Prijava

Plavanje

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 30.11.2009 22:09:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

Na Dunaju dvakrat Mankoč, enkrat Meža 

Slovenski plavalci so na mednarodnem plavalnem mitingu na Dunaju dosegli še tri nove državen rekorde.

\"\" 

Peter Mankoč je v dobri formi 

Ilirijan Peter Mankoč je z dosežkom 47,82 in 23,04 izboljšal lastna rekorda na 50 delfin in 100 prosto, Velenjčanka Tina Meža pa je z 2:23,93 za 2,5 sekunde izboljšala rekord Kranjčanke Tanje Šmid na 200 prsno, dosežen prejšnji teden v Zagrebu.

Na 50 delfin je Mankoč vknjižil novo zmago, njegov uspeh je s šestim mestom dopolnil Radovljičan Robi Žbogar (24,16), med dekleti pa sta bili Ilirijanka Sofija Djelič (27,72) in Velenjčanka Tamara Govejšek (28,23) druga in tretja. Na 100 prosto je Mankoč nastopil le v kvalifikacijah, a ga tudi popoldan med finalisti po doseženem izidu ni prehitel nihče. V ženski konkurenci sta na 100 prosto Velenjčanka Nina Drolc (56,02) in Ilirijanka Kaja Kolšek (56,59) osvojili četrto in peto mesto, Govejškova je bila osma (57,32).

\"\" 

Tina Meža

Izidi niso vredni 

"Zadovoljen sem z rekordi, saj v Sloveniji od mene v teh disciplinah ni bil nihče še nikoli hitrejši, pa tudi lastne dosežke sem premaknil, a gre za discipline, ki jih plavam redko in v svetovnem merilu ti dosežki niso prav veliko vredni. Bolj zanimiva tekma me čaka jutri, ko se bom na 100 mešano pomerili s svetovnim rekorderjem na 200-metrski razdalji Južnoafričanom Townsendom in evropskim rekorderjem Avstrijcem Roganom. Nikakor ne bosta počasna, a tudi sam lahko plavam blizu državnega rekorda, če se mi bo vse izšlo in to kljub temu, da so se mi strgale kopalke in bom moral nastopiti v starih. Pravo formo načrtujem za Carigrad," je po tekmi povedal Mankoč.

Meža je bila z rekordom na 200 prsno druga, v moški konkurenci pa je četrto mesto z osebnim rekordom 2:15,11 osvojil Radovljičan Robi Vovk. "Sama ne vem, od kje sem bila tako hitra. Pred tekmo sem se le želela približati osebnemu rekordu, ki sem ga prejšnji teden plavala v Zagrebu, torej okrog 2:28, potem pa sem se tukaj borila z Avstrijko (Swierczewska op.p.) in tudi zato verjetno dosegla ta izid. Ko sem videla semafor, sama nisem mogla verjeti, da sem svoj osebni rekord popravila za pet sekund," je po tekmi povedala Meža.

\"\" 

Anja Klinar 

V dobri formi tudi Klinarjeva 

Dobro formo je še enkrat potrdila tudi Radovljičanka Anja Klinar, ki je zmagala na 200 mešano in tudi v tej disciplini z 2:11,24 popravila osebni rekord. Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila Kaja Brežnik (2:23,48), Ilirijan Aleks Koštomaj pa je bil v moški konkurenci osmi (2:05,44).

Zelo dobro je nastopila tudi Radovljičanka Nina Cesar na 800 prosto z osebnim rekordom 8:24,86, ki je končala prva od slovenske falange, ki se je zvrstila na mestih od dva do šest. Za njo so v cilj prišle Ravenčanka Tjaša Oder (8:33,44), Radovljičanka Neja Škufca (8:39,20), Triglavanka Nika Karlina Petrič (8:59,57) in daljinska plavalka Teja Zupan (8:52,66). Drugo mesto je z osebnim rekordom 15:05,35 osvojil tudi Radovljičan Luka Turk in končno potrdil normo za nastop na evropskem prvenstvu v Carigradu.

V finalu na 100 hrbtno sta nastopila tudi Aljaž Dimnik in Jera Majerič ter osvojila peto in šesto mesto.

//30.11.2009 22:09:56 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 30.11.2009 22:12:09 Citiraj objavo Pošlji ZS

Zadnji dan plavalnega mitinga na Dunaju  

Meži še rekord na 50 prsno 

Dunaj - Velenjska plavalka Tina Meža je tudi zadnji dan na mednarodnem plavalnem mitingu na Dunaju potrdila dobro formo pred bližnjim EP v Carigradu.

\"\" 

Tina Meža 

V nedeljo je z 31,47 dosegla še nov slovenski rekord na 50 prsno, pred tem je rekorda dosegla že na 100 in 200 prsno, lasten dosežek z mitinga prejšnji teden v Zagrebu pa je presegla za 11 stotink sekunde. Zmago Meže je z osebnim rekordom 31,76 in tretjim mestom lepo zaokrožila Ilirijanka Kaja Kolšek, v moški konkurenci je bil Radovljičan Robi Vovk šesti (28,33). Kolškova in Meža sta osebna rekorda dosegli tudi na 100 mešano, kjer pa je bila z 1:02,56 in tretjim mestom boljša Ljubljančanka; Meža je z 1:03,58 zaostala za mesto.

