Prijava

MotoGP - sezona 2009

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 02.10.2009 21:00:25 Citiraj objavo Pošlji ZS

GRANDE PREMIO DE PORTUGAL 

\"\"  

Država:

Portugalska

Estoril

Dolžina steze:

4.182 m

Širina steze:

14 m

Število desnih zavojev:

9

Število levih zavojev:

4

Dolžina najdaljše ravnine:

986 m

Dolžina celotne dirke:

28 krogov (117,096 km)

Rekord steze:

1:37.404 (Jorge Lorenzo - 2008)

Najhitrejši pole position:

1:35.715 (Jorge Lorenzo - 2008)

Prvi trening Lorenzu

Pred nedeljsko dirko za VN Portugalske so v razredu motoGP opravili prvi prosti trening, na katerem je vse tekmece ugnal Lorenzo. Za njim sta se zvrstila Pedrosa in Rossi.

\"\"  

Dirkaška karavana razreda motoGP se je preselila na Portugalsko, dirkače pa v nedeljo čaka dirka po skorajda enomesečnem premoru. Na zadnji dirki za VN San Marina je slavil Valentino Rossi, ki bo v nedeljo že 100. nastopil za Yamaho.

Na prvem prostem treningu je najhitrejši krog prevozil Španec Jorge Lorenzo, za njim se je uvrstil rojak Dani Pedrosa, na tretjem mestu pa je pristal Rossi. Četrti je bil povratnik Casey Stoner, peti pa Colin Edwards.

Izidi prvega prostega treninga:

1. Jorge Lorenzo Yamaha 1m37.185s
2. Dani Pedrosa Honda 1m37.544s +0.359
3. Valentino Rossi Yamaha 1m37.606s +0.421
4. Casey Stoner Ducati 1m37.966s +0.781
5. Colin Edwards Tech 3 Yamaha 1m38.103s +0.918
6. Andrea Dovizioso Honda 1m38.244s +1.059
7. Randy de Puniet LCR Honda 1m38.385s +1.200
8. James Toseland Tech 3 Yamaha 1m38.591s +1.406
9. Alex de Angelis Gresini Honda 1m38.629s +1.444
10. Mika Kallio Pramac Ducati 1m38.661s +1.476
11. Nicky Hayden Ducati 1m38.850s +1.665
12. Loris Capirossi Suzuki 1m38.978s +1.793
13. Niccolo Canepa PRamac Ducati 1m39.033s +1.848
14. Gabor Talmacsi Scot Honda 1m39.393s +2.208
15. Toni Elias Gresini Honda 1m39.567s +2.382
16. Chris Vermeulen Suzuki 1m39.686s +2.501
17. Marco Melandri Hayate Kawasaki 1m39.757s +2.572

//2.10.2009 21:01:08 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 03.10.2009 19:03:39 Citiraj objavo Pošlji ZS

Lorenzo ostaja najhitrejši v Estorilu 

Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) si je privozil najboljši startni položaj pred motociklistično dirko razreda motoGP za veliko nagrado Portugalske.

\"\"  

Motociklisti razreda motoGP so v portugalskem Estorilu odpeljali kvalifikacije pred nedeljsko dirko svetovnega prvenstva. V ospredju je bil dvoboj med vodilnim v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Valentinom Rossijem in njegovim moštvenim tekmecem Jorgejem Lorenzom. Ob omenjenem dvojcu pa so ljubitelji motociklizma po dolgem času spet uživali v hitri vožnji Avstralca Caseyja Stonerja.

"Počasi bom spet stari dobri Casey. Lahko povem, da sem se med zdravljenjem zelo zabaval. V dobro voljo so me spravljali predvsem članki o moji upokojitvi, o kateri nisem niti za trenutek razmišljal,“ je pred kvalifikacijami povedal tekmovalec iz Kurri Kurrija, ki si je s tretjim mestom privozil prvo startno vrsto. Po vseh težavah je to za tekmovalca iz dežele \'tam spodaj\' izjemen uspeh.

Nič manj zadovoljen s startnim položajem pa ni niti Doktor, ki bo imel priložnost, da portugalskemu občinstvu dokaže, da dosežek iz kvalifikacij nima nič skupnega z dirko.

