Prijava

MotoGP

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 26.02.2010 18:11:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

Skrivnosten napredek de Punieta

Hondin zasebni dirkač Randy de Puniet je prepričan, da mu je kljub slabemu 15. mestu na testiranjih v Sepangu s Hondo RC212V uspel velik preboj.

Francoz je prehitel le novinca, Italijana Marca Simoncellija, zato so se vsi čudili njegovemu optimizmu.
\"Randy

Randy de Puniet

\'\'Do čistega zaključka četrtkovih testiranj mi je bilo težko. Pri vhodih v ovinke sem imel velike probleme z zavorami. Motocikla nisem čutil kot svojega. Moral sem se boriti. Vsakič, ko sem zaviral, nisem vedel, kako se bo motor odzval. Nemogoče je bilo kasneje zavirati. Na koncu testiranj sem poskušal s spremembo geometrije, uporabil sem tudi novo gumo in takoj sem bil pol sekunde hitrejši. To je bil velik korak naprej. Sem zelo srečen, saj sem prepričan, da smo našli pravo smer razvoja,\'\' je razložil Randy.

In kaj je mož pravzaprav spremenil, da je nenadoma prišlo do velikega napredka? \'\'Ne vem! Ne vem, ker smo preizkušali toliko stvari. Nisem bil na srečanju, ko je ekipa ugotovila, zakaj je do tega prišlo. V petek bi znalo biti dobro. Mislim, da se lahko peljem tam okoli 2:2,1,\'\' je odgovoril francoski dirkač.

Če bi Hondinemu dirkaču v petek res uspel takšen dosežek, bi se lahko prebil v deseterico najboljših. V četrtek je zmogel 2:02,535.

rjana

rjana
Datum objave: 26.02.2010 18:12:16 Citiraj objavo Pošlji ZS

Simoncelli odpuščen iz bolnišnice

Marco Simoncelli se je vrnil na dirkališče v Sepangu, potem ko so ga odpustili iz bolnišnice.

Svetovni motociklistični prvak do 250 ccm iz leta 2008 in MotoGP novinec Simoncelli je opravil preventivne preglede, potem ko je v tretjem krogu petkovih testiranj doživel hud padec.
\"\"

\'\'Na glavi imam brazgotino, saj sem pri padcu zlomil čelado, a sem OK. Nekoliko sem si poškodoval tudi roko. Spomnim se vse, kar je bilo pred nesrečo, o nesreči sami pa ne vem nič,\'\' je povedal Marco, ki se je na stezo vrnil štiri ure po nesreči.

Italijanskemu dirkaču je v incidentu, ki se je zgodil v sedmem srednjehitrem desnem ovinku, odneslo zadnji del motocikla. Honda ga je katalpultirala v zrak, fant pa je nato pristal na glavi in se skotalil v pesek. RC212V je naredil serijo obratov, a na srečo ni zadel Simoncellija.

Marco, ki sicer dirka za zasebno Hondino ekipo Fausta Gresinija, je bil na četrtkovih testiranjih zadnji. Naslednjič se bo na dirkališču pojavil na finalnih testiranjih pred sezono 2010 v Katarju, ki bodo na sporedu 18. in 19. marca.

Zanimivo je dejstvo, da je v petek zjutraj padec doživel tudi njegov moštveni kolega Marco Melandi, a pri bistveno manjši hitrosti kot Simoncelli in ni utrpel poškodb.

rjana

rjana
Datum objave: 26.02.2010 18:18:36 Citiraj objavo Pošlji ZS

Kdo bo ustavil Rossija?

Branilec naslova svetovnega prvaka v MotoGP Valentino Rossi je bil prehiter za tekmece tudi zadnji dan testiranj v Sepangu.

Yamahin dirkač je bil s časom 2:00,271 za 0,8 sekunde boljši od svojega četrtkovega časa. Nov časovni mejnik je pomenil, da je Rossi presegel lastni \'pole position\' z lanske VN Malezije (2:00,518). In mimogrede postal kralj zimskih testiranj, saj je postavil standard za ves svet na vseh štirih dnevih, kolikor so jih imeli dirkači MotoGP ta mesec na voljo v Sepangu.