V moški konkurenci je Ilirijan Peter Mankoč prav na 100 mešano še enkrat preveril formo, preden bo v Carigradu napadal še 10. zaporedno zlato medaljo v tej disciplini. Z dosežkom 52,60 je sicer dosegel najboljši slovenski izid mitinga glede na mednarodne tablice, a ga je za nekaj desetink ugnal južnoafriški reprezentant Darian Townsend. Njegov klubski kolega Aleks Koštomaj je bil šesti (57,54).

Ob Meži je edino nedeljsko zmago dosegla Radovljičanka Anja Klinar z 2:10,26 na 200 delfin, v moški konkurenci je bil njen klubski kolega Robi Žbogar tretji (1:56,22). Blestela je tudi radovljiška reprezentantka Nina Cesar, ki je s 4:06,97 skoraj za dve sekundi izboljšala osebni rekord na 400 prosto in osvojila drugo mesto. Za njo so se zvrstile njena klubska kolegica Neja Škufca, Triglavanka Nika Karlina Petrič in mladinska evropska prvakinja Ravenčanka Tjaša Oder; daljinska plavalka Teja Zupan je bila sedma. Na 400 m prosto se je dobro odrezal tudi "povratnik" Luka Turk, ki je s 3:46,28 osvojil tretje mesto, za lastnim državnim rekordom pa zaostal slabo sekundo.

\"\" 

Anja Klinar 

Blizu novemu slovenskemu rekordu pa je bila tudi Velenjčanka Nina Drolc z dosežkom 25,43 na 50 prosto. Za rekordom Nine Sovinek iz ljubljanske Olimpije je zaostala natančno desetinko, na tekmi pa je osvojila drugo mesto. Njeni klubski kolegici Tamara in Nastja Govejšek sta tekmo končali na petem oziroma sedmem mestu.

//30.11.2009 22:12:26 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 04.12.2009 13:12:19 Citiraj objavo Pošlji ZS

Isakovičeva za začetek osma

\"Sport1\"
Slovenska plavalka Sara Isakovič ta konec tedna nastopa na ameriškem državnem prvenstvu v Federal Wayju. Prvi dan si je priplavala finale na 500 jardov prosto in z zanjo povprečnim dosežkom 4:48,18 osvojila osmo mesto. Še v kvalifikacijah je bila dobre tri sekunde hitrejša.

Isakovićeva je nastopila tudi v dveh štafetah univerze Berkeley in na 4 x 100 jardov mešano prav tako osvojila osmo mesto, s sprintersko štafeto 4 x 50 prosto pa je zmagala v finalu B.

rjana

rjana
Datum objave: 05.12.2009 23:56:27 Citiraj objavo Pošlji ZS

Isakovićevi štafetna zmaga 

Sara Isaković je drugi dan odprtega prvenstva ZDA v Federal Wayju stopnjevala svoje dosežke in se z univerzitetno štafeto na 4 x 200 jardov prosto veselila prve zmage.

\"\" 

V posamični konkurenci je Isakovićeva osvojila tudi četrto mesto na 200 prosto, s štafeto 4 x 50 mešano pa je bila peta.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 07.12.2009 14:26:49 Citiraj objavo Pošlji ZS

Isakovićevi zmagi na 100 delfin in 200 prosto

Seattle - Plavalci so se v ameriškem Federal Wayu dan po državnem prvenstvu v jardskih bazenih pomerili še na mitingu v 50-metrskem bazenu.

\"\"

Sara Isaković

Sara Isaković je potrdila precej boljšo formo, kot so jo kazali njeni dosežki iz malega bazena, in dosegla dve zmagi.

Plavalka univerze Berkeley in Žita Gorenjke Radovljice je bila nepremagljiva s solidnima dosežkoma 2:00,12 na 200 prosto in 1:00,13 na 100 delfin.

STA

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 07.12.2009 16:42:41 Citiraj objavo Pošlji ZS

Peter Mankoč in Matjaž Markič branita zlato

Številčna zasedba po tri medalje v Carigrad

Ljubljana - Pred odhodom na 13. evropsko plavalno prvenstvo v kratkih bazenih se je predstavila 23 članska slovenska reprezentanca. Selektor Roni Pikec pričakuje tudi medalje.

\"\"

V Carigrad odhaja 23 članska slovenska reprezentanca (kliknite za povečavo ...).

