Prijava

Plavanje

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 15.11.2009 00:37:15 Citiraj objavo Pošlji ZS

Čarmanova rekordno

\"Sport1\"
Plavalci so se v soboto v Celju pomerili na tradicionalnem 24. pokalu mesta Celje. Za najboljši posamični dosežek na mitingu je z dosežkom 26,83 poskrbel Triglavan Emil Tahirovič, Kranjčan pa je bil najboljši tudi na 100 delfin, kjer je tesno ugnal Radovljičana Robija Žbogarja in postal najboljši posameznik mitinga.

Druga plavalka Triglava, Anja Čarman (na fotografiji), pa je že v dopoldanskem delu mednarodnega plavalnega mitinga v Celju dosegla nov slovenski rekord na 50 hrbtno - 28,21 sekunde. Osebni rekord je popravila za 45 stotink sekunde, državni rekord Urške Slapšak iz leta 2000 pa za 39 stotink. Prav Slapšakova je Čarmanovi za nov rekord podelila tudi zlato medaljo na celjskem mitingu. Zelo dobro je Čarmanova nastopila tudi na 100 in 200 hrbtno, kjer se je le na sekundo oziroma dve približala osebnemu rekordu.

"Ta rekord mi seveda veliko pomeni, saj ga še nisem imela. Sicer pa so na zadnjih tekmah vsi dosežki zelo vzpodbudni in mislim, da lahko optimistično zrem proti decembrskemu evropskemu prvenstvu v Carigradu," je povedala plavalka, ki še ni popolnoma sanirala poškodbe rame: "Nekaj lažje je nastopati v 25-metrskem bazenu, kjer je več dela z nogami in podvodnega plavanja."

Lepo se je v jutranjem delu predstavila tudi mladinka Ilirije Tjaša Vozel, ki je z 1:08,70 dosegla nov mladinski rekord na 100 m prsno, državni rekord Radovljičanke Anje Klinar pa je zgrešila za vsega 28 stotink sekunde. Le 22 stotink je za njo zaostala Velenjčanka Tina Meža. Podoben je bil razplet na 50 prsno, kjer je imela Vozlova 14 stotink naskoka, na 200 prsno pa je bila prepričljivo boljša Meža, Vozlova pa je osvojila tretje mesto.

Nov mladinski rekord je dosegel tudi Triglavan Jan Karel Petrič s 4:18,12 na 400 mešano, ob tem pa je zmagal tudi na 200 in 400 prosto ter potrdil normo za nastop v Carigradu. Podobno uspešna je bila z novim mladinskim rekordom 1:00,27 in zmago na 100 prosto (55,68) tudi plavalka Olimpije Katja Hajdinjak.

Po pričakovanjih je svoje spet opravila tudi Anja Klinar, ki je bila najboljša na 100, 200 in 400 mešano, druga plavalka Žita Gorenjke Radovljice Nina Cesar je bila najboljša na 400 in 800 m prosto, Robi Žbogar pa na 50 delfin in 50 prosto. Med dekleti je na 50 prosto slavila velenjska reprezentantka Nina Drolc, na 200 prosto pa je svoj talent z 2:01,13 po daljšem času spet potrdila Triglavanka Urša Bežan.

"Z dosežki sem v celoti lahko zadovoljen, saj je kar nekaj plavalcev tukaj potrdilo nastop v Carigradu in praktično nam skoraj ne bi bilo treba več na tekmo na Dunaju," pa je nastope pokomentiral slovenski selektor Roni Pikec, ki bo reprezentanco prihodnji teden popeljal na miting v Zagreb.

rjana

rjana
Datum objave: 15.11.2009 00:40:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

V Berlinu šest svetovnih rekordov

\"Sport1\"
Tudi svetovni pokal v Berlinu je že v sobotnem delu tekmovanja postregel s številnimi svetovnimi rekordi, Peter Mankoč pa je poskrbel za doslej edini slovenski nastop na tekmovanjih te ravni. Mankoč je na 100 mešano z zelo dobrim dosežkom 52,27 osvojil četrto mesto.

Na 100 metrov mešano pa Mankoč očitno dobiva resnega tekmeca za decembrsko evropsko prvenstvo v Carigradu. Rus Sergej Fesikov je že v predtekmovanju z dosežkom 50,95 poskrbel za nov svetovni rekord, popoldan pa je bil le stotinko sekunde počasnejši. Pred Mankoča sta se prebila še Južnoafričana Gerhard Zandberg (51,05) in Darian Townsend (51,80).

