Prijava

Nasveti mojstrov, nam-začetnikom

igorski

igorski
Št. sporočil: 6
Regija: Štajerska
Datum objave: 24.09.2014 19:50:09 Citiraj objavo Pošlji ZS

Načeloma se rufane barve ne odpira, včasih pa ni nič narobe malo presenetit. Kar mene tu na portalu najbolj jezi so (poleg tistih, ki piz...jo) igralci, ki ves čas igrajo klišejsko. Ko so porufani, bodo ves čas hodili ven s taroki, tudi če prihaja tisti, ki jih je porufal z barvami. Ne igra se vsaka igra na valata, tudi ne na 20 razlike, ampak, da se naredi špil, pa če brez razlike. Igro je torej treba ves čas prilagajat, občasno pa tudi presenečat s kakimi potezami.

In mimogrede; kak teden dni nazaj me je janazana proglasila za idiota, tepca in kaj vem kaj še, ker sem pri taroku v 4 klical solo 2. Češ, če bebec nimam pojma, da se v 4 igra s partnerjem. A moram kaj dodat?

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 14.01.2015 14:32:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

tole moram ponovno obudit, ker me gloda tale situacija, predvsem za tiste, ki trdite najprej tarokirej in ko jih zmanka, pol barvej.

karte v roki v T4:

od tarokov le: I in XXI

barve: 3x srce( od tega kralj, poba in platlc), 1x kara( poba ), 3x križ( platlc, poba, kaval), 3x pik (2 platlca in baba)

Dala sem naprej in bila rufana v srcu. Težka odločitev na njegov izbrani talon, v njem ni bilo škisa, niti drugih kraljev, vzelo se je XVI in IX, če me spomin ne vara je notri ostalo nekaj v slikcah vseh barv. 

Začetna poteza je bila moja: s čim, da začnem: a reskiram in grem vn s tarokom in še to v skepsi s katerim ali odprem s katero od barv? in v očeh tistih, ki zagovarjate dejstvo, da če si rufan, vn s tarokom, z barvo izpadeš nepoznavalec. Katero barvo, da izberem od treh, ali celo rufano? No razrešite, popišite kaj bi vi, svetujte, modrujte....

Tarok je res igra nians, nikoli enaka, vedno zanimiva, ko padajo karte in kaj bi v tem primeru?

snejbi

snejbi

Admin Št. sporočil: 7109
Datum objave: 14.01.2015 14:42:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

tole moram ponovno obudit, ker me gloda tale situacija, predvsem za tiste, ki trdite najprej tarokirej in ko jih zmanka, pol barvej.

karte v roki v T4:

od tarokov le: I in XXI

barve: 3x srce( od tega kralj, poba in platlc), 1x kara( poba ), 3x križ( platlc, poba, kaval), 3x pik (2 platlca in baba)

Dala sem naprej in bila rufana v srcu. Težka odločitev na njegov izbrani talon, v njem ni bilo škisa, niti drugih kraljev, vzelo se je XVI in IX, če me spomin ne vara je notri ostalo nekaj v slikcah vseh barv. 

Začetna poteza je bila moja: s čim, da začnem: a reskiram in grem vn s tarokom in še to v skepsi s katerim ali odprem s katero od barv? in v očeh tistih, ki zagovarjate dejstvo, da če si rufan, vn s tarokom, z barvo izpadeš nepoznavalec. Katero barvo, da izberem od treh, ali celo rufano? No razrešite, popišite kaj bi vi, svetujte, modrujte....

Tarok je res igra nians, nikoli enaka, vedno zanimiva, ko padajo karte in kaj bi v tem primeru?

