Prijava

MotoGP - sezona 2009

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 05.09.2009 12:23:45 Citiraj objavo Pošlji ZS

Spies na poti v motoGP! 

Pri Yamahi so sporočili, da njihov dirkač v svetovnem prvenstvu serije superbike (WSBK) Ben Spies leta 2011 prihaja v motoGP.

\"\" 

V svoji prvi sezoni v WSBK ima Američan že enajst zmag 

Spies, večkratni prvak v prvenstvu AMA superbike, je v svoji prvi sezoni v WSBK z 11 zmagami trenutno na drugem mestu. Veliko se je špekuliralo, da bo Američan prestopil v elitni motociklistični razred že prihodnjo sezono, a so se pri Yamahi odločili, da bo še eno leto nastopal v WSKB. "Vesel sem, da ostajam del Yamahine družine vsaj še prihodnji dve leti in zahvaljujem se Yamahi, da mi je dala priložnost nastopanja na svetovni sceni, ki ga bom kronal z vstopom v motoGP v sezoni 2011," je v izjavi za javnost povedal Spies, ki se je lani s posebnim povabilom že preizkusil v motoGP, potem ko je pri Suzukiju zamenjal poškodovanega Lorisa Capirossija. Na prvi dirki v Doningtonu je bil 14., na domačih dirkah v Laguni Seci in Indianapolisu pa je vse osupnil s kar 8. in 6. mestom.

Yamahin šef Lin Jarvis je pojasnil razloge, zakaj bo Spies ostal še leto dni v svetovnem prvenstvu superbike: "Zelo pomembno je, da se Ben osredotoči na osvojitev naslova svetovnega prvaka tako med dirkači kot konstruktorji, preden se poda v motoGP. Z mentaliteto zmagovalca bo imel veliko lažje delo in že komaj čakamo, da se vključi v naš motoGP program."

Zaradi novih pravil, ki tovarniškim ekipam prepovedujejo, da zanje dirkajo novinci, bo Spies najprej nastopal v enem od Yamahinih satelitskih moštev. V motoGP je trenutno le ena taka ekipa, in sicer Tech 3 Yamaha, za katero nastopata Colin Edwards in James Toseland.

//5.9.2009 12:24:05 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 05.09.2009 15:17:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rossi je osliček 

Italijanski motociklistični šampion Valentino Rossi se je zbranemu občinstvu v Misanu predstavil z novo čelado.

"Rossiju sem naredil novo čelado. Ko jo boste videli, boste presenečeni. Izkazuje življenski stil Valentina Rossija, ki tudi v najbolj kritičnih trenutkih ne izgubi smisla za humor," nam je v paddocku dirkališča v Misanu razlagal Aldu Drudi s podjetja Drudi Performance, ki skrbi za grafično podobo dirkaških čelad.

\"\"  

In danes je Rossi predstavil novo čelado, pobaravano posebej za to dirko. Modra čelada, na kateri sta seveda obvezna luna in sonce ter njegova številka 46, je poslikana z veliko fotografijo osla, zadaj na temenu pa je z barvastimi črkami, kjer običajno piše The Doctor, izpisano The Donkey oziroma osel.

Rossi je s čelado hotel ponazoriti norčevanje iz samega sebe, vse skupaj pa se seveda nanaša na dirko v Indianapolisu, kjer je z nepotrebnim padcem The Doctor ... pardon ... The Donkey, prepolovil 50 točk prednosti na le 25 pred zasledovalcem Jorgejem Lorenzom.

rjana

rjana
Datum objave: 05.09.2009 15:24:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rossiju kvalifikacije na \'domačem dvorišču\' 

Uvodni del treninga je pripadel Špancu Jorgeju Lorenzu, ki je imel prvih nekaj minut prednost na stezi. V nadaljevanju pa je \'zagospodaril\' gostitelj Valentino Rossi, ki na \'domačem dvorišču\' očitno nima konkurence. S hitrimi krogi so ga lahko konkurenti le gledali v hrbet, številni motociklistični navdušenci pa so lahko uživali v doktorski vožnji.

\"\"

Italijan bo tako dirko za veliko nagrado San Marina začel z najboljšega startnega položaja, drugo mesto pa si je v razburljivi končnici zagotovil Španec Dani Pedrosa. Rossijevemu največjemu konkurentu Lorenzu pa je tako pripadlo zadnje mesto v prvi startni vrsti.

Pred nedeljsko dirko – neposredni prenos lahko od 13.45 dalje spremljate na Pop TV – ima tako Doktor priložnost, da v statistiko vpiše novo zmago, ki bi bila zanj že 103 na športni poti.