Nemško občinstvo sta najbolj navdušila domača zvezdnika Paul Biedermann in Steffen Deibler. Biedermann je bil nepremagljiv na 400 prosto z novim svetovnim rekordom - 3:32,77. "Rekorda danes res nisem pričakoval, saj sem sem imel daljši premor po svetovnem prvenstvu in tudi zredil sem se malo, zato sem kar 45 minut oblačil te nove kopalke. Res nisem verjel, da lahko plavam tak izid," je po nastopu povedal Biedermann, ki je za 1,81 sekunde izboljšal svetovni rekord legendarnega Avstralca Granta Hacketta.

Deibler, tudi znanec slovenskih bazenov, pa je 50 delfin preplaval v 21,80 sekunde oziroma 26 stotink hitreje od lastnega svetovnega rekorda. Še ena nemška plavalka, Daniela Samulski, je s 26,21 poskrbela za evropski rekord na 50 hrbtno.

S tem pa rekordov še ni bilo konec. S slovenskega stališča vedno zanimiv nastop na 50 prsno je z najboljšim dosežkom na svetu, 25,25 sekunde, dobil Južnoafričan Cameron van der Burgh, njegov rojak Roland Schoeman je bil le dve desetinki sekunde počasnejši. Svetovna rekorda sta dosegla tudi Japonka Šiho Sakai z 2:00,18 na 200 hrbtno in Avstralka Leisel Jones (na fotografiji) z 1:03,00 na 100 prsno. Evropski rekord na 200 prsno je z 2:02,67 dosegel Španec Melquiades Alvarez.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 15.11.2009 13:44:30 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dungonjič znova zablestel

Beaver Creek - Študent kalifornijske univerze Berkeley Damir Dugonjič je v dvoboju slovitih univerz Berkeley in Stanford postregel z vrhunskimi rezultati.

\"\"

Zimski del plavalne sezone se je razplamtel tudi na univerzitetnih tekmah čez veliko lužo. Konec tedna sta vnovič izstopala tudi oba slovenska reprezentanta, študenta kalifornijske univerze Berkeley Damir Dugonjič in Sara Isaković. Dugonjič je na dvoboju univerz prepričljivo zmagal na 50 in 100 jardov prsno. Še enkrat več je dokazal, da je trenutno med najmočnejšimi sprinterji v prsnem slogu in na 50 prsno dosegel zavidljiv izid 25,07, v štafeti, kjer se je z Berkeleyjem prav tako veselil zmage, pa je bil s 24,48 še prepričljivejši. Na 200 jardov prsno je osvojil šesto mesto, Berkeley pa je bil tokrat prepričljivo boljši od Stanforda in dobil 11 od skupno 18 tekem.

Sara Isakovič v dobri formi

Srebrna olimpijka Sara Isaković pa je pomagala Berkeleyju do zmage proti univerzi Fresno State s 166:111. Isakovićeva je zmagala na 100 delfin (55,41), na 200 delfin je nastopila izven konkurence in dosegla najboljši izid mitinga, dobro pa se je odrezala tudi kot prva plavalka v "rezervni" štafeti Berkeleyja na 4 x 50 prosto, saj bi bila z dosežkom 24,33 druga na posamični tekmi.

STA

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 17.11.2009 14:57:27 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ravenske plavalce zdesetkala nova gripa

Ravne na Koroškem - Plavalce ravenskega Fužinarja, katerega članica je tudi aktualna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, je v zadnjih dneh zajela epidemija nove gripe.

\"\"

Tjaša Oder

V klubu menijo, da so se plavalci in plavalke okužili na mitingu v Beogradu, prvi novembrski konec tedna. V tem trenutku so pri širitvi bolezni kar nemočni, saj od zdravstva in krovne športne organizacije niso dobili navodil, kako naj ravnajo. Trenutno najbolj odmevna plavalka, ki je obolela, je aktualna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je prav na mitingu v Beogradu dosegla nov absolutni slovenski rekord na 1500 metrov prosto, kar je bil obenem tudi šesti najboljši dosežek veh časov na svetu.