\"Valentino

Valentino Rossi

Ker na tokratnih testiranjih ni bilo Valentinovega moštvenega kolega Jorgeja Lorenza, se je razumljivo v vlogi prvega izzivalca znašel Ducatijev tovarniški dirkač Casey Stoner. Avstralec je bil za 0,241 sekunde počasnejši od Rossijevega dosežka. Super vtis je pustil Nicky Hayden, ki se je nepričakovano zavihtel na tretjo pozicijo. Vsekakor obetavno, saj je Američan šele prejšnji teden prestal operacijo roke.

Vrhunsko formo pa je obdržala zasebna Yamaha, ki je postregla s četrtim in petim mestom. Colin Edwards je bil v petek boljši od trenutno najboljšega novinca v kategoriji Bena Spiesa. Honda ni navdušila: sedmi je bil Andrea Dovizioso, osmi Dani Pedrosa. Prehitel ju je tudi Suzukijev veteran Loris Capirossi.

Letošnja finalna zimska testiranja bodo na sporedu v Katarju od 17. do 19. marca. Prav na dirkaliču v Losailu pa bomo priča otvoritveni dirki prvenstva 2010, in sicer 11. aprila.

rjana

rjana
Datum objave: 27.02.2010 23:46:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Hayden eksplodiral v Sepangu

Ducatijev tovarniški dirkač Nicky Hayden je s prebojem v nastavitvah na zadnjih testiranjih v Sepangu dosegel neverjeten tretji čas.

\"\"

Američan se je moštvenemu kolegu Caseyu Stonerju, ki je bil v preteklosti zanj svetlobna leta oddaljen, približal na vsega 0,191 sekunde. Dosežku lahko pripišemo še večjo vrednost, če vemo, da je bil Nicky prejšnji teden operiran na roki in še ni 100 – odstotno fizično pripravljen.

\'\'Spremembe, ki smo jih naredili na motorju, so mi omogočile, da sem šel nekaj desetink hitreje. Tokrat smo naredili velik korak naprej in lahko sem dirkal izjemno hitro,\'\' je bil navdušen Nicky.

\"\"

Po Američanovih besedah ga operirana roka ni pretirano motila: \'\'Stanje roke niti ni tako slabo, a še zmeraj ni tako močna kot je bila prej. Čutim jo predvsem ob močnem zaviranju, zato je bilo težko dirkati. Kakorkoli že, rehabilitacija poteka dobro in sedaj gremo naprej, z dobrim občutkom iz Sepanga\'\'.

Da je Ducati naredil vrhunski motocikel, pa je prepričan tudi Casey Stoner: \'\'Resnično smo zadovoljni z dirkaškim paketom in z dosedanjim razvojem motocikla. Imamo boljšo platformo kot lani v istem času. Moramo počakati in videli bomo, če bomo konkurenčni že takoj v Katarju\'\'.

rjana

rjana
Datum objave: 28.02.2010 00:46:53 Citiraj objavo Pošlji ZS

Edwards in Spies v najboljši peterici

Potem ko je zasebna Yamahina dirkača Colina Edwardsa in Bena Spiesa prvi dan testiranj v Sepangu ločevalo 54 tisočink sekunde, sta bila drugi dan praktično zlepljena. Razlika 26 tisočink.

\"\"

Prvi dan je bil hitrejši novinec Spies, drugi dan veteran Edwards. Pred njima so bili le tovarniški dirkači: Rossi, Stoner, Dovizioso in Hayden.

"Nihče v tej vročini ni naredil veliko krogov. Naredil sem 35 krogov in vsi so bili produktivni. Delal sem na elektroniki, na vzmetenju in zadovoljen sem z novo Bridgestonovo zadnjo gumo. Opravili smo celotno dolžino dirke, ko je bilo res vroče, in sem v zadnjem krogu še zmeraj dosegel čas 2,02. Pripravljen sem na tisto pravo dirkanje, ker je Yamaha naredila odličen posel. Rad bi čestital Benu. To je težko dirkališče za učenje, zato je impresioniral številne ljudi. Dobro delava skupaj in to bi znala biti še ena vrhunska sezona za našo ekipo," je povedal Edwards.