Izidi:

1. Valentino Rossi (Yamaha)
2. Dani Pedrosa (Honda) + 0.222
3. Jorge Lorenzo (Yamaha) + 0.470
4. Toni Elias (Gresini Honda) + 0.569
5. Colin Edwards (Tech 3 Yamaha) + 0.846
6. Nicky Hayden (Ducati) + 0.885
7. Alex de Angelis (Gresini Honda) + 1.005
8. Andrea Dovizioso (Honda) + 1.154
9. Randy de Puniet (LCR Honda) + 1.216
10. Loris Capirossi (Suzuki) + 1.223
11. Mika Kallio (Ducati) + 1.263
12. Marco Melandri (Hayate Kawasaki) + 1.447
13. Chris Vermeulen (Suzuki) + 1.452
14. James Toseland (Tech 3 Yamaha) + 1.732
15. Aleix Espargaro (Pramac Ducati) + 1.890
16. Niccolo Canepa (Pramac Ducati) + 1.926
17. Gabor Talmacsi (Scot Honda) + 2.753

rjana

rjana
Datum objave: 06.09.2009 10:38:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rossi najhitrejši na jutranjem ogrevanju 

Najboljši motociklisti razreda motoGP so opravili tudi z jutranjim ogrevanjem pred dirko za veliko nagrado San Marina v Misanu.

Najhitrejši na \'domačem dvorišču\' je bil italijanski šampion Valentino Rossi, ki je za sabo pustil Španca Danija Pedroso in rojaka Andreo Doviziosa.

\"Sport1\"

Največji konkurent za osvojitev naslova svetovnega prvaka Jorge Lorenzo je bil šele šesti, razlika med njima pa je bila slabo sekundo. Ducatijev Nicky Hayden je imel peti čas jutranjega ogrevanja.

Pos.

RiderNationTeamLap timeKm/hGap
1Valentino ROSSIITAFiat Yamaha Team1\'34.894269.797 
2Dani PEDROSASPARepsol Honda Team1\'35.222276.3560.328
3Andrea DOVIZIOSOITARepsol Honda Team1\'35.487272.1080.593
4Colin EDWARDSUSAMonster Yamaha Tech 31\'35.580269.5280.686
5Nicky HAYDENUSADucati Marlboro Team1\'35.608271.4930.714
6Jorge LORENZOSPAFiat Yamaha Team1\'35.639272.1770.745
7Randy DE PUNIETFRALCR Honda MotoGP1\'35.913270.2701.019
8Toni ELIASSPASan Carlo Honda Gresini1\'36.115274.7391.221
9Mika KALLIOFINDucati Marlboro Team1\'36.328274.4591.434
10Marco MELANDRIITAHayate Racing Team1\'36.510270.6081.616
11Alex DE ANGELISRSMSan Carlo Honda Gresini1\'36.608272.4521.714
12Chris VERMEULENAUSRizla Suzuki MotoGP1\'36.611267.5911.717
13Niccolo CANEPAITAPramac Racing1\'36.796269.1251.902
14James TOSELANDGBRMonster Yamaha Tech 31\'36.840270.6761.946
15Loris CAPIROSSIITARizla Suzuki MotoGP1\'36.858269.5281.964
16Aleix ESPARGAROSPAPramac Racing1\'37.304269.3262.410
17Gabor TALMACSIHUNScot Racing Team MotoGP1\'37.371269.6622.477

rjana

rjana
Datum objave: 06.09.2009 12:49:46 Citiraj objavo Pošlji ZS

Honda v sezono 2010 z isto ekipo

\"Sport1\"
Japonska motociklistična tovarna Honda je danes sporočila, da bosta barve te ekipe v svetovnem prvenstvu v elitnem razredu motoGP tudi v prihodnje branila Španec Dani Pedrosa (na fotografiji) in Italijan Andrea Dovizioso.

Honda je namero o podaljšanju pogodbe z obema dirkačema objavila že na dirki v Brnu, zdaj pa so se z obema tudi dokončno dogovorili. Pedrosa je podaljšal za eno leto, tako da se bo število njegovih sezon pri Japoncih povečalo na pet, Dovizioso pa prav tako za leto 2010 z možnostjo podaljšanja še za 2011.

"Zame je podaljšanje odlična novica in vesel sem, da ostajam v ekipi, kjer sem že od leta 2006. Zdaj smo našli pravi način dela in mislim, da bomo v prihodnosti še bolj konkurenčni. Prepričan sem, da lahko premagamo vsakogar na svetu," je ob podpisu pogodbe na prizorišče današnje dirke za VN San Marina v Misanu dejal Pedrosa.

V letošnjem SP sta Hondina dirkača dosegla vsak po eno zmago. Pedrosa je bil najhitrejši na VN ZDA, Dovizioso pa v Veliki Britaniji. V skupnem seštevku je Španec na četrtem mestu, Italijan pa na šestem.

rjana

rjana
Datum objave: 06.09.2009 15:51:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dirka 

Na domačem dvorišču brez konkurence 

Valentino Rossi je dirko za VN San Marina in riminijske riviere dobil brez pravega boja. Osemkratni svetovni prvak od sedmega kroga, ko je prehitel Danija Pedroso, do konca dirke ni dovolil presenečenja in zmagal pred domačimi gledalci. Jorge Lorenzo je na drugem mestu zaostal dve sekundi, Dani Pedrosa pa na tretjem dvanajst

\"Sport1\" 

Dirka se je začela razburljivo, saj je v drugem ovinku padlo več dirkačev. »Smo v Italiji in tu se vedno najde kakšen domači bedak,« je dogodek razlagal Colin Edwards, eden od žrtev Alexa de Angelisa, ki je v enem ovinku želel pridobiti preveč in padel ter s steze spravil tudi Nickyja Haydna ter Randyja de Punieta. Po začetnem zapletu je dirka potekala brez večjih pretresov.