OK, tole je res zoprna situacija in zelo je odvisno, s kom igraš.. če poznaš igralca in veš da je ziheraš, potem prideš z pagatom, saj predpostavljaš da ni šel igrat brez trule (aja pa še zelo važen podatek je, kje sedita... ali je on pred tabo, za tabo ali nasproti..) in če je tako, pač pobere

Najbolj ziher varianta pa je da prideš z rufanim kraljem da pokažeš , da si z njim, in če pobereš, daš kot drugo katerokol barvo, ki naj bi jo pobral on in če je normaln , bo prišel ven s škisom,da  šmiraš pagata

Pri taki razdelbi težko rešuješ valata ko moraš oba , pagata in monda reševat

1tan

1tan
Datum objave: 14.01.2015 15:28:08 Citiraj objavo Pošlji ZS

bom dodala manjkajoče: če sem bila jaz z začetno karto prva na potezi, sem imela torej obvezno tri in je glavni igralec mene rufno z 2, kaj je vzel sem pa napisala, sedel je nasproti mene, torej v prvem krogu ni bil zadnji na štihu. Mori me dejstvo, da tudi med elitnimi člani poznam mnogo takih, ki igrajo dvojko brez trule. Zato je ob nanizanih kartah odločitev s čim ven, toliko težja in mi je v opisanem problemu delala hude preglavice, ne samo begajoče misli, razmišljanje kaj začeti, kako začeti, tudi to, da ne izpadeš bebec med tako druščino. 

V končni fazi: ali odpiram s pagatom ali s kraljem, dam točno vedeti vsem, da sem njegova. Pa se mi tu spet zalomi: iz izhodišča tarokiraj, če si z njim, bi bilo potemtakem vseeno, če grem ven z XXI...mu je jasno, da sem z njim....če ima škisa ni tolko žlehte valda da jo poje, ali pač? Je pa tu potem vprašanje kako nadalje reševati špičko, ja..mi je jasno.

Pa vprašam? na opis mojih kart, kaj porečete, da se ne ve takoj kdo je s kom, da začenjam z babo? Tako sem tudi začela, ker nisem bla zihr, v grozljivih dvomih, v čudni situaciji...le z dvemi taroki, in še ta oba od trule, s kraljem v barvi treh src in če zdaj pomislim, sta bla dva srca tut notri....torej jih je 5 = in najbrž je rufnu barvo, ki jo je imel največ, da druge založi: tak je načelni ruf mnogih izmed vas...v popolnem prepričanju da rufan kralj tut' slučajno ne more okrog...se pravi, da ga bom podturila takoj ko bo mogoče ali celo na koncu ultimo.

In zdaj: ali začeti z rufanim kraljem ali ne? men to ne gre skupajangel

Silass

Silass
Št. sporočil: 8
Regija: Štajerska
Datum objave: 20.01.2015 14:37:11 Citiraj objavo Pošlji ZS

Jaz bi začel s karo. Ker si jo imela najmanj. Tudi v talonu je verjetno ni bilo pretirano dosti. In je največja možnost da tvoj pobere, v primeru da ima kralja ali pa mora dat taroka. In na to prinese škisa ( če ima) Če ne prinese škisa, in prinese ker drug tarok, dam xxi. Tisti sosednji igralec levo (če ima škisa), je v dvomih ali ti naj pobere ali ne. Ker sem začel z barvo. Če mi uspe pobrat z xxi. Prinesem platlo srca. Palca pa je prepuščena usodi...

Mogoče uspe, mogoče ne smile Nisi pa napisala kako se je nakoncu končalo... ( če se spomniš ) 

1tan

1tan
Datum objave: 20.01.2015 15:52:23 Citiraj objavo Pošlji ZS

o hvala Sillas, da si se odzval in doprinesel k razmisleku..pa vseeno zdaj povprašam: praviš t'm drugi  štih reskiram XXI in če uspem pobrati, prihajam s platelc src, ki je rufana barva. Zakaj ravno src (moji trije v roki, notri puščena v talonu dva, torej skupaj 5) ...a nep rajš eno od črnih barvic partnerju odprla?

prav je da povem, da sem tekom igre videla, da je rufnu mene brez škisa, torej je šel dvojko.brez trule...in žal se konca ne spomnim, mi je blo tako mučno igranje, da ne samo potna ročica z miško, še knedl v grlu in pojačan šum srca...

Nasveti mojstrov, nam-začetnikom