"Epidemija se hitro širi. Trenutno imamo bolnih šest plavalk in enega plavalca, a plavalci obolevajo eden za drugim. Prvi pa so zadevo že preboleli in se vračajo na trening," pravi ravenski trener Gorazd Podržavnik, ki ne skriva razočaranja nad zdravstveno oskrbo: "Največje težave imamo prav z zdravniki, saj nam nihče ne zna povedati, kako naj se obnašamo. Dobivamo neka splošna navodila, da naj bolni plavalci ostanejo doma, počivajo vsaj sedem dni, da naj jedo sadje in da naj tudi kasneje začnemo počasi s treningi, saj gripa vpliva na pljuča in možne so hujše posledice. Rešitve, da bi zadevo zajezili, pa prav tako nismo našli na Plavalni zvezi Slovenije, kjer prav tako kot mi nihče nima izkušenj s takšno vrsto bolezni, a je PZS vsaj kontaktirala druge zveze in jih zaprosila za nasvete."

\"\"

Jernej Godec

Novo gripo prebolel tudi Jernej Godec

Podržavnik je dejal, da so v klubu skušali najprej izolirati obolele plavalce, a širjenja bolezni s tem niso preprečili. Še več, nekatere plavalke, ki so bile v Beogradu, so poslali celo na preventivni pregled, saj obolelih športnikov niso želeli obremenjevati s treningi, a so bili v zdravstvenem domu zavrnjeni. Le nekaj ur kasneje pa se je bolezen pokazala. Kot pravi Podržavnik, so med obolelimi tudi tri plavalke, ki so prav ta konec tedna v Zagrebu in prihodnji teden na Dunaju nameravale loviti normo za nastop na decembrskem evropskem prvenstvu v Carigradu. "Nastope v Zagrebu smo že odpovedali, a če ne bodo povsem zdrave, bomo odjavili tudi nastope na Dunaju. Enako velja za Tjašo Oder, ki ne bo potovala na EP v Carigrad, če ne bo 100-odstotno pripravljena, saj v Turčijo ne bomo potovali na izlet."

Skrivnostna viroza, ki bi bila lahko tudi nova gripa, pa se je pred kratkim lotila tudi Jerneja Godca, ki študira v Kaliforniji. Slednji je bolezen že prebolel, na koncu pa je bil Godec zelo zadovoljen, da ni dobil klasične gripe, pri kateri je po njegovem mnenju okrevanje daljše kot pri novi, če ni zapletov.

STA

Foto: PK Fužinar

rjana

rjana
Datum objave: 22.11.2009 02:31:03 Citiraj objavo Pošlji ZS

Naši plavalci rekordno v Zagrebu

\"Sport1\"
Slovenski plavalci so v Zagrebu potrdili dobro formo pred nastopom na decembrskem evropskem prvenstvu v Carigradu. Na močnem mitingu v hrvaški prestolnici so dosegli kar tri nove slovenske rekorde. Peter Mankoč na 100 prosto, Katja Hajdinjak na 100 delfin in Tjaša Vozel na 100 prsno.

Ilirijan Mankoč je rekord 48,08 na 100 prosto, lasten rekord je popravil za sedem stotink, dosegel že v v predtekmovanju, nato pa popoldanski nastop odpovedal in se skoncentriral na dvoboj z Dujetom Draganjo na 100 mešano. Tokrat je bil z 52,17 in novim hrvaškim rekordom boljši Draganja, Mankoč je bil z 52,60 drugi. "Zjutraj nisem imel najboljšega občutka, a sem vseeno plaval rekord, ki v svetovnem merilu ne pomeni veliko, a je vseeno najboljši v Sloveniji, popoldan pa sem naredil preveč napak. Sam po sebi tudi izid na 100 mešano ni slab, a tudi ni to, kar sem sposoben," je po tekmi povedal Mankoč, nato pa napovedal za Carigrad:"Ne vem, če sem najhitrejši, morda pa sem najboljši, saj bodo tam, ko bomo pod pritiskom, odločale tudi druge stvari."

Katja Hajdinjak iz ljubljanske Olimpije je z 59,76 vzela rekord na 100 delfin Sari Isaković iz leta 2007 in osvojila tretje mesto. Le pet stotink za rekordom Isakovićeve je z 59,85 zaostala Ilirijanka Sofija Djelić, na četrtem mestu, na peto pa se je z osebnim rekordom 1:00,17 uvrstila Radovljičanka Anja Klinar. V tej disciplini je bila z 1:03,39 osma še Mateja Zidarič.

