Prijava

Plavanje

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 06.09.2009 17:34:28 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kozamernikova do tretjega mesta skupno 

Slovenska reprezentantka Nika Kozamernik je na sklepni tekmi evropskega pokala v daljinskem plavanju v turškem Marmarisu osvojila tretje mesto in bila s tem tretja tudi v skupnem seštevku tekmovanja.

\"\" 

Nika Kozamernik

Na sobotni tekmi na 10-kilometrski olimpijski razdalji je bila Kozamernikova peta, v nedeljo pa je v posamičnem petkilometrskem "kronometru" zasedla tretje mesto, kar je bilo dovolj tudi za tretje mesto v skupnem seštevku sklepne tekme in skupnem seštevku pokala.

Na tekmi je zmagala Španka Marta Recio, ki je bila najboljša na 10-kilometski tekmi in druga na posamični petkilometrski tekmi, druga je bila Nemka Gina Mohr, najhitrejša na posamični tekmi. Omenjene tri tekmovalke so med seboj odločile tudi skupno zmagovalko v evropskem pokalu, kjer je prvo mesto ubranila Mohrova, Reciojeva pa je z drugega mesta zrinila Kozamernikovo prav z uspehom na zadnji tekmi. Tekmovalki sta imeli sicer enako število točk, a je imela Španka večje število višjih uvrstitev.

rjana

rjana
Datum objave: 09.09.2009 15:39:16 Citiraj objavo Pošlji ZS

Libby Trickett prekinja kariero

\"Sport1\"
Avstralska plavalka Libby Trickett, večkratna olimpijska in svetovna prvakinja, začasno prekinja kariero. Po zanjo ne preveč uspešnem svetovnem prvenstvu v Rimu se je odločila spočiti, zbistriti glavo, ali bo sploh še nastopala, pa bo sporočila čez nekaj mesecev.

"Potrebujem čas, da razmislim, kaj si v prihodnosti želim. Trenutno razmišljam o koncu kariere, a mogoče bom čez nekaj mesecev razmišljala drugače. Plavanje imam rada, dalo mi je veliko, toda moram vzeti odmor in premisliti, ali se mi splača vztrajati do olimpijskih iger v Londonu," je dejala 24-letna plavalka.

Trickettova ima v svoji zbirki tri zlate olimpijske medalje, eno iz Aten in dve iz Pekinga, osemkrat pa je bila najboljša na svetovnih prvenstvih. Nekaj časa je bila tudi lastnica svetovnih rekordov na 50 in 100 metrov prosto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je osvojila tri kolajne, a ostala brez zlate. Na 100 metrov prosto je bila tretja, srebro in bron pa si je okrog vratu nadela v štafetnih preizkušnjah.

rjana

rjana
Datum objave: 18.09.2009 11:01:51 Citiraj objavo Pošlji ZS

Manaudoujeva končala kariero

\"Sport1\"
Nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja v plavanju, Francozinja Laure Manaudou (na fotografiji), je v pogovoru za časnik Le Parisien Aujoud\'hui potrdila, da je končala športno pot. Francozinja je bila olimpijska prvakinja že leta 2004 v Atenah pri svojih 17 letih, kjer je osvojila skupaj tri medalje.

"Dokončno sem se odločila. Nikakor ne gre za nepremišljeno zadevo. Ta stvar je v meni zorela dlje časa. Težave sem imela že lani, ko sem se za treninge lahko motivirala le zaradi olimpijskih iger v Pekingu, letos sem si nato privoščila premor in zdaj vem, da sem končala kariero. V življenju sem osvojila vse možne naslove, več kot sem na začetku kariere sanjala, zdaj pa bom premislila, kaj bom počela v prihodnje," je med drugim povedala 22-letna Francozinja.

Manaudoujeva je plavalni svet presenetila že leta 2004 v Atenah, nato je leta 2005 osvojila tri naslove na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih, leto dni kasneje na evropskem prvenstvu v velikih bazenih pa kar sedem medalj, od tega štiri zlate. Zadnjič je zablestela na svetovnem prvenstvu marca 2007 v Melbournu, kjer se je petkrat zavihtela na zmagovalni oder, dvakrat na najvišjo stopničko. Nekaj mesecev kasneje se je razšla s trenerjem Philippom Lucasom in kot je priznala zdaj, je potem izgubila tudi pravo voljo za treninge.

rjana

rjana
Datum objave: 20.09.2009 14:20:06 Citiraj objavo Pošlji ZS

Prepoved visokotehnoloških kopalk

\"Sport1\"
Ameriška plavalna zveza je v soboto sporočila, da tamkajšnji plavalci po 1. oktobru ne bodo smeli več uporabljati visokotehnoloških kopalk, ki so v zadnjih dveh letih poskrbele za revolucijo plavalnih dosežkov. Samo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rimu je bilo v njih doseženih 43 svetovnih rekordov.