Dani Pedrosa je kot vedno začel najbolje, tokrat pa se mu je pri begu pridružil tudi Toni Elias s satelitsko hondo. Jorge Lorenzo in Valentino Rossi sta jima sledila, za njima pa se je po nekaj ovinkih že pojavila večja luknja. Elias ni mogel ostati z najboljšimi, zato je po nekaj krogih odpadel, Pedrosa pa se je uspel spredaj zadržati dlje. V šestem krogu je Rossi pospešil, odpeljal najhitrejši krog do takrat in Pedroso ujel, krog pozneje pa že prehitel. Doktor je nato Špancu ušel, Lorenzo pa mu ni mogel slediti, ker mu rojaka pred njim ni uspelo prehiteti. To mu je uspelo šele sredi dirke, a ko je Rossi videl, da je Lorenzo drugi, je tako pospešil, da mu ni mogel slediti niti nadarjeni Španec. Do konca Rossi ni dovolil presenečenja in je v cilj pripeljal dve sekundi in pol pred Lorenzom. Pedrosa je zaostal še deset sekund več.

V boju za četrto mesto je Andrea Dovizioso v zadnjih ovinkih prehitel Lorisa Capirossija, šesto mesto pa je zasedel Toni Elias. Z novo zmago je Rossi svoje vodstvo v prvenstvu povečal na trideset točk, ki jih bo Jorge Lorenzo v zadnjih štirih dirkah sezone težko nadoknadil. Naslednja bo na sporedu v prvem tednu oktobra, ko se bodo motociklisti spet zbrali v Estorilu na Portugalskem.

Izjave po dirki: 

Valentino Rossi: "Upal sem na boljši start dirke. Dani me je prehitel, nato še Jorge. Nisem bil povsem zadovoljen z nastavitvami, nato sem počakal, da se mi ogrejejo gume in vse je bilo lažje. Najprej sem prehitel Tonija, nato še Danija in po nekaj krogih sem bil na čelu kolone. Zame in ekipo je to zelo pomembna zmaga, saj je bilo po padcu v Indianapolisu potrebno narediti dober rezultat. Zelo sem ponosen na današnji dosežek, hkrati pa bi se rad za podporo zahvalil vsem navijačem.“

Jorge Lorenzo: "Po jutranjem ogrevanju sem vedel, da bo vse odvisno od dobrega starta. Čeprav sem bil v enem trenutku celo drugi, sem skoraj padel v drugem ovinku. Danes je bil pač dan, ko sem končal drugi. Nisem imel dobrih nastavitev, vseskozi pozno sem zaviral, ob koncu pa sem lahko zadovoljen z drugim mestom.“

Dani Pedrosa: "Dirko sem začel odlično, nato pa so se začele težave. Ne vem pravzaprav kaj je bilo krivo, vendar naenkrat nisem bil več kos Yamahama. Bila sta hitrejša od mene, kljub vsemu pa je tretje mesto zame lep uspeh. Hvala ekipi, ki mi je pomagala do dobrega rezultata. Zadovoljen sem.“

Izidi:

1. Valentino Rossi (Yamaha)
2. Jorge Lorenzo (Yamaha) + 2.416
3. Dani Pedrosa (Honda) + 12.400
4. Andrea Dovizioso (Honda) + 26.330
5. Loris Capirossi (Suzuki) + 26.539
6. Toni Elias (Gresini Honda) + 28.286
7. Mika Kallio (Ducati) + 30.184
8. Marco Melandri (Hayate Kawasaki) + 31.757
9. Chris Vermeulen (Suzuki) + 31.909
10. James Toseland (Tech 3 Yamaha) + 38.347
11. Aleix Espargaro (Pramac Ducati) + 46.673
12. Randy de Puniet (LCR Honda) + 52.041
13. Niccolo Canepa (Pramac Ducati) +1:03.198
14. Gabor Talmacsi (Scot Honda) +1:22.347

Barbera zmagovalec četrtlitrskega razreda
Španec Hector Barbera (Aprilia) je bil najhitrejši na četrtlitrski preizkušnji. Na dirki za VN San Marina je prehitel domačina Mattio Pasinija (Aprilia) in rojaka Alvara Bautisto (Aprilia). Vodstvo v SP je obdržal danes četrtouvrščeni Japonec Hiroši Aojama.

Simon najhitrejši v razredu do 125 ccm
Španec Julian Simon (Apirlia) je zmagovalec 12. dirke svetovnega motociklističnega prvenstva za VN San Marina v Misanu v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Premagal je rojaka Nicolasa Terola (Aprilia) in Britanca Bradleyja Smitha (Aprilia) ter se s četrto zmago v sezoni še utrdil na vrhu skupnega seštevka SP z 210 točkami.

//6.9.2009 15:52:31 uredil rjana

MotoGP - sezona 2009