Rekordna pa je bila tudi 15-letna Ilirijanka Tjaša Vozel z 1:08,25 na 100 prsno, s čimer je za 17 stotink izboljšala rekord Klinarjeve z januarskega nastopa v Celju. Uspeh Vozlove so dopolnile Velenjčanka Tina Meža (1:08,84) na petem, Kranjčanka Tanja Šmid (1:09,23) na šestem in Ilirijanka Kaja Kolšek (1:11,34) na osmem mestu. "Moj cilj je bil, da potrdim normo za nastop na decembrskem evropskem prvenstvu v Carigradu in rekorda nisem pričakovala, saj smo še v polnem treningu. Sem pa že v Celju plavala zelo hitro in vsekakor imam zdaj dodatno spodbudo. Čaka me še kar nekaj treninga, potem pa bomo videli kaj bo na evropskem," je po tekmi povedala Vozlova.

Edino slovensko zmago je z vrhunskim dosežkom 26,54, le stotinko je zaostal za osebnim rekordom z lanskega EP na Reki, osvojil Triglavan Emil Tahirovič, evropski prvak Matjaž Markič iz Kopra je s 27,02 osvojil drugo mesto, že dopoldan pa je v kvalifikacijah prvič v novi sezoni dosegel tudi izid pod 27 sekundami in potrdil, da počasi prihaja v formo za Turčijo.

Osebni rekord in tretjo stopničko je na 200 prosto z 2:00,37 osvojila nadarjena Velenjčanka Nina Drolc, Radovljičanka Nina Cesar (2:01,61), Triglavanka Nika Karlina Petrič (2:02,71) in Špela Purkat iz ljubljanske Olimpije (2:04,76) so se zvrstile na mestih od 5 do 7. Drolčevi so se stopničke na 50 prosto (25,80) nato izmuznile za nekaj stotink, Kolškova pa je bila šesta (26,12). Zelo dobro je na 100 hrbtno nastopil tudi Radovljičan Robi Žbogar, saj je s 53,95 za debelo sekundo izboljšal osebni rekord in osvojil četrto mesto.

Mlada Triglavanka Urša Bežan je bila druga na 200 hrbtno (2:13,45), njena klubska kolegica Nika Karlina Petrič pa je v tej disciplini četrta (2:14,26). Bežanova je bila tudi peta na 50 hrbtno (29,71). Na stopničke se je s tretjim mestom na 200 delfin uvrstil tudi Jan Karel Petrič (2:00,61), Nejc Jurjevčič iz Ljubljane je bil sedmi (2:05,92). Za nekaj stotink so se stopničke na 200 mešano izmaknile tudi Klinarjevi (2:12,52), Meža je bila šesta (2:16,48). Krepko po štiri minute pa sta se na 400 prosto s šestim in sedmim mestom spustila tudi Nejc Zupan (Ljubljana/3:57,35) in Ravenčan Rok Sagmeister (3:58,29).

Prav Sagmeister je bil osamljen plavalec ravenskega Fužinarja, kluba, ki ga je v tem in prejšnjem tednu močno prizadela nova gripa. Iz ravenskega kluba je prišla tudi kritika na račun zdravnikov, ki niso znali svetovati, kako naj se klub obnaša, a se je predsednik kluba Miran Kos od teh očitkov delno ogradil, saj pravi, da je bilo sodelovanje z zdravstvom vedno zgledno, razume pa trenerje in plavalce, ki so vložili veliko truda, bolezen pa jih je prizadela ob nepravem času lovljenja norm, zato so bile posamezne izjave preostre.

rjana

rjana
Datum objave: 22.11.2009 20:07:59 Citiraj objavo Pošlji ZS

Padel najstarejši slovenski rekord

\"Sport1\"
Slovenski plavalci so na mednarodnem plavalnem mitingu v Zagrebu izboljšali še tri absolutne rekorde, dosegli dve zmagi in sedem uvrstitev na stopničke. Rekordne znamke so dosegle Velenjčanka Tina Meža na m 50 prsno, Kranjčanka Tanja Šmid, ki nastopa za Plavalno društvo Maribor, na 200 prsno in plavalka Olimpije Katja Hajdinjak na 50 delfin.

