Zanima me kako se šteje pagat ultimo, če ga naredi igralec ki ne igra.
1.Igralcu, ki igra(in tudi njegovemu partnerju) se piše v -
2.Igralcu, ki ga je naredil se piše v +
Zanima pa še kakšno mnenje imate o naslednem primeru:
- V istem štihu se znajdejo škis,mond in pagat, torej pagat pobere štih
Ali se v tem primeru izguba monda šteje -20 ali ne in ali bi eventuelno lahko šteli tudi izgubo škisa in če se pri kazni za mondfang upošteva tudi radelc.
Vem da se na teroku na tem portalu šteje mondfang, zanima pa me vaše mnenje o tem, oziroma kakšna pravila upoštevate, ko igrate v živo.
Pagatultimo: Igralcu in partnerju se piše v minus.
Trula pade skupaj: v živo smo igrali tako, da je mondfang štel -20, za zgubljenega škisa pa smo pisali -40, enojno (ne v radlu) Kazen naj bo vzgojna ![]()
Trula pade skupaj: v živo smo igrali tako, da je mondfang štel -20, za zgubljenega škisa pa smo pisali -40, enojno (ne v radlu) Kazen naj bo vzgojna ![]()
Podobne dileme smo imeli tudi mi s prijatelji, ko smo poskušali uskladiti pravila, po katerih bomo igrali. KAr se tiče monda je normalno, da pišeš -20. Za škisa nismo nikoli pomislili, da bi ga pisal v minus. Zanimivo pa mi je vprašanje glede napovedi pagata (oz. katerekoli druge napovedi) s strani igralca, ki ne igra. Naš dogovor je bil, da tega sploh ne dovolimo - kdor ne igra, lahko le kontrira, ne pa napoveduje. Napovedi potemtakem pridejo z igro. Verjetno je kdo tudi proti temu, ampak tak je pač bil naš dogovor. Klicani soigralec lahko napove edino kralja ultimo.
Če napovedi tistim, ki ne igrajo, vseeno dovolimo, je po moje pametneje, da se pišejo tistemu, ki igra, v minus oz. plus (če je nasprotnik ni uresničil). To je potem skladno s tem, kako bi pisali tiho napoved, ki jo uresniči nasprotnik (tj. če tisti, ki ne igra, naredi tihega pagata, ga običajno pišemo drugemu v minus).
Vse takšne dileme so po moje zelo zanimive in bi se o njih dalo kar filozofirati, ampak v debati se običajno izlušči kakšen dober argument za eno ali drugo pravilo.