Američani so s tem za tri mesece prehiteli ostali svet, ki uporabo kostimov najnovejše generacije v skladu s sklepom Mednarodne plavalne zveze (FINA), sprejetim med letošnjim svetovnim prvenstvom v Rimu, prepoveduje s 1. januarjem prihodnje leto. Odločitev vodilnih v ameriškem plavanju je bila na glasovanju enotna.

Pri svojem sklepu so se Američani držali predloga FINA in potrdili, da moške kopalke lahko segajo od popka do kolen, ženske pa od kolen do ramen. Kopalke morajo biti iz tekstila, pri tem pa so kot tekstil opredelili materiale, ki so tkani oziroma pleteni.

"Z današnjo odločitvijo smo še enkrat potrdili jasno stališče, da je treba zadevo s kopalkami urediti. Upamo, da se bo s tem plavanje vrnilo nazaj na stare tire in da bodo v ospredju spet plavalci ter njihovo trdo delo v bazenu," pa je odločitev ameriške zveze pokomentiral njen izvršni direktor Chuck Wilgus.

rjana

rjana
Datum objave: 30.09.2009 09:28:32 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovo avstralske plavalke Henryjeve 

Avstralska plavalka Jodie Henry, ena od zvezdnic olimpijskih iger leta 2004 v Atenah, kjer je osvojila tri zlate kolajne in dosegla rekord na 100 m prosto, je napovedala slovo od plavanja.

\"\"  

Petindvajsetletnica je bila na 100 prosto tudi svetovna prvakinja leta 2005 v Melbournu in je bila hkrati olimpijska, svetovna in prvakinja Commonwealtha. Tako se Henryjeva, ki je lanske pekinške OI izpustila zaradi poškodbe, od plavanja poslavlja manj kot mesec dni zatem, ko je plavanje na stranski tir postavila večkratna olimpijska in svetovna prvakinja Libby Trickett.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 09.10.2009 15:00:03 Citiraj objavo Pošlji ZS

Tudi plavalci v nove boje za stotinke

Ljubljana - Konec tedna bodo zimsko sezono začeli slovenski plavalci. V soboto bo v Kranju prvi pregledni plavalni miting, Radovljica v nedeljo gosti svoj jesenski pokal, tekme pa čakajo tudi reprezentante v ZDA.

\"\"

Anja Klinar

V Sloveniji se bo sezona po tradiciji odprla v Kranju z mitingom Start 09, na katerem prireditelji iz kranjske Zvezde napovedujejo nastop več kot 300 plavalcev iz Slovenije in sosednjih držav. "Prav posebnih dosežkov v tem obdobju na našem mitingu seveda ne pričakujemo, je pa miting dobra pregledna tekma za plavalce in trenerje," pred mitingom pravi eden od Zvezdinih trenerjev Igor Veličkovič.

Zelo zanimivo bo tudi na jesenskem pokalu Žita Gorenjke Radovljice v nedeljo, za katerega so prijavljeni vsi reprezentanti domačega kluba na čelu z Anjo Klinar, Nino Cesar, Tejo Zupan, Robijem Žbogarjem in Luko Turkom ter kranjska reprezentantka Tanja Šmid, ki po novem nastopa za Plavalno društvo Maribor.

Prvi nastopi pa čakajo tudi oba olimpijca z univerze Berkeley. Ravenčan Damir Dugonjič bo nastopil kar dvakrat, saj se bo njegov Berkeley pomeril z univerzama Havajev in Pacifica. "Tukaj treniramo na polno, tako da je kar težko, kar pomeni, da je vse po starem. Sicer pa smo v zadnjem obdobju precej delali na tehniki in mentalni pripravi ter analizi video posnetkov," pravi prvak prvenstva NCAA na 100 prsno, ki je bil pred dnevi tudi nekoliko bolan, a pravi, da je za tekme že nared: "Tisto smo hitro \'poštimali\'." Za Dugonjiča bodo jesenske tekme še kako pomembne, saj bodo dober test pred decembrskim evropskim prvenstvom v Carigradu, ki je letos tudi v Dugonjičevem koledarju, sam pa ne skriva, da si tam želi medaljo.

\"\"

Sara Isaković

Sara Isaković je pred dnevi že nastopila na prvem internem univerzitetnem testu, kjer je v končni razvrstitvi štel zbir vseh štirih izidov na 100-jardskih razdaljah. Isakovićeva je zmagala na 100 prosto in delfin, v hrbtnem slogu je bila tretja, v skupnem seštevku pa je osvojila drugo mesto, saj je preveč izgubila v prsnem slogu, ki ga praktično sploh ne trenira. Konec tedna jo čaka dvoboj z univerzo Pacifica. "Tekme komaj čakam. Na vseh področjih mi gre letos zelo dobro, le zdajle smo imeli prvo izpitno obdobje, zato sem bila nekoliko na tesno s časom," pa pravi Isakovićeva.

STA