Prijava

Plavanje

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 13.12.2009 02:33:18 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mankoč postavil svetovni rekord!

\"Sport1\"
Slovenski plavalec Peter Mankoč je na EP v kratkih bazenih v Carigradu dosegel nov svetovni rekord na 100 metrov mešano. V polfinalu je s časom 50,76 sekunde za 19 stotnik sekunde izboljšal prejšnji rekord Rusa Sergeja Fesikova in se tako z najboljšim časom prebil v nedeljski finale.

Mankoč je svoj naskok na deseto zaporedno zlato medaljo na 100 mešano zdaj začinil še s svetovnim rekordom in razkril mlademu, 20-letnemu ruskemu dozdajšnjemu rekorderju Fesikovu, da je odlično pripravljen na svojo nalogo in prav na vse scenarije. Z rekordom je le še potrdil, da si v nedeljo želi jubilejno 20. medaljo z EP v 25-metrskih bazenih ob spremljavi Prešernove Zdravljice in podaljšanje svojega niza nepremagljivosti v tej disciplini v Evropi še v deseto leto. Tokrat je imel pred prvič razprodano areno Abdi Ipekci kot prvi plavalec na prvenstvu tudi to srečo, da požanje gromek aplavz občinstva.

V predtekmovanju je vse kazalo, da je Ilirijan, ki v pripravljalnem obdobju ni povsem obvladoval drugih, manj nevarnih tekmecev, naletel na pretrd oreh v boju za najvišjo stopničko, saj je Fesikov že dopoldan z 51,35 postavil tudi nov rekord prvenstev. Prav zato je bilo zanimivo, kako se bo Mankoč odrezal v polfinalu, posebej ob dejstvu, da ima ob sebi hrvaškega šampiona Dujeta Draganjo, ki je slovenskega rekorderja ugnal novembra v Zagrebu. Kmalu po startu pa so na televizijskih ekranih izginile skrbi o tekmecih, Mankoč se je le še z uro in s črto, ki označuje svetovni rekord, boril za nov najboljši dosežek človeštva in ob koncu je iz sebe stisnil še tiste potrebne atome moči za najboljši dosežek vseh časov.

"Vedel sem, da sem zelo hiter, saj sem bil precej pred drugimi in rekel sem si nič, grem do konca na polno in uspelo mi je. Na svetovnem prvenstvu sem enkrat že storil to napako, da sem imel rekord praktično že dosežen, a popustil, zdaj pa tega nisem ponovil," je bil vesel 31-letni Ljubljančan, ki je v že petek s srebrom na 100 delfin dokazal, da je izjemno pripravljen. Sam je dejal, da je današnji izid tudi načrtoval, za finale pa plavalec, ki je na tovrstnih prvenstvih osvojil že 19 medalj, pravi: "Danes bistvenih napak ni bilo, vseeno pa se lahko še vedno kaj popravi in doda. Upam, da bom jutri še enkrat približno tako hiter, predvsem pa, da se bom do takrat lepo spočil."

Zanimivi so bili tudi komentarji njegovega trenerja Dimitrija Manceviča, ki pravi, da je Peter ta dosežek napovedal že po SP v Rimu. "Ne vem zakaj ravno 50,7. Vsekakor pa se je že na letošnjih tekmah videlo, da napovedi niso nerealne. Na glavni tekmi je vedno 1,2 sekunde hitrejši kot v pripravljalnem obdobju in v Berlinu je plaval 50,2. Jutri rekord ne bo pomemben, Peter se bori le še za zlato medaljo in pred Fesikovom, ki je danes plaval dvakrat podobno, ima šest do sedem desetink naskoka, kar mora zadostovati." Tudi tokrat se Mancevič ni izognil kritikam na račun slovenske plavalne zveze, a kot sam pravi, ju je to z njegovim varovancem letos morda celo dodatno motiviralo.