Izidi kvalifikacij:

1. Jorge Lorenzo (Yamaha)
2. Valentino Rossi (Yamaha) + 0.260
3. Casey Stoner (Ducati) + 0.314
4. Dani Pedrosa (Honda) + 0.488
5. Colin Edwards (Tech 3 Yamaha) + 0.928
6. Randy de Puniet (LCR Honda) + 1.234
7. Loris Capirossi (Suzuki) + 1.275
8. Andrea Dovizioso (Honda) + 1.327
9. Nicky Hayden (Ducati) + 1.440
10. Mika Kallio (Pramac Ducati) + 1.599
11. Alex de Angelis (Gresini Honda) + 1.608
12. James Toseland (Tech 3 Yamaha) + 1.609
13. Toni Elias (Gresini Honda) + 1.697
14. Niccolo Canepa (Pramac Ducati) + 1.828
15. Chris Vermeulen (Suzuki) + 2.128
16. Marco Melandri (Hayate Kawasaki) + 2.324
17. Gabor Talmacsi (Scot Honda) + 3.106

Izjave po kvalifikacijah: 

Jorge Lorenzo (Yamaha): "Končno smo našli prave nastavitve za mehke gume. Malce sem bil v skrbeh, saj mi nu uspelo z mehkimi gumami odpeljati hitrega kroga. Stvari so se izboljšale in ta hip smo z obema različicama gum konkurenčni. Na vseh treningih sem se na motociklu počutil dobro. Naredil bom vse in videli bomo kakšen bo razplet.“

Valentino Rossi (Yamaha): "Garamo. V Missanu smo takoj našli najboljše nastavitve, tu pa še delamo na njih. Nismo najboljši, ampak ne zaostajamo veliko. Sploh z mehkejšimi gumami, na katerih sem dovolj hiter. Začeti dirko z drugega mesta je zelo pomembno. Na posameznih delih steze moramo biti hitrejši, saj brez potrebe izgubljamo čas.“

Casey Stoner (Ducati): "Menim, da smo bili v kvalifikacijah hitri, vendar dve od treh gum niso bile dobre in prav tu mislim, da smo zapravili boljši stratni položaj. Malce sem bil razočaran, saj smo na trših gumah bolj konkurenčni. Tudi vrnitev k dirkanju je svojevrsten šok. Dolgo nisem sedel na motociklu, devet tednov sem samo počival, in danes ni bilo niti malo lahko.“

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 04.10.2009 17:34:48 Citiraj objavo Pošlji ZS

Lorenzo z zmago v Estorilu lovi Rossija

Estoril - Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec 14. dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v portugalskem Estorilu v elitnem razredu motoGP.

Drugo mesto je osvojil Avstralec Casey Stoner (Ducati), tretji pa je bil Španec Dani Pedrosa (Honda). Vodilni v SP Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je bil četrti, tako da Lorenzo za njim zaostaja le še 18 točk. V šibkejših razredih sta zmagala Marco Simoncelli in Pol Espargaro.

\"\"

Jorge Lorenzo se je takole veselil zmage s katero se je vodilnemu dirkaču prvenstva Rossiju v skupnem seštevku približal na 18 točk. Kliknite za povečavo.

Elitna dirka v Estorilu je imela dva junaka: zmagovalca Jorgeja Lorenza in povratnika po bolezni Caseyja Stonerja. Španec je s četrto zmago sezone poskrbel, da je tri dirke pred koncem sezone boj za prvaka še vedno odprt, Avstralec pa je, potem ko je zaradi bolezni in oslabelosti ter zaradi številnih zdravniških pregledov izpustil prejšnje tri dirke, vrnil v vrhunskem slogu ter se zavihtel na drugo mesto.

\"\"

Lorenzo je vse delo opravil že v prvem krogu. Kliknite za povečavo.

