Prijava

F1 - sezona 2009

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 30.10.2009 14:21:17 Citiraj objavo Pošlji ZS

Petek – 1. trening 

Prvi trening na novi stezi dobil Hamilton 

Hamiltonov McLaren se je na prvem treningu izkazal za hitrega, saj je Anglež trening končal na vrhu, sledil pa mu je svetovni prvak Jenson Button

\"\"  

Zaradi lokacije steze Yas Marina v puščavskem okolju je bila podlaga na začetku prekrita s peskom in prahom, kar so morali očistiti Buemi, Alguersuari, Grosjean in Kobajaši. Šele po polovici treninga smo videli ostale dirkače, ki so se kasneje borili za višja mesta.

Na dirkališču, ki vsebuje dve dolgi ravnini in kar nekaj počasnih zavojev, so se dobro odnesli McLaren, Brawn in Red Bull. Tako so Sebastian Vettel, Mark Webber, Jenson Button in Lewis Hamilton vsi preživeli nekaj časa na vrhu lestvic.

Nekaj minut pred koncem je bil v vodstvu Vettel, a sta ga z nekaj hitrimi krogi uspela prehiteti Button in Hamilton. Kar nekajkrat sta si izmenjala najhitrejši krog, na koncu pa je obveljalo Lewisovih 1:43.939, kar je do zdaj najhitrejši čas vikenda, ki pa se bo zagotovo še močno izboljšal.

Na novi stezi so zaščitne ograde postavljene bližje kot na drugih novejših drkališčih, saj posebna tehnika zagotavlja večjo absorbcijo energije. Kljub temu pa nihče od velikega števila dirkačev, ki so se bodisi vrteli bodisi peljali ob stezi, ni poškodoval svojega dirkalnika.

Časi  

dirkačmoštvočaszaostanek
1.HamiltonMcLaren Mercedes1:43.939 
2.ButtonBrawn-Mercedes1:44.035+
3.VettelRed Bull Renault1:44.153+
4.BarrichelloBrawn-Mercedes1:44.207+
5.HeidfeldBMW Sauber1:44.667+
6.BuemiToro Rosso1:44.687+
7.SutilForce India1:44.688+
8.WebberRed Bull Renault1:44.805+
09.AlguersuariToro Rosso1:44.955+1.016
10.TrulliToyota1:44.958+1.019
11.KubicaBMW Sauber1:44.988+1.049
12.KovalainenMcLaren Mercedes1:45.123+1.184
13.RosbergWilliams Toyota1:45.649+1.710
14.NakajimaWilliams Toyota1:45.679+1.740
15.RaikkonenFerrari1:45.704+1.765
16.AlonsoRenault1:45.865+1.926
17.LiuzziForce India1:46.239+2.300
18.FisichellaFerrari1:46.267+2.328
19.KobayashiToyota1:46.364+2.425
20.GrosjeanRenault1:46.411+2.472

//30.10.2009 14:21:47 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 30.10.2009 17:04:17 Citiraj objavo Pošlji ZS

Petek - 2. trening 

Časi   

dirkačmoštvočaszaostanek
1.KovalainenMcLaren Mercedes1:41.307 
2.HamiltonMcLaren Mercedes1:41.504+0.197
3.ButtonBrawn-Mercedes1:41.541+0.234
4.VettelRed Bull Renault1:41.591+0.284
5.KobayashiToyota1:41.636+0.329
6.BuemiToro Rosso1:41.683+0.376
7.WebberRed Bull Renault1:41.684+0.377
8.BarrichelloBrawn-Mercedes1:41.831+0.524
9.RosbergWilliams Toyota1:41.931+0.624
10.RaikkonenFerrari1:41.987+0.680
11.SutilForce India1:42.180+0.873
12.NakajimaWilliams Toyota1:42.245+0.938
13.HeidfeldBMW Sauber1:42.278+0.971
14.TrulliToyota1:42.409+1.102
15.LiuzziForce India1:42.530+1.223
16.AlonsoRenault1:42.782+1.475
17.FisichellaFerrari1:42.932+1.625
18.GrosjeanRenault1:43.021+1.714
19.AlguersuariToro Rosso1:43.022+1.715
20.KubicaBMW Sauber1:43.708+2.401

//30.10.2009 17:04:43 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 31.10.2009 05:55:00 Citiraj objavo Pošlji ZS

Nečaku slavnega Senne končno uspelo 

Senna v Compos 

Bruno Senna je potrdil, da si je zagotovil sedež formule ena za prihodnjo sezono in sicer pri ekipi Campos Grand Prix

\"\"  

Brazilec, ki je bil v povezavi s številnimi ekipami, je danes zjutraj v Abu Dhabiju potrdil, da ima sklenjeno pogodbo za prihodnjo sezono. Bruno je dejal, da bodo uradno pogodbo pri ekipi Campos potrdili v nekaj dneh.