Mankoč je s svetovnim rekordom zasenčil uspehe drugih slovenskih plavalcev, tudi Damirja Dugonjiča in Matjaža Markiča, ki sta se uvrstila v finale na 50 prsno. V bazen sta morala trikrat, že v polfinalu pa je Markič s 26,46 izboljšal tudi svoj državni rekord z Reke, s katerim je lani postal evropski prvak, Dugonjič pa je še enkrat izkoristil deset finalnih mest in se z nasmeškom zahvalil organizatorjem za povečanje števila finalistov.

V finalu je bil Markič s še enim rekordom, 26,42, peti, desetinko za medaljo. Pred EP je Koprčan napovedal, da se bodo medalje delile pri izidih okrog 26,2. "To bi bilo dovolj za srebro. Res se nisem kdo ve kako pripravil na to tekmo, seveda pa sem šel na obrambo lanske zmage. Tukaj sem svoje dosežke stopnjeval, dvakrat izboljšal državni rekord, s čimer sem pokazal psihološko trdnost, a mi je za medaljo malo zmanjkalo. Večje cilje imam poleti, saj sem evropski prvak v malem bazenu že bil, v velikem pa mi ta naslov še manjka in upam, da mi bo to uspelo v Budimpešti."

Dugonjič je še enkrat pristal na desetem mestu. "Sem sem prišel 80 do 90 odstotno pripravljen. Škoda, lahko bi se boril za medalje. V tem trenutku sta šola in univerzitetno plavanje bolj pomembna, zato sem tukaj zadovoljen tudi s finalom. Bilo je tudi nekaj napak, ki jih bo treba analizirati," pa je bil komentar najboljšega ravenskega plavalca. Zmagal je Norvežan Aleksander Hetland in prehitel tudi Italijana Alessandra Terrina, ki je v polfinalu s 26,14 dosegel nov evropski rekord.

Že dopoldan so mladi slovenski plavalci - Tanja Šmid na 100 prsno, Katja Hajdinjak na 100 delfin, Anja Čarman na 50 hrbtno in Robi Žbogar na 200 delfin postavili nove slovenske rekorde. Večina jih bo dobila še eno priložnost v nedeljo, ko slovenske plavalce še 14 nastopov. Med njimi bodo v središču Jernej Godec, ki se odkrito spogleduje s finalom na 50 delfin, enake želje pa imata Anja Čarman na 200 hrbtno in Anja Klinar na 400 mešano.

Med tujimi plavalci je Rus Arkadij Vjačanin v polfinalu na 100 hrbtno dosegel nov svetovni rekord 49,17, njegov rojak Nikolaj Skvorcov je zmagal na 200 delfin z evropskim rekordom 1:49,46, Francozinja Diane Bui Duyet je s svetovnim rekordom 55,05 zmagala na 100 delfin, Hrvatica Sanja Jovanović na 50 hrbtno s svetovnim rekordom 25,70. Rekordna je bila tudi nizozemska ženska mešana štafeta (1:42,69), Francoz Amaury Leveaux pa je ubranil prestižno zmago na 100 prosto z lanskega prvenstva na Reki.

Izidi:
- moški:
- 100 m prosto: 1. Amaury Leveaux (Fra) 45,56, 2. Daniil Izotov (Rus) 45,70; 3. Jevgenij Lagunov (Rus) 46,06;
- 1500 m prosto: 1. Jan Wolfgarten (Nem) 14:20,44, 2. Federico Colbertaldo (Ita) 14:25,68, 3. Mads Glaesner (Dan) 14:26,74; - 50 m prsno: 1. Aleksander Hetland (Nor) 26,19, 2. Alessandro Terrin (Ita) 26,24, 3. Caba Siladji (Srb) 26,31 ... 5. Matjaž Markič (Slo) 26,42, 10. Damir Dugonjič (Slo);
- 200 m delfin: 1. Nikolaj Skvorcov (Rus) 1:49,46 ER, 2. Pawel Korzeniowski (Pol) 1:50,13; 3. Dinko Jukić (Avt) 1:50,32;

- ženske:
- 400 m prosto: 1. Coralie Balmy (Fra) 3:56,55, 2. Lotte Friis (Dan) 3:59,06, 3. Ophelie-Cyrielle Etienne (Fra) 3:59,94;
- 50 m hrbtno: 1. Sanja Jovanović (Hrv) 25,70 SR, 2. Aleksandra Gerasimenja (Blr) 26,12, 3. Ksenija Moskvina (Rus) 26,38;
- 100 m mešano: 1. Hinkelien Schreuder (Niz) 57,85, 2. Evelyn Verraszto (Mad) 58,21, 3. Hanna-Maria Seppälä (Fin) 58,86;
- 4 x 50 m mešano: 1. Nizozemska (Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo) 1:42,69 SR, 2. Švedska (Emma Svensson, Josefin Lillhage, Sarah Sjöström, Claire Hedenskog) 1:45,13, 3. Rusija (Ksenija Moskvina, Darja Dejeva, Olga Ključnikova, Svetlana Fedulova) 1:46,10;

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 13.12.2009 11:53:53 Citiraj objavo Pošlji ZS

V finalu tudi Godec in obe Anji

Carigrad - Poleg Petra Mankoča, ki bo zadnji dan EP v plavanju naskakoval deseti naslov svetovnega prvaka, se bodo v finalnih preizkušnjah predstavili še Jernej Godec, Anja Klinar in Anja Čarman.

\"\"

Jernej Godec

Ilirijan Jernej Godec je kar za debele štiri desetinke izboljšal državni rekord, ki ga je Peter Mankoč postavil na istem prvenstvu v petek na obratu, ko je osvojil srebrno medaljo na 100 delfin, in postavil drugi izid kvalifikacij. "Zelo sem zadovoljen, pričakoval sem osebni rekord, zdaj pa težko napovem kaj bo popoldan. Za medaljo bo treba verjetno plavati nekaj desetink sekunde boljše. Upam, da ne bo tako kot pri kravlu in hrbtnem in da bom danes popoldan malo hitrejši. Jaz se bom skušal pripraviti in svoj dosežek še malce izboljšati," je po kvalifikacijah povedal Godec. Ljubljančan Grega Plevelj je tekmo vzel bolj za trening in končal na 60. mestu.

\"\"

Anja Klinar

Alenka Kejžar ostala brez rekorda

Izkazala pa se je tudi Radovljičanka Anja Klinar na 400 mešano, ki je klubski kolegici Alenki Kejžar odvzela enega starejših slovenskih rekordov, doseženega že leta 2001 na doslej za Slovence najuspešnejšem prvenstvu v Antwerpnu, od koder so se slovenski plavalci vrnili z osmimi medaljami, med njimi tremi zlatimi medaljami in svetovnim rekordom. Nova najboljša slovenska znamka, ki je zadostovala za šesti izid kvalifikacij, zdaj znaša 4:33,44. "Videla sem, da sta bili prva in druga skupina zelo hitri in vedela sem, da bom morala biti tudi sama zelo hitra. Zelo vesela sem, da mi je to uspelo. Popoldan bom še enkrat skušala popraviti državni rekord, kam pa me bo to pripeljalo, bo odvisno tudi od konkurence." Lepo je presenetila tudi Nika Karlina Petrič, ki je osebni rekord v tej disciplini izboljšala za pet sekund in osvojila 17. mesto, pa tudi pred kratkim obolela Ravenčanka Tjaša Oder je pokazala prvi soliden nastop in tekmo končala kot 22.

Čarmanova pogleduje za redno službo

Četrta finalistka zadnjega dne pa je Anja Čarman, ki je vsem boleznim in poškodbam navkljub z 2:05,32 le za dobri dve desetinki zgrešila lasten državni rekord in se zavihtela na šesto mesto. "Bilo je zelo težko, ampak z izidom in finalom, ki je bil cilj tukaj, sem zelo zadovoljna. Popoldan se bom skušala le še zabavati in opraviti kar je v moji moči. Na tekmi se bom skušala res čim bolj zabavati," je bila po tekmi vesela Čarmanