Prijava

Plavanje

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 28.03.2010 15:58:30 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dugonjič ubranil naslov v NCAA

Columbus - Plavalec ravenskega Fužinarja in kalifornijske univerze Berkeley je v ameriškem Columbusu ubranil naslov prvaka NCAA na sklepnem vseameriškem študentskem plavalnem prvenstvu.

Z dosežkom 51,65 na 100 jardov prsno je vnovič dotolkel tekmece, saj je njegov prvi zasledovalec Scott Spann (Texas) zaostal za šest desetink sekunde.

\"Damir

Damir Dugonjič

"Vedel sem, da moram hitro odplavati prvih 50 metrov ter si na polovici ustvariti prednost, če želim zmagati. Začel sem zelo hitro in načrt se mi je izšel," je po zmagi povedal Dugonjič.

Slovenski olimpijec je še enkrat potrdil svoj plavalni napredek, saj je drugo leto zapored odnesel naslov prvaka in pometel s tekmeci v mesecu odločitev NCAA tekmovanj. Bil je tudi ključni člen štafete Berkeleyja na 4 x 50 jardov mešano, saj je v svoji prsni izmeni prav tako kot na 100 jardov prsno najboljše tekmece v drugih štafetah ugnal za šest desetink in več. "V štafeti smo bili neverjetni. Uvod je bil izenačen, nato pa sta nam Damir Dugonjič in Greame Moore priplavala odločilno prednost," je po tekmi priznal zadnji član mešane štafete Berkeleyja Josh Daniels.

Univerza Berkeleyja je imela izredno uspešen večer, saj je tretjo zmago večera priplaval Thomas Shields na 100 delfin in po dveh dneh ima Dugonjič s soplavalci v skupnem seštevku kar 18,5 točke prednosti pred drugouvrščeno univerzo Texasa ter lepo izhodišče za skupno zmago na tekmovanju, prvo po letu 1980. Arizona na tretjem mestu zaostaja že za 78,5 točke in možnosti za prvo mesto praktično nima več.

STA

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 28.03.2010 18:37:28 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mankoču v Amsterdamu dvakrat finale

Številni slovenski plavalni reprezentanti so nastopili na močnem mitingu v Amsterdamu. Dvakrat se je v finale uvrstil tudi Ilirijan Peter Mankoč, ki je v ostri konkurenci zasedel sedmi mesti.

\"\"

Najvišje uvrstitve med slovenskimi plavalci, ki so ostali brez stopničk, je osvojil Triglavan Jan Karel Petrič, ki je bil četrti na 1500 prosto ter peti na 400 in 800 prosto. V finalu so nastopili še Triglavani Nika Karlina Petrič, Urša Bežan in Jure Vidmar

rjana

rjana
Datum objave: 28.03.2010 23:38:44 Citiraj objavo Pošlji ZS

37. pokal Raven, 2. dan

Odrova z najboljšim dosežkom v Evropi

Mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder iz ravenskega Fužinarja je drugi dan plavalnega mitinga za 37. pokal Raven 2010 na 1500 m prosto dosegla najboljši letošnji izid v Evropi.

S časom 16:38,67 je Odrova postavila tudi najboljši ženski izid na mitingu na Ravnah.
\"Tjaša

Tjaša Oder

Odrova, ki bo letos v Helsinkih branila srebro z lanskega mladinskega evropskega prvenstva v Pragi na 800 prosto in zlato na 1500 prosto, je v nedeljo močno popravila sobotni dosežek s tekme na 800 prosto in potrdila, da tudi letos lahko računa na visoke uvrstitve. "Seveda je trenutno najboljši dosežek v Evropi zame potrdilo, da sem dobro delala, sama pa upam, da se bo to pokazalo tudi poleti na Finskem, kjer si želim ponoviti vsaj lanski dosežek, še bolj pa še enkrat zmagati," je po tekmi dejala mlada Ravenčanka.

\"Matjaž

Matjaž Markič

Nedeljski program na Ravnah je postregel s kar nekaj atraktivnimi tekmami. Poslastica je bil spet moški nastop na 100 prsno, kjer so se udarili dobitniki medalj z evropskih prvenstev - slovenska reprezentanta Emil Tahirovič in Matjaž Markič ter Srb Čaba Siladji. Razplet je bil enak kot na 50 prsno - Siladji, Markič, Tahirovič. "Enostavno so treningi v tem trenutku tako težki, da nimam pravega občutka za vodo. Z nekoliko boljšo tehniko bi že na 50 prsno dosegel boljši izid," je ocenil Markič. Tahirovič pa je izgubil precej treninga zaradi bolezni, zato z dvema tretjima mestoma ni bil nezadovoljen.

Zelo izenačeno tekmo žensk na 100 prsno je v konkurenci Tanje Šmid, Tine Meža in Tjaše Vozel, treh plavalk, ki so se lani spustile pod mejo 1:10 minute, dobila Šmidova in tako kot na 200 prsno potrdila, da je trenutno najboljša v tem slogu v Sloveniji. "Sama sem zadovoljna predvsem s tretjim dosežkom v Evropi na 200 prsno. Če bi to še malo popravila, lahko v Budimpešti računam tudi z bojem za finale," je svoja dosežka pokomentirala Šmidova.

\"Nina

Nina Cesar

Enako zanimiva je bila tekma na 400 prosto, kjer je radovljiška reprezentantka Nina Cesar v napetem finišu premagala trikratno svetovno podprvakinjo in šestkratno evropsko prvakinjo Madžarko Evo Risztov, še pol telesa je zaostala druga Radovljičanka Anja Klinar. Risztova se je Cesarjevi oddolžila v boju za drugo mesto na 1500 prosto, Klinarjeva pa je Madžarko ugnala na 400 mešano ter dobila enega od dvobojev dneva, saj je madžarska šampionka leta 2004 na evropskem prvenstvu ugnala prav Klinarjevo, ko sta omenjeni plavalki tam v tej disciplini osvojili srebrno in bronasto medaljo.

Triglavanka Anja Čarman je po pričakovanjih zmagala na 50 in 200 hrbtno, velenjska reprezentantka Meža na 50 delfin, Špela Bohinc, ki bo skupaj s Šmidovo v prestopnem obdobju okrepila Fužinar, pa na 200 delfin. Edino moško zmago je med slovenskimi plavalci osvojil Radovljičan Robi Žbogar, ki je bil najboljši na 200 delfin.

rjana

rjana
Datum objave: 29.03.2010 10:21:02 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dugonjič z najboljšim dosežkom sezone

Damir Dugonjič je na finalu študentskega prvenstva NCAA na 200 jardov prsno za dve sekundi izboljšal svoj najboljši dosežek v sezoni.

\"\"

Kljub temu je bil za desetinko sekunde "prekratek" za mali finale. Zasedel je 17. mesto. Njegova univerza Berkeleyja pa je na koncu osvojila drugo mesto za ekipo Teksasa.

Slovenski olimpijec je blestel predvsem v noči na nedeljo, ko je na 100 jardov prsno ubranil lansko zmago na finalu NCAA, bil pa je tudi član obeh prvouvrščenih mešanih štafet univerze Berkeley.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 02.04.2010 10:44:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dugonjič z najboljšim dosežkom v Evropi

Columbia - Damir Dugonjič je ponoči nastopil na močnem plavalnem mitingu v Columbusu v zvezni državi Ohio in na obratu tekme na 100 m prsno dosegel najboljši letošnji izid v Evropi na 50-metrski razdalji 27,75.

S dosežkom je plavalec ravenskega Fužinarja in univerze Berkeley potrdil tudi normo za nastop na letošnjem EP v Budimpešti in napovedal boj za medaljo.

\"Damir

Damir Dugonjič

Dugonjič, ki je konec tedna drugič zapored postal tudi NCAA prvak na 100 jardov prosto, je dobro formo izkoristil še za potrditev norme za nastop na EP in se odločil za tekmo v velikem, 50-metrskem bazenu. To je lovil v svoji paradni disciplini 50 prsno, kjer je prvo polovico odplaval na vso moč in bil kljub obratu s 27,75 še stotinko sekunde hitrejši kot pred dnevi na izbirni tekmi nizozemske reprezentance v Amsterdamu Lennart Stekelenburg (27,76) in njegov rojak Robin van Aggele (27,83), ki sta se doslej edina v Evropi spustila pod mejo 28 sekund, čeprav je na tekmi v Amsterdamu nastopilo kar nekaj zvezdnikov, kot denimo Nemec Henrik Feldwehr.

"Tekmeci so me zmedli na štartu, saj sem mislil, da bomo ponovili štart, zato sem se skoraj ustavil. A gledal sem ostale, ki so plavali naprej, zato sem potegnil tudi sam. Kljub tej napaki je izid zelo dober in vem, da imam pri tem dosežku še rezervo," je po nastopu sporočil Dugonjič in dodal, da se je na drugih 50 metrih nato le še razplaval.