Na Twitterju je v petek zvečer Senna zapisal takole: »Fantje končno mi je uspelo, hvala vsem za podporo. Po nekaj tednih težkega dela in negotovosti, je meni in mojemu vodstvu končno uspelo. Zelo sem zadovoljen in zaradi tega bi to rad delil z vami. Sedaj je čas, da se dobro pripravim za prihodnjo sezono. Veliko trdega dela me čaka, a na srečo se ga veselim, saj imam odlično izhodišče.«

Bruno je sicer letošnjo sezono posvetil športnim avtomobilom, saj mu ni uspelo priti v formulo ena. Kljub vsemu Brazilec ni skrival ambicij za vstop v formulo ena in kot kaže, mu je sedaj tudi končno uspelo. Za enkrat sicer še ni znano, ali ga bo Campos poslal tudi na testiranje za Renault po koncu sezone, ko bodo mladi dirkači testirali francoski avtomobil na njihovem dnevu.

//31.10.2009 05:55:27 uredil rjana

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 31.10.2009 15:57:53 Citiraj objavo Pošlji ZS

Svetovni prvak najhitrejši na zadnjem treningu

Abu Dabi - Britanec Jenson Button, ki si je naslov svetovnega prvaka priboril že pred zadnjo dirko za VN Abu Dabija, je na dirkališču Yas Marina na tretjem prostem treningu postavil najhitrejši čas.

\"\"

Drugi čas je dosegel njegov rojak Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), tretjega pa Brazilec Rubens Barrichello (Brawn GP). Kvalifikacije bodo v Abu Dabiju danes na sporedu ob 14. uri po srednjeevropskem času, nedeljska dirka se bo na dirkališču Yas Marina prav tako začela ob 14. uri.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 01.11.2009 16:20:45 Citiraj objavo Pošlji ZS

V Abu Dabiju najhitrejši Sebastian Vettel

Ljubljana - Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec zadnje dirke letošnjega svetovnega prvenstva formule ena. Preizkušnja v Abu Dabiju sicer ni odločala o ničemer več, oba naslova sta bila že zasedena.

\"\"

VN Abu Dabija:

Konec: Sebastian Vettel (red Bull) je zmagovalec prve preizkušnje v Abu Dabiju. V zadnjem krogu sta pravo bitko za drugo mesto uprizorila Mark Webber (Red Bull) in Jenson Button (Brawn GP), a je Avstralec uspel zadržati drugo najvišjo stopničko. Svetovni prvak se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Do točk še Rubens Barrichello (Brawn GP), Nick Heidfeld (BMW Sauber), Kamui Kobajaši (Toyota), Jarno Trulli (Toyota) in Sebastien Buemi (Toro Rosso).

51. krog: Zmagovalec zadnje dirke sezone je bržkone znan. Sebastian Vettel je neulovljiv, zato pa se je Button povsem približal Marku Webbru.

46. krog: Sebastian Vettel je na poti k zmagi, pred Markom Webbrom ima debelih 17 sekund prednosti. Avstralca lahko napade Jenson Button, ki ima za njim 3 sekunde zaostanka.

43. krog: Po vseh postankih je vrstni red: Vettel (2 postanka), Webber (2), Button (2), Barrichello (2), Heidfeld (2), Kobajaši (1), Trulli (2), Buemi (2), Rosberg (2), Kubica (2), Kovalainen (1), Räikkönen (1), Nakadžima (1), Alonso (1), Liuzzi (1), Grosjean (1), Fisichella (2), Sutil (2). Hamilton in Alguersuari sta dirko že končala.

42. krog: Jenson Button (Brawn GP) na postanku, vrača se na 3. mesto.

41. krog: V boksih še Rubens Barrichello (Brawn GP) in Nick Heidfeld (BMW Sauber), vračata se na peti in šesto mesto. Na stezi se je zavrtel Robert Kubica, ki se je zapletel v dvoboj s Sebastienom Buemijem. Švicar se ni pustil prehiteti po zunanji strani. Poljak je padel na 10. mesto.

40. krog: Tudi Mark Webber (Red Bull) z 2. mesta na postanek, Avstralec se vrača za Trullija na 6. mesto.

39. krog: Robert Kubica (BMW Sauber) na postanku, Poljak se vrača na 9. mesto.

38. krog: Nico Rosberg (Williams) je začel drugi val postankov. Vrnil se je pred Kovalainena na 10. mesto.