Lorenzo je vse delo opravil že v prvem krogu. Pol kroga se je vodstva veselil njegov rojak Dani Pedrosa s Hondo, ko pa ga je Lorenzo prehitel, so dirkača Yamahe vsi tekmeci gledali le še v hrbet. V drugem krogu se je pred Pedroso prebil še Stoner, Rossi pa je ostal za njim in takšen vrstni red je ostal do konca dirke. Razlika med najhitrejšim in njegovimi tekmeci je bila na koncu udobnih 6,3 sekunde. Jubilejni stoti nastop z Yamaho pa se tako brez stopničk "doktorju" ni povsem posrečil, a je vseeno obdržal skupno prvo mesto.

Razlika med vodilnima je zdaj le še 18 točk (250-232), do konca pa jih je moč dobiti še 75. Obenem pa sta iz igre za naslov izpadla tako Pedrosa, ki jih ima 173 in s tem 77 točk zaostanka, ter Stoner, ki je zdaj pri 170.

\"\"

Boj za naslov prvaka bo še napet. Kliknite za povečavo.

"Res sem vesel te zmage. Dobro mi je šlo ves konec tedna, ekipa je pripravila dober motor in tudi start je bil zelo dober. Casey je bil danes močan tekmec, a na koncu je le nekoliko popustil. V SP je zdaj manj nemogoče priti do prvega mesta, a bo zelo težko," je Lorenzo ocenil zmago na dirkališču, kjer je pred natančno letom dni prvič stopil na najvišjo stopničko elitnega razreda. Z dosežkom je bil nadvse zadovoljen tudi Stoner: "Vesel sem, da mi je vrnitev tako dobro uspela. V petek so se mi stvari zdele še malo čudne, a sem se hitro ujel. Danes mi je na koncu morda zmanjkalo nekaj moči, da bi bil bolj nevaren."

V četrtlitrskem razredu fotofiniš za drugo mesto

Branilec naslova svetovnega prvaka Italijan Marco Simoncelli (Gilera) je zmagovalec v razredu do 250 ccm. Drugi je bil po fotofinišu Francoz Mike di Meglio, tretji pa Španec Hector Barbera (oba Aprilia); oba pa sta za zmagovalcem zaostala za 5,317 sekunde.

\"\"

Nove zmage v četrtlitrskem razredu se je veslil Davide Simoncelli. Kliknite za povečavo.

Medtem ko je Simoncelli prvi prečkal ciljno črto, pa so si morali prireditelji po pritožbi za določitev drugo- in tretjeuvrščenega še enkrat ogledati videoposnetek prihoda v cilj. Slednji je pokazal, da sta di Meglio in Barbera ciljno črto prečkala v istem času, a je imel Francoz malenkostno prednost, zato so spremenili končni vrstni red.

\"\"

Hector Barbera (levo) in Mike Di Meglio (desno) sta dolgo čakala na potrditev svojih uvrstitev. Kliknite za povečavo.

V skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva po 13 od skupaj 16 dirk še naprej vodi Japonec Hiroši Aojama (Honda), ki je bil danes četrti. Aojama ima v vodstvu 218 točk, njegov najbližji zasledovalec Španec Alvaro Bautista, ki je na današnji dirki odstopil, pa jih ima 192.

Espargaro najhitrejši v najšibkejšem razredu

V najšibkejšem razredu do 125 ccm je bil najboljši Španec Pol Espargaro (Derbi). Drugo mesto je osvojil Nemec Sandro Cortese (Derbi), tretji pa je bil Britanec Bradley Smith (Aprilia).

\"\"

Pol Espargaro je bil za tekmece neulovljiv. Kliknite za povečavo.

Julian Simon bi si z zmago že privozil naslov prvaka, toda padec sedem krogov pred ciljem je njegove upe odpihnil, saj je skozi cilj pripeljal le na 12. mestu. Simon ima še vedno 50,5 točke naskoka pred Bradleyjem Smithom.

Sezona SP se bo nadaljevala z dirko v avstralskem Philip Islandu 18. oktobra.

STA

rjana

rjana
Datum objave: 05.10.2009 08:52:59 Citiraj objavo Pošlji ZS

Spies bo nastopil že v Valencii 

Ben Spies se bo na sezono 2010 v MotoGP začel pripravljati že na letošnji finalni dirki v Valencii, kjer bo nastopil s povabilom organizatorja.