\"\"

Po zmagi na prvenstvu NCAA in izpolnjeni normi si bo Dugonjič, ki ga na univerzi Berkeley čakajo še izpiti, vzel krajši premor, nato pa bo začel s pripravami na evropsko prvenstvo, ki bo avgusta v Budimpešti. Zmage na 100 prsno se je na koncu veselil Američan Marcus Titus (1:01,15) pred rojakom Ericom Shanteaujem (1:01,19) in Rusom Romanom Sludnovom (1:02,40), Dugonjič je bil z 1:04,45 osmi.

Izidi:

Ženske:
800 m prosto: 1. Chloe Sutton 8:29,31, 2. Kate Ziegler 8:43,40, 3. Eva Fabian (vse ZDA) 8:48,13;
100 m prsno: 1. Corrie Clark (ZDA) 1:11,17, 2. Adriana Marmolejo (Meh) 1:12.55, 3. Elizabeth Pelton (ZDA) 1:13,03;
200 m prosto: 1. Chloe Sutton 1:59,52, 2. Dagny Knutson 2:00,02, 3. Jasmine Tosky (vse ZDA) 2:00,85;
100 m delfin: 1. Jasmine Tosky 1:00,13, 2. Felicia Lee (obe ZDA) 1:00,73, 3. Angela San Juan Cisneros (Špa) 1:01,21;
200 m mešano: 1. Elizabeth Pelton 2:14,54, 2. Dagny Knutson 2:15,64, 3. Jasmine Tosky (vse ZDA) 2:17,08

Moški:
100 m prsno: 1. Marcus Titus 1:01,15, 2. Eric Shanteau (oba ZDA) 1:01,19, 3. Roman Sludnov (Rus) 1:02,40;
200 m prosto: 1. Peter Vanderkaay 1:49,99, 2. Djordje Marković (Srb) 1:50,53, 3. Markus Rogan (Avt) 1:50,65;
200 m mešano: 1. Markus Rogan (Avt) 2:01,75, 2. Todd Patrick 2:02,40, 3. Alex Vanderkaay (oba ZDA) 2:05,56;
100 m delfin: 1. Mathias Gydesen (Dan) 53,34, 2. Wu Peng (Kit) 53,68, 3. Mark Hsu (ZDA) 54,71;

STA

rjana

rjana
Datum objave: 18.04.2010 22:17:08 Citiraj objavo Pošlji ZS

Klinarjevi Banja Luka

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je bila najboljša posameznica plavalnega mitinga v Banji Luki.

Dolgoletna slovenska reprezentantka je v močni konkurenci tekmovalcev iz Slovenije, BiH, Srbije in Hrvaške dosegla najboljši posamični izid mitinga z dosežkom 4:14,81 na 400 m prosto.

Klinarjeva je imela še tretji najboljši posamični izid z zmago na 200 mešano, drugo mesto med najvišje rangiranimi izidi pa je pripadlo drugi radovljiški reprezentantki Nini Cesar s 4:16,04 na 400 prosto.
\"\"

Klinarjeva, ki je bila najboljša tudi v seštevku izidov, je zmagala še na 200 prosto in mešano ter na 50 in 100 delfin. "Ne glede na to, da smo še v polnem treningu, sem se že močno približala vsem svojim osebnim rekordom iz obdobja navadnih kopalk, zato sem res zadovoljna. Upam, da bom prihodnji teden na odprtem prvenstvu Španije to še nadgradila, tam pa me bo posebej zanimal tudi nastop na 400 mešano, ki sem ga tukaj izpustila," je po tekmi povedala Klinarjeva, ki upa, da se bodo razmere nad evropskim nebom do srede umirile in da bo v Španijo sploh lahko odpotovala: "Tekmo v Španiji res potrebujem. Načrtovali smo tudi, da malce spustimo ritem in se do te tekme odpočijemo. Španska tekma bi bila že nekakšen pokazatelj pripravljenosti, pa tudi tekma bo zaradi udeležbe močnih domačih tekmovalk in Madžarske zelo močna."

Med drugimi slovenskimi reprezentanti je plavalka ravenskega Fužinarja Tanja Šmid zmagala v vseh treh disciplinah prsnega sloga in na 1500 prosto, Triglavanka Urša Bežan je bila najboljša na 400 mešano, njena klubska kolegica Patricija Ošterijaš na 100 hrbtno in daljinska plavalka Teja Zupan na 800 prosto. V moški konkurenci je bil med Slovenci najboljši Radovljičan Robi Žbogar z zmagami na 50 hrbtno ter 100 in 200 delfin, Triglavan Jan Karel Petrič pa se je veselil zmag na 400, 800 in 1500 prosto.