Hajdinjakova je že v soboto zrušila rekord na 100 delfin, v nedeljo pa je s 27,13 na 50 m delfin izboljšala najstarejši slovenski rekord v 25-metrskih bazenih, saj je prejšnji rekord 8. februarja 1997 postavila Mariborčanka Metka Sparavec. "Presenečena sem bila že v soboto, saj sem izid pod minuto pričakovala šele na EP v Carigradu, a mi je to uspelo že zdaj. Prav zato v Turčiji lahko pričakujem še nekaj boljši čas, saj bom v naslednjih tednih skušala izpiliti še nekatere podrobnosti tega nastopa. Za današnji rekord pa sploh nisem vedela, da je najstarejši, a bolj kot to sem vesela svojega dosežka," je po tekmi povedala nadarjena Ljubljančanka, ki bo decembra prvič oblekla reprezentančni dres. Hajdinjakova je tekmo končala na četrtem mestu, le mesto za njo pa Ilirijanka Sofija Djelič, ki se je s 27,30 prav tako močno približala zdaj že nekdanjemu slovenskemu rekordu. Obe sta prav v Zagrebu dokončno potrdili normo za nastop v Carigradu.

Med najbolj zadovoljnimi je bila Šmidova, ki je z 2:26,43 za 29 stotink izboljšala rekord Radovljičanke Anje Klinar na 200 prsno, dosežen januarja letos v Celju. "Prav to, da sem izboljšala rekord Anje Klinar, mi pomeni še malo več kot sicer. Posebej pa sem današnjega nastopa vesela, ker v soboto izidi niso bili najboljši, danes pa sem potrdila, da sem dobro delala na pripravah, zdaj pa bom videla, kaj bo to pomenilo v Carigradu," je po rekordu povedala Šmidova, ki je osvojila tretje mesto. Na petem mestu je tekmo končala Velenjčanka Meža, na sedmem Ilirijanka Tjaša Vozel in na osmem Ravenčanka Vita Sonjak, ki plava za ljubljansko Olimpijo.

Tina Meža izboljšala rekord Tamare Sambrailo iz 2004

Za prvi slovenski rekord dneva je poskrbela mladinka Velenja Tina Meža z dosežkom 31,58 na 50 prsno, ko je za 31 stotink izboljšala rekord Radovljičanke Tamare Sambrailo iz leta 2004 in osvojila tretje mesto. "Pred tednom dni smo prišli z višinskih priprav v Font Romeu, nato sem v Celju potrdila normo za nastop na EP. Treniram še brez spuščanja, zato rekorda seveda nisem pričakovala. Upam, da bom na EP plavala vsaj tako dobro," je bila zadovoljna tudi tretjeuvrščena Meža. Hitrejša od starega rekorda Sambrailove je bila tudi četrtouvrščena Ilirijanka Tjaša Vozel z dosežkom 31,74, Kaja Kolšek je osvojila peto mesto, Tanja Šmid pa je finalni nastop izpustila, saj se je povsem skoncentrirala na 200-metrsko tekmo.

Slovenski plavalci so se veselili tudi dveh zmag. Ilirijan Peter Mankoč, ki je v soboto izgubil dvoboj s Hrvatom Dujetom Draganjo na 100 mešano, je bil najboljši na 100 delfin z novim rekordom mitinga 50,38. Na 400 prosto pa je Radovljičanka Anja Klinar zmagala z dobrim dosežkom 4:09,50, mesto za njo je končala njena klubska in reprezentančna kolegica Nina Cesar (4:12,39), za mesto so se stopničke izmaknile Triglavanki Niki Karlini Petrič, Špela Bohinc, ki prav tako nastopa za manjši mariborski klub, pa je bila šesta.

Na stopničke se je z drugim mestom na 50 hrbtno (25,32) zavihtel tudi Radovljičan Robi Žbogar, Velenjčanka Nina Drolc pa je bila s 55,63 tretja na 100 prosto, mesto za njo je končala Hajdinjakova, v finalu pa sta nastopili še plavalki Olimpije Špela Purkat in Eva Rotar. V finalu so nastopili še Triglavanka Urša Bežan na 50 hrbtno, Triglavan Jan Karel Petrič na 200 prosto in 200 hrbtno, plavalec Ljubljane Nejc Zupan na 200 mešano in 200 hrbtno ter Kolškova na 100 mešano.