Luuca Eizenge, lahko Horrillo že premika roke in noge, njegovo stanje pa je še naprej resno.

Štiriintridesetletni Horrillo je pri padcu, pri enem od spustov naj bi padel kar 60 metrov globoko, utrpel številne zlome, po prihodu v bolnišnico v Bergamu pa je bil sprva v umetni komi.

rjana

rjana
Datum objave: 17.05.2009 23:56:42 Citiraj objavo Pošlji ZS

Tour de Picardie, 3. in 4. etapa 

Westra skupni zmagovalec dirke 

Nizozemec Lieuwe Westra je zmagovalec 63. kolesarske dirke Tour de Picardie (2.1). Slovenec Borut Božič je dirko končal na sijajnem 5. mestu. Današnji etapni zmagi McEwnu in Offredu.

Danes sta bili na sporedu dve etapi. V dopoldanski je ciljni šprint glavnine pripadel Avstralcu McEwnu. Kolesar Katjuše je premagal Italijana Napolitana in Gavazzija. \'\'Danes je bil zame eden najtežjih dni v karieri. \'Nasankali\' smo ga, da ga bolj ne bi mogli. Tako dopoldne kot popoldne smo vlekli v \'filter\'. Vesel sem, da nam je uspelo dobiti vojno, saj so nas vsi hoteli sleči. V dopoldanski etapi sem dva kilometra do cilja zapeljal na oljni madež in padel. Popoldne sem se v zadnjih desetih kilometrih lahko nekoliko nadihal in sem zgolj zaradi občutka sodeloval v šprintu,\'\' je za Sportal povedal Božič.

V popoldanski etapi je zmago slavil Yooan Offredo. Končni zmagovalec dirke je postal Božičev moštveni kolega Lieuwe Westra. Božič je dirko kljub garanju za Westro končal na odličnem 5. mestu. Maticu Strgarju je vse do zadnje etape kazalo, da bo dirko končal. Vendar je v popoldanski etapi delil usodo devetindvajsetih kolesarjev, ki so dirko predčasno končali.

Rezultati 3. etape, Coucy le Chateau Aufrrique – Noyon, 85 km:

1. Robbie McEwen (Aus) Katjuša 1;55:03
2. Danilo Napolitano (Ita) Katjuša
3. Mattia Gavazzi (Ita) Serramenti PVC
4. Mathieu Drujon (Fra) Caisse d’Epargne
5. Stephane Bonsergent (Fra) Bretagne-Schuller vsi isti čas
…
Borut Božič (Slo) Vacansoleil
Matic Strgar (Slo) Vorarlberg-Corrate

Rezultati 4. etape, Ribecourt – Noyon, 96 km:
1. Yooan Offredo (Fra) Francaise des Jeux 2;07:04
2. Jimmy Casper (Fra) Besson Chaussures-Sojasun +0:46
3. Robert Wagner (Nem) Skil-Shimano
4. Mattia Gavazzi (Ita) Serramenti PVC
5. Kristof Goddaert (Nem) Topsport Vlaanderen
6. Stephane Bonsergent (Fra) Bretagne-Schuller
7. Borut Božič (Slo) Vacansoleil vsi isti čas

Odstop:
Matic Strgar (Slo) Vorarlberg-Corratec

Končni vrstni red: 

. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil 12;18:47
2. Romain Feillu (Fra) Agritubel +0:25
3. Jimmy Casper (Fra) Besson Chaussures-Sojasun 0:26
4. Danilo Napolitano (Ita) Katjuša 0:30
5. Borut Božič (Slo) Vacansoleil 0:32
6. Luis-Leon Sanchez (Špa) Caisse d\'Epargne isti čas
7. Marco Marcato (Ita) Vacansoleil 0:33
8. Jimmy Engoulvent (Fra) Besson Chaussures-Sojasun 0:35
9. Robert Wagner (Nem) Skil-Shimano 0:36
10. Florian Guillou (Fra) Roubaix-Lille Matropole isti čas

//17.5.2009 23:57:21 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 18.05.2009 00:01:47 Citiraj objavo Pošlji ZS

Korenu dirka za Pokal mesta Lonigo 

Slovenec Kristijan Koren je zmagovalec 31. izvedbe enodnevne kolesarske dirke za Pokal mesta Lonigo. S tem je kolesar ekipe Bottoli Ramonda Nordelettrica dosegel drugo zmago v sezoni.

\"\" 

Na krožni dirki so imeli kolesarji na sporedu 23 krogov. In sicer je prvih 18 krogov potekalo po ravnini, nato je sledilo še pet krogov preko tri kilometre dolgega vzpona. \'\'S šefom ekipe Rossatom sem se dogovoril, da poskusim z napadom na klanec v zadnjem krogu. Vso dirko sem hranil moči za napad. Takoj ob pričetku vzpona sem pobegnil. Sledil mi je lahko le Battaglin, a mi ni pomagal narekovati tempa, saj je imel v zasledovalni skupini kapetana Brambillo. Tik pred vrhom vzpona naju je ulovil še D\'Osvaldi. Sledilo je še 13 kilometrov do cilja. V šprintu sem uspel premagati oba tekmeca in slavil drugo zmago v sezoni. Zadovoljen sem z zmago, saj vidim, da je forma iz tedna v teden boljša. V sredo in četrtek si grem ogledati dve etapi za nastop na Baby Giru,\'\' je za Sportal povedal Koren.

Rezultati dirke za Pokal mesta Lonigo:

1. Kristijan Koren (Slo) Bottoli Ramonda Nordelettrica
2. Enrico Battaglin (Ita) Zalf Desiree Fior
3. Luca D\'Osvaldi (Ita) VC Mantovani Puros Fapu

Kolesarstvo