\"\"  

Ben Spies 

Petindvajsetletni dirkač iz Teksasa bo nastopil kot član tovarniške Yamahe, za katero sicer dirkata Valentino Rossi in Jorge Lorenzo. Na voljo bo imel testno Yamaho YZR-M1, ki mu jo bodo pripeljali iz Japonske. VN Valencie bo na sporedu 8. novembra, torej le dva tedna po finalu svetovnega superbike prvenstva v portugalskem Portimau.

Nastop v Valencii bo za Spiesa pomenil, da bo imel ameriški dirkač več časa, da se privadi na 800-kubične motorje, s kakršnimi bo dirkal v prihodnji sezoni. Fant se bo sicer svojemu delodajalcu v prihodnji sezoni, zasebni Yamahi, pridružil po VN Valencie, v torek in sredo na uradnih testiranjih.

//5.10.2009 08:53:14 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 06.10.2009 20:53:29 Citiraj objavo Pošlji ZS

Aojama bo dirkal v MotoGP 

Trenutno vodilni dirkač v kategoriji do 250 ccm Hiroši Aojama bo v prihodnji sezoni nastopal v MotoGP kot član zasebne Hondine ekipe.

\"\"  

Projekt povsem nove ekipe v kraljevskem razredu bo peljal stari znanec svetovnega prvenstva Daniel M Epp. Možakar je s Švicarjem Thomasom Luthijem leta 2005 osvojil naslov svetovnega prvaka do 125 ccm, naveza pa letos deluje v kategoriji do 250 ccm. Aojama ima trenutno v četrtlitrski konkurenci tri dirke pred koncem sezone 13 točk prednosti pred tekmeci.

Japončevo napredovanje v kraljevski razred pomeni, da so si vodilni štirje dirkači v kategoriji do 250 ccm zagotovili nastop v MotoGP 2010. Marco Simoncelli bo nastopal za drugega Hondinega zasebnika Fausta Gresinija, Alvaro Bautista bo pri tovarniškem Suzukiju nasledil Chrisa Vermeulena, Hector Barbera pa bo tekmoval za zasebno Ducatijevo moštvo Aspar.

Engelbert Osojnik

rjana

rjana
Datum objave: 06.10.2009 20:55:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

Aleix Espargaro za Pramac-Ducati

\"Sport1\"
Moštvo Pramac-Ducati, ki nastopa v seriji motoGP, je uradno sporočilo, da je za naslednjo sezono podpisalo pogodbo s španskim dirkačem Aleixom Espargarom (na fotografiji).

Espargaro je za moštvo Pramac letos že nastopal, saj je v Indianapolisu in Missanu zamenjal Miko Kallia – slednji je zaradi odsotnosti Caseyja Stonerja začasno dobil priložnost pri tovarniškem moštvu Ducatija. Espargaro je svojo priložnost odlično izkoristil, saj je v Indianapolisu zasedel 13. mesto in si privozil pet točk, v Missanu pa je bil enajsti ter vknjižil osem točk.

"Zanimivo, kako se lahko življenje v nekaj mesecih spremeni. Na začetku sezone sem moral ostati doma, saj je moje moštvo, ki je nastopalo v četrtlitrskem razredu, izstopilo iz svetovnega prvenstva, sedaj pa sem dobil priložnost, da v seriji motoGP tekmujem proti najhitrejšim dirkačem na svetu," je navdušen 20-letni Espargaro, ki je pojasnil: "Imel sem ponudbe moštev iz serije moto2, toda ko me je vodja moštva Paolo Campinoti vprašal, ali bi dirkal za njegovo moštvo, sem takoj privolil. Pramac tesno sodeluje z Ducatijem in dobi povratne informacije takoj, ko jih potrebuje. Motor me je precej navdušil. Za to čudovito priložnost bi se rad zahvalil tako Pramacu kot Ducatiju."

Moštvo Pramac je že pred časom podaljšalo pogodbo z Mikom Kalliem, kar pomeni, da si bo moral Niccolo Canepa po svoji uvodni sezoni v seriji motoGP poiskati novega delodajalca.

MotoGP - sezona 2009