Slovenska reprezentanca ima torej pred prvenstvom v Turčiji podobne ambicije, kot jih je dosegla na Reki. Takrat sta do zlata prišla Peter Mankoč in Matjaž Markič, Emil Tahirovič pa je bil bronast. Prva dva tudi tokrat ciljata na sam evropski vrh - Mankoč celo desetič zapored -, Tahirovič pa je tik pred prvenstvom zbolel, zato v Turčiji ne bo branil brona. Manjkala bo tudi prva dama slovenskega plavanja Sara Isaković, zato se pri dekletih največ pričakuje od Anje Čarman, prav tako že nosilko zlate medalje izpred dveh let v Debrecenu. Pomemben podatek je tudi, da bo prvenstvo še zadnjič potekalo v revolucionarni plavalni opremi, ki je poskrbela za (pre)številne debate in rekorde.

\"\"

Roni Pikec

Pikec: Priprave niso bile optimalne

Roni Pikec bo slovensko reprezentanco vodil na drugem večjem tekmovanju po SP v Rimu. "Na prvenstvo se podajamo v številčni zasedbi, ki pa bi lahko bila še večja, saj manjkata sestri Nina in Maja Sovinek kot tudi Emil Tahirovič. Tudi tokrat bo prvenstvo v znamenju boj Petra Mankoča za deseti naslov. Kar se tiče Mankoča, verjamem, da mu lahko uspe tudi desetič, če mu je pred tem že devetkrat, pri Markiču pa prav tako verjamem v uspeh. Veliko pa je odvisnega od trenutnega razpoloženja. Zadovoljen bi bil z dvema do tremi medaljami in s petimi finali. Pri najmlajših, tu mislim predvsem na mlado obetavno generacijo deklet, pa borbo za polfinale. Mlajši gredo na prvenstvo predvsem zato, ker si lahko nabirajo izkušnje pred naslednjimi večjimi tekmovanji. Razlike so zelo majhne, zato veliko več štejejo izkušnje kot trenutna forma. Velika pričakovanja imajo tudi Damir Dugonjič, Jernej Godec in Anja Čarman, ki so se vsi sposobni prebiti v finale, kjer pa je možno vse. Treba pa bo seveda plavati doslej najboljše rezultate. Priprave so potekale v lastni režiji, nekateri so opravili tudi višinske priprave, kar se pri nekaterih že opazi. Vendar niso bile optimalne. Me pa veseli, da se bo zmeda glede kopalk po prvenstvu končno zaključila. Kar se plavalcev tiče, so bili pri izbiri prepuščeni sebi," je bil izčrpen slovenski selektor.

Mankoč: Do medalje lažje v delfinovem slogu

\"\"

Peter Mankoč

Največ se torej pričakuje od Petra Mankoča, ki je v kratkih bazenih na 100 m mešano nepremagan že od leta 1999. Tekmoval pa bo tudi na 100 m delfin. "Lahko rečem, da je v delfinovem slogu do finala in medalje morda celo lažji priti, želja mi je plavati pod 50 sekundami, potem pa bomo videli, kam me bo to prineslo," je sporočil Mankoč, za katerega bo to zadnje EP. Po prvenstvu pa pripravlja znameniti Ilirija Challenge, ko bo v Tivoliju prisotnih veliko znanih plavalcev.

\"\"

Matjaž Markič

Markič: Zanašam se na izkušnje

Tudi od Matjaža Markiča lahko pričakujemo ubranitev naslova, vendar je sam previden. "Zanašam se na izkušnje in upam na dobro prvenstvo," odgovarja Koprčan. Izmed deklet pa bo največ pozornosti deležna Anja Čarman. "V tem letu sem imela veliko sprememb. Imam novega trenerja, na začetku sem se tudi poškodovala, nato pa tudi zbolela, vendar kljub temu verjamem v uspeh," je povedala Čarmanova.

Na dosedanjih evropskih prvenstvih Slovenija doslej še ni ostala brez medalje, skupno pa jih je osvojila že 42. Prvenstvo v Carigradu bo potekalo od 10.-13. decembra in zbirka žlahtnih kovin se morda celo še poveča.

Slovenska reprezentanca na EP:

Matjaž Markič (Koper), Peter Mankoč, Jernej Godec, Tjaša Vozel, Sofija Djelič, Kaja Kolšek (vsi Ilirija), Anja Klinar, Nina Cesar, Neja Škufca, Robert Žbogar, Robert Vovk, Luka Turk (vsi žito Gorenjka Radovljica), Grega Plevelj (Ljubljana), Anja Čarman, Jan Karel Petrič, Nika Karlina Petrič, Urša Bežan (vsi Triglav Kranj), Tanja Šmid (PD Maribor), Damir Dugunjič, Tjaša Oder (Fužinar Ravne), Tina Meža, Nina Drolc (obe Velenje) in Katja Hajdinjak (Olimpija);

Trenerji:
Roni Pikec (selektor), Aleš Cerkovnik, Dimitrij Mancevič, Matija Medvešek, Miha Potočnik, Gorazd Podržavnik, Vera Pandža, Domen Majhen.

Spremstvo:
Matej Cvitanič, Igor Fedoruk (maserja), Bojan Knap (zdravnik), Tomaž Torgar (video analitik).

D.D.