Prvi dan je bil hitrejši novinec Spies, drugi dan veteran Edwards. Pred njima so bili le tovarniški dirkači: Rossi, Stoner, Dovizioso in Hayden.

"Nihče v tej vročini ni naredil veliko krogov. Naredil sem 35 krogov in vsi so bili produktivni. Delal sem na elektroniki, na vzmetenju in zadovoljen sem z novo Bridgestonovo zadnjo gumo. Opravili smo celotno dolžino dirke, ko je bilo res vroče, in sem v zadnjem krogu še zmeraj dosegel čas 2,02. Pripravljen sem na tisto pravo dirkanje, ker je Yamaha naredila odličen posel. Rad bi čestital Benu. To je težko dirkališče za učenje, zato je impresioniral številne ljudi. Dobro delava skupaj in to bi znala biti še ena vrhunska sezona za našo ekipo," je povedal Edwards.

rjana

rjana
Datum objave: 01.03.2010 18:27:36 Citiraj objavo Pošlji ZS

Skrivnostna FB Corse jezi vodilne može 

Nova ekipa v motoGP FB Corse bo morala posebni komisiji dokazati, da bo njen trivaljni pogonski agregat dovolj zmogljiv za nastopanje v kraljevskem razredu.

\"\" 

Avstralski veteran Garry McCoy motocikla FB0, ki tako buri domišljijo, na stezi še ni preizkusil. 

Če bo FB Corse na testiranju, na katerem bo prisoten tudi delegat komisije za varnost pri Mednarodni motociklistični zvezi FIM Franco Uncini, dokazal, da bo s svojim motociklom kos yamaham, ducatijem, hondam in suzukijem, bo tudi Mednarodno združenje dirkaških ekip IRTA dalo zeleno luč za nastopanje v razredu motoGP, je v pogovoru za MCN razkril generalni sekretar Mike Trimby in naštel še nekaj nedorečenih stvari, ki jih bo moralo novo moštvo postoriti, preden bo dobilo svoje mesto na štartu prve dirke v Katarju: “Na prvotni prijavi dirkačev so navedli Johna Hopkinsa, zdaj pa imajo podpisano pogodbo z Garryjem McCoyem. Kar želim povedati je, da nenehno nekaj spreminjajo, in da vse do danes nismo videli nobenega solidnega zagotovila, da se lahko kosajo z ostalimi v razredu motoGP. Želimo imeti dokaz, da zaostanki za najboljšimi ne bodo daljši od štirih sekund," je povedal Trimby in ob tem dodal, da ekipo zaenkrat še tretirajo kot nastopajočo, a da prav veliko časa in potrpljenja nimajo več: "Že večkrat smo jih pozvali, da nam dovolijo ogled njihovih testiranj, a do zdaj se to ni zgodilo. Dokler motocikla ne vidimo v akciji, ne bo nič z odobritvijo nastopanja. Če povabila ne dobimo, bomo sami poslali delegata Uncinija, ki bo sam ocenil in potrdil dosežene čase.”

\"\" 

Nekdanji Suzukijev dirkač v razredu motoGP John Hopkins je kaj hitro obupal nad projektom FB Corse.  

Motocikel FB01 izvira iz BMW-jevega koncepta, ki ga je nato dodelalo italijansko podjetje Oral Engineering, pri FB Corse pa bi ga morali po številnih prestavitvah roka preizkusiti konec preteklega meseca. Ker se to ni zgodilo in ker je vprašljiva tudi prisotnost na zadnjih uradnih testiranjih, ki bodo potekala v Losailu 18. in 19. marca, so se pri IRTA odločili, da se bodo kar sami najavili na zasebnih testiranjih moštva.

//1.3.2010 18:28:13 uredil rjana