Prijava

Razdelitev kart na članskem taroku ...

nagy

nagy

Elitni član Št. sporočil: 27
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 09.01.2014 15:50:42 Citiraj objavo Pošlji ZS

Nola, lepo, da si se javila. Čisto iz firbca, na kak način s prišla do konca uganke?

Igre, kjer se talon ne odpre (bodisi zaradi tipa igre, bodisi zaradi odhoda igralca ali obešanja igre), se pišejo posebej. Lenča je naredila razpredelnico en ali dva posta višje. Sam razmišljam, da bi še dodal uro iger, morda je to faktor (zopet, teoretično, teče samo ena instanca random metode, morda je ob višji obremenitvi kakšna deviacija?).

Podatki me zanimajo zato, da dobimo realen % kraljev v talonu. Statistično smo se opredelili (na 3 načine), sedaj je problem v tem, ker nimamo podatkov iz dejanskih iger. In boljšega načina, razen da igralci na kup vržemo cifre, se nisem spomnil.

Kar se pa tiče random metod; lahko ti orišem za c#, kjer poznam tri pristope (zadnji je zame sicer novost, sem ga šele dobro našel); potrebno se je zavedati, da naključni generatorji števil pravzaprav to niso - generirajo števila, ki nam izgledajo naključna.

Ravno zato tovrstne metode uporabljajo t.i. "seed" vrednosti, ki povišajo neponovljivost števil.

• Random(), ki kot seed uporabi sisemski čas
  • Random(GUID), ki kot seed uporabi Globally Unique IDentification (paramatre iz OS, HW, kakorkoli že)
  • RandomNumberGenerator iz .NET Cryptography, naj bi bil še bolj "random", kot prvi dve zadevi.

Ugotovil sem tudi, da se random funkcije dosti lepše obnašajo, če so statične (=instanciirane samo 1x), ker se tako dvigne neponovljivost; zato je pri mojem programu tudi malce hecno vse skupaj izpadlo, ker sem za vsako števko posebej klical to funkcijo. In tarok ima random funkcijo statično, torej gre za dobro implementacijo.

Ampak v sami osnovi gre za matematične funkcije, ne za neskončen vir navdiha smile

Nola

Nola
Št. sporočil: 334
Datum objave: 09.01.2014 16:58:24 Citiraj objavo Pošlji ZS

Lenča je naredila razpredelnico en ali dva posta višje.

Si hotel reči Snejbi, a ne?

Sam razmišljam, da bi še dodal uro iger, morda je to faktor (zopet, teoretično, teče samo ena instanca random metode, morda je ob višji obremenitvi kakšna deviacija?).

Bolj kot ura se mi zdi, da bi lahko bil faktor dolžina neprekinjene igre - dostikrat smo ugotavljali, da "kad krene, krene" - eden ves čas dobiva dobre karte, ko se sreča obrne, pa jih veliko kar zapusti mizo.

Kar se pa tiče random metod; lahko ti orišem za c#, kjer poznam tri pristope (zadnji je zame sicer novost, sem ga šele dobro našel); potrebno se je zavedati, da naključni generatorji števil pravzaprav to niso - generirajo števila, ki nam izgledajo naključna.

Ravno zato tovrstne metode uporabljajo t.i. "seed" vrednosti, ki povišajo neponovljivost števil.

• Random(), ki kot seed uporabi sisemski čas
  • Random(GUID), ki kot seed uporabi Globally Unique IDentification (paramatre iz OS, HW, kakorkoli že)
  • RandomNumberGenerator iz .NET Cryptography, naj bi bil še bolj "random", kot prvi dve zadevi.

Ugotovil sem tudi, da se random funkcije dosti lepše obnašajo, če so statične (=instanciirane samo 1x), ker se tako dvigne neponovljivost; zato je pri mojem programu tudi malce hecno vse skupaj izpadlo, ker sem za vsako števko posebej klical to funkcijo. In tarok ima random funkcijo statično, torej gre za dobro implementacijo.

Ampak v sami osnovi gre za matematične funkcije, ne za neskončen vir navdiha smile

Mi je že žal, da sem kaj vprašala frown 

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Datum objave: 09.01.2014 19:19:32 Citiraj objavo Pošlji ZS

neverjetni ste in kera pomoč in sodelovanje...sprejemam domačo nalogo, takoj jutri po opravljenem izpitu.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 09.01.2014 19:48:19 Citiraj objavo Pošlji ZS

Odigrov zdejle 21 iger v 3 :

11 klopov

kraljev kolkr hočeš v talonu

20-a igra : 3-je kingi + palčka notr  no

nagy

nagy

Elitni član Št. sporočil: 27
Datum objave: 10.01.2014 09:04:59 Citiraj objavo Pošlji ZS

@Nola - sorry, sem zakompliciral. Morda bi bilo dovolj, če bi napisal, da so random generatorji števil pravzaprav psevdo-random generatorji števil. Lenča = Snejbi (ampak meni ta njen nick nikoli ni bil pretirano všeč, zato jo kličem po svoje hehe).

@Tan - veliko sreče na izpitu smile

@Vasja - bodi faca pa pošlji še kako statistiko iger v 4 smile

@All - prilagam končno verzijo razpredelnice - lepo prosim, da jo uporabite, ker boste na ta način omogočili poglobljen vpogled, ki bi znal odgovoriti še na kakšno vprašanje.

Če ima kdo še kak predlog - kar na plano z njim.

Povezava do tabele -> KLIK

Nola

Nola
Št. sporočil: 334
Datum objave: 10.01.2014 09:18:25 Citiraj objavo Pošlji ZS

. Čisto iz firbca, na kak način s prišla do konca uganke?

Nagy,

naša formula za izračun verjetnosti vsaj enega kralja v talonu je takale:

1-(1-4/54)(1-4/53)(1-4/52)(1-4/51)(1-4/50)(1-4/49)

računa se verjetnost, da v talonu ni nobenega kralja, in odšteje rezultat od 1

6 oklepajev, ker je 6 mest v talonu

4/54 verjetnost, da prva deljena karta je kralj

(1-4/54) verjetnost, da prva deljena karta NI kralj

..............

(1-4/49)  verjetnost, da šesta deljena karta NI kralj

zmnožki, ker velja pogoj  "in hkrati"

računano na žepni kalk., rezultat je 0.38

Nazadnje uredil Nola dne, 10.01.2014 ob 09:21

Razdelitev kart na članskem taroku ...