Prijava

Zvezdniški prah - domači

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 10.09.2009 15:52:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ilustracije, ob katerih odraščajo cele generacije

Razstava del Jelke Reichman
\"\"
Ljubkost, dobrodušnost, vedrina in ljubezniva okroglost - če se katere ilustracije ponašajo z vsemi temi lastnostmi, so verjetno iz ateljeja Jelke Reichman.
Tako estetiko vsem znane slovenske ilustratorke opisuje tudi likovni kritik Milček Komelj, ki jo bo predstavil na odprtju razstave Sama sem otrok med otroki, danes od 18.00 v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Jelka Reichman je "nenehno zazrta v svet otroške pravljičnosti kot v domovino svojega neizživetega otroštva". Slikarki se motivno najbolj neposredno prilega sproščeni svet otrok in očarljivo zatišje radostne narave. Njena značilna otroška bitja so resnični in hkrati idealni otroci, ki sploh ne nameravajo odrasti.Najbolj jo osrečujejo ilustracije, namenjene ljubeznivim otroškim knjigam, v katerih je vse polno razigranega veselja, ki se ga med gledanjem njenih slikanic blagodejno nalezejo tudi otroci, lepote pa je toliko, da je umetničina slikarska dežela že povsem idilična, napolnjena z radoživostjo otroških iger in milino ter svežino letnih časov.

Za svoje delo je prejela številne nagrade. Med drugim je letošnja dobitnica Župančičeve nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejela za obsežni opus knjižnih ilustracij za otroke. Prav s temi ilustracijami pa je poslikana tudi nova Pediatrična klinika v Ljubljani.

\"\"  \"\" \"\"

1tan

1tan
Datum objave: 23.09.2009 13:49:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

Jan Plestenjak je glasbenik, ki med moškimi ustvarjalci na slovenski sceni kraljuje že kar nekaj časa. Izpostavljenost pa zahteva tudi svoj davek, zato se pevec rad umakne v intimno vzdušje.

Tudi njegova zadnja predstavitev spota je minila brez velikega pompa.

Pustil ti bom sanje je lepa in posebna balada in tretji singel z aktualnega albuma Klasika. Izbira lokacije, hrvaški otok Vis, tako ni bil presenečenje. Posnetki, ki so nastali s kamero in fotografskim objektivom, prikazujejo celoto – čudovito okolje, hkrati pa zgodbo same skladbe Pustil ti bom sanje.

videospota sicer še nisem uspela zvrtat, za pokušino pa tkole:

1tan

1tan
Datum objave: 30.09.2009 19:51:46 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ena najuspešnejših slovenskih plesalk Katarina Venturini tako v zasebnem kot poslovnem življenju ne mara prevelikih naklučij. Z načrtnim delom je posegla po zvezdah in tja usmerja tudi svoje varovance.

Potem ko se je Katarina Ventruini v paru s soplesalcem Andrejem Škufcem v velikem slogu še zadnjič priklonila publiki, pospravila nešteto pokalov z največjih tekmovanj in odprla lastno plesno šolo, njenim ambicijam ni videti konca.

\"\"

Njena Plesna zvezda je tudi v letošnje leto zasvetila za vse, ki si želijo vrhunske plesne rekreacije, Katarina pa je spisku ponudb dodala še eno, in sicer plesne urice za najmlajše. “Pripravili smo otroški program za otroke med tretjim in enajstim letom starosti. Razdelili smo jih v štiri starostne skupine, z njimi pa se igramo, plešemo, delamo različne koreografije ...”

Vsaka stvar, ki se je loti perfekcionistka Katarina, ima svoj namen. Zato tudi otroški program skriva veliko več. “Od nekdaj sem rada delala dolge korake. Tudi za otroški program sem se odločila, ker sem si že dolgo želela vzgojiti svoje tekmovalce. Preden pa postanejo prvaki, jih je na to treba pripraviti in ti procesi so dolgotrajni in načrtni,” je za 24ur.com povedala Venturinijeva in dodala, da je ples odlična popotnica za življenje. “Študije kažejo, da je treba otrokom dati čim širšo motorično izobrazbo in čim kasnejšo plesno specializacijo.”

\"\"

Sicer pa polno zaposlena Katarina svoje življenje posveča dvema ljubeznima: plesu in partnerju.

1tan

1tan
Datum objave: 19.10.2009 09:14:48 Citiraj objavo Pošlji ZS

Jolanda se je drugič poročila

\"\"

Triintridesetletna Jolanda Čeplak, dobitnica bronaste olimpijske kolajne iz Aten in dvoranska svetovna rekorderka v teku na 800 metrov, je stopila v zakon z 29-letnim primorskim atletom Andrejem Batageljem. Poroka je bila v soboto popoldne, svatov je bilo okrog 50, morda kakšen več. Uradni del poroke je bil v Pokrajinskem muzeju Celje pod tako imenovanim znamenitim Celjskim stropom. Vloga matičarja je pripadla nekdanjemu atletu in podžupanu Mestne občine Celje Stanetu Rozmanu. Na poroki je bilo mogoče opaziti tudi nekdanjega veslača Janija Klemenčiča.

Jolanda Čeplak je bila pred tem že poročena z Alešem Čeplakom, od katerega se je ločila kmalu po tem, ko je padla na dopinškem testu.

\"\"

//19.10.2009 09:15:49 uredil 1tan

1tan

1tan
Datum objave: 08.11.2009 10:45:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kristalni mikrofon Simoni Juvan in Mateju Rusu

Podelitev nagrad radijskim napovedovalcem

Velikim imenom radijskega napovedovanja, kot so Janko Ropret, Janez Lotrič, Nataša Dolenc in Maja Moll, sta se v soboto zvečer pridružili še dve novi.

Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije je namreč znova podelilo nagradi kristalni mikrofon Simoni Juvan in Mateju Rusu. Nagrada kristalni mikrofon se vsaki dve leti podeljuje dvema posameznikoma za vrhunske napovedovalske dosežke, s katerimi je bil poudarjen poklic napovedovalca in vrhunskega interpreta slovenskih besedil.
\"\"

1tan

1tan
Datum objave: 10.11.2009 22:14:28 Citiraj objavo Pošlji ZS

Znani kantavtor Andrej Šifrer je po nekaj letih znova predstavil nov album - imenuje se Lipicanci, na njem pa je mogoče slišati tudi dve "vulgarno ljudski pesmi" in duet s Tomom Jurakom.

Šifrer, ki se je v srca slovenskih ljubiteljev glasbe zapisal s številnimi uspešnicami, kot so Vse manj je dobrih gostiln, Bil sem mlad, Martinov lulček, Uspavanka za Evo, Gorska roža in Ostani z nami, če omenimo le nekatere, je album snemal v kar nekaj državah, tudi čez lužo.

Štirje koncerti v štirih dneh

Ta se začne 27. novembra (rojstni dan njegove hčerke Eve) na Ptuju, 28. ga bo moč poslušati v Šentilju pri Mariboru, na Bledu pa še dan kasneje. Turneja se bo zaključila v ponedeljek 30. novembra v Cankarjevemu domu v Ljubljani: "To je dan Sv. Andreja in moram reči, da mi je datum všeč, ko sem videl, da je na razpolago, zato sem se takoj zagrebel zanj." Kaj pa bo moč slišati. "Nekako sem se odločil, da bodo to pesmi, ki so stare okrog 30 let in čisto tazadnje. Prvi trije albumi pa zadnji album."

Zvezdniški prah - domači