34. krog: Tudi dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso (Renault) je bil v boksih, vrnil se je na 14. mesto. Sebastian Vettel je trdno v vodstvu, z več kot devetimi sekundami prednosti pred moštvenim kolegom Markom Webbrom.

32. krog: V boksih še Kovalainen, ki se vrača na 13. mesto, medtem je kazensko vožnjo skozi bokse opravil Giancarlo Fisichella (Ferrari). Fernando Alonso je še edini dirkač brez postanka v boksih. Vrstni red: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Heidfeld, Trulli, Kubica, Rosberg ...

31. krog: Kamui Kobajaši (Toyota) se je s tretjega mesta odpeljal na postanek, Japonec se vrača na 11. mesto za rojaka Nakadžimo (Williams) in Sebastiena Buemija (Toro Rosso).

30. krog: Na svojem edinem postanku je Kimi Räikkönen (Ferrari), na stezo se je vrnil kot 15. Že krog pred Fincem je bil v boksih Fisichella, prav tako na strategiji enega postanka.

24. krog: Kobajaši, Räikkönen in Kovalainen so najboljši dirkači s strategijo enega postanka v boksih. Vrstni red: vettel, Webber, Kobajaši, Button, Barrichello, Räikkönen, Kovalainen, Heidfeld ... Sicer pa se v Abu Dabiju mrači in dirka že poteka pod reflektorji. Organizatorji so ponosni na dejstvo, da je to edina dirka, ki se začne podnevi in konča ponoči.

20. krog: Lewsi Hamilton je odstopil! Svojega McLarna je parkiral v garaži. Vrstni red: Vettel (1 postanek), Webber (1), Kobajaši (0), Button (1), Barrichello (1), Räikkönen (0), Kovalainen (0) ...

19. krog: Tudi Vettel je v boksih, na stezo se vrača pred Lewisa Hamiltona!

18. krog: Na postanku tudi Webber, Trulli, Rosberg in Buemi. V vodstvu ostaja Sebastian Vettel, ki je odpeljal tudi najhitrejši krog: 1:40,328.

17. krog: V boksih tudi vodilni Hamilton in svetovni prval Jenson Button. Slednji se je vrnil na 8. mesto in se takoj zapletel v dvoboj s Kamujem Kobajašijem (Toyota). Japonec je prehitel Angleža.

16. krog: Začeli so se postanki v boksih. Prva na dolivanje goriva sta šla Rubens Barrichello in Robert Kubica. Oba sta ostala na trši različici pnevmatik. Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:40,367.

14. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:40,571. Dirkača Red Bulla nenehno zmanjšujeta zaostanek za Hamiltonom, a Anglež ima dirko pod nadzorom.

12. krog: Hamilton se ne more otresti Vettla, Nemčev zaostanek za Angležem je spet manj kot sekundo. V vrstnem redu ni sprememb.

10. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:40,769.

9. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:40,883. Avstralec niza najhitrejše čase, za vodilnim Hamiltonom sicer zaostaja 4 sekunde, za Vettlom pa 2.5 sekunde.

7. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:41,025.

6. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:41,277. Anglež povečuje prednost pred Vettlom, ta sedaj znaša 1.6 sekunde. Vrstni red: Hamilton, Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kubica, Trulli, Heidfeld ...

3. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:42,715. Vettel za Angležem zaostaja 0.9 sekunde, Webber 2.9 s.

2. krog: Button je prehitel Barrichella in je sedaj četrti, Brazilca napada še Kubica. Kovalainen je z 18. mesta že napredoval na 13. Vrstni red vodilnih: Hamilton, Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kubica, Trulli, Nick Heidfeld (Williams) ...

1. krog: štart je uspel, Hamilton je zadržal vodilno pozicijo, vendar pa ga napada Sebastian Vettel (Red Bull). Na tretjem mestu je Mark Webber (Red Bull), za njim Rubens Barrichello (Brawn GP), nato Jenson Button (Brawn GP), Robert Kubica (BMW Sauber), Jarno Trulli (Toyota) ...

Štart: Ob 14. uri so se prižgale zelene luči in začel se je konec sezone. S prvega štartnega mesta se je pognal Lewis Hamilton (McLaren Mercedes).

Heikki Kovalainen (McLaren Mercedes), ki je v kvalifikacijah zasedel 13. mesto bo moral štartati s pet mest slabše pozicije, saj so v njegovem dirkalniku zamenjali menjalnik. Finec se bo tako pognal z 18. štartnega mesta.

Dirkališče: Yas Marina Circuit
Število krogov: 55
Dolžina kroga: 5554 m
Dolžina dirke: 305,470 km
Najvišja hitrost: cca. 320 km/h

rjana

rjana
Datum objave: 01.11.2009 23:41:52 Citiraj objavo Pošlji ZS

Nedelja - Izjave po dirki 

Danes je bilo lepo sedeti v Red Bullu 

Zadnja dirka sezone je postregla še z eno dvojno zmago Red Bull Racinga in tako so se zopet pojavili dvomi, ali je konstruktorsko krono osvojil najboljši dirkalnik

\"\"  

Sebastian Vettel (1): »To je bila fantastična dirka. Start mi je zelo dobro uspel, a Lewisa nisem prehitel, sem pa mu ostal blizu. Zaradi KERS-a je Lewis na ravninah veliko pridobival, a vedeli smo, da smo težji in zaradi tega mu je bilo potrebno le slediti.  Naš dirkalnik je bil danes fenomenalen, a na nas je bilo veliko pritiska. Zanimivo je bilo med postanki, saj nas je nato čakal neverjeten izhod iz boksov skozi tunel, kar je zelo nevarno. Vozil sem do limita in to je bilo tudi dovolj, da sem ugnal Hamiltona. Na žalost je Anglež predčasno končal dirko, mi pa smo osvojili veliko točk. Preostanek dirke sva z Markom le vozila do konca, saj sva imela fantastičen dirkalnik, s katerim sva le analizirala dirko. Lepo je bilo sedeti v Red Bullu ta konec tedna in moram reči, da je letošnja sezona postregla z veliko vzponi in padci. Končali smo na vrhu s četrto dvojno zmago in za to se lahko zahvalim le ekipi. Ekipa je dala vse od sebe in se celotno sezono trudila, da je v tovarni pripravljala vse potrebno. Sezone je konec in sedaj lahko proslavimo, a kmalu se bodo pričele priprave na novo sezono, ki jo želimo pričeti na vrhu.«

Mark Webber (2): »Start mi je še kar dobro uspel, čeprav sem poizkušal na zunanji strani Sebastiana, a vedel sem, da moram na notranjo, če želim hitro iz zavoja. V prvem zavoju sem z dirkalnikom trčil v nekoga drugega in zaradi tega me je skrbelo, ali imam predrto pnevmatiko. Moj inženir mi je povedal, da imam dovolj pritiska in tako sem lahko nadaljeval. Hamilton je imel v prvem delu težave z dirkalnikom in zaradi tega sva uspela s Vettlom priti povsem na vrh. Stvari so se nato stabilizirale in moram reči, da sem z mehkejšimi pnevmatikami dobro dirkal. Sebatian je bil danes nekoliko hitrejši in zaradi tega je zasluženo zmagal. Sam sem imel nekoliko slabši občutek na trših pnevmatikah, saj sem bil na njih že v petek počasen in vedel sem, da bo težko. Vedel sem, da smo hitri, a skrbele so nas zavore. Kljub vsemu smo se dobro borili in vozili na limitu, uspel sem protu Buttnu in ga za konec sezone premagal. Rad bi čestital ekipi za to, kar je dosegla v letošnji sezoni in ker so bili zelo potrpežljivi z mano na začetku sezone, ko sem še okreval od nesreče. Bilo je zabavno voziti poleg Sebastiana in moram reči, da nam je Renault nudil fantastične motorje. Red Bull je zelo ponosen na to, kar smo storili v letošnjem letu, to je moja najboljša sezona, saj smo osvojili kar šestnajst uvrstitev na oder za zmagovalce, kar vsekakor ni slabo.«

Jenson Button (3): »Današnja dirka je bila zelo zanimiva in moram reči, da je lepo biti še zadnjič letos na odru za zmagovalce. Zelo sem užival na tem dirkališču, saj so organizatorji napravili odlično delo. Pričakovali smo, da bodo mehkejše pnevmatike hitrejše, a v resnici ni bilo tako, saj so temperature pričele hitro padati. Dirkalnik se je odlično obnašal, ko smo šli na mehkejše pnevmatike za zadnji del dirke. Dirkalnik se je torej na koncu zelo popravil tako v prednjem, kot v zadnjem delu. Zadnjih nekaj krogov je bilo zelo zanimivih, saj sva se z Markom borila za drugo mesto. Menim, da je bil to dober in pošten boj. Malo sem razočaran, da nisem na drugem mestu, a vseeno je lepo priti na oder za zmagovalce. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi in Mercedesu, ki so nam dobavljali odlične motorje. To je bilo fantastično leto in lahko smo zelo ponosni na to, kar smo skupaj dosegli. Sezono smo končali na vrhu in bolje nam kar ne more biti.«

//1.11.2009 23:44:19 uredil rjana

F1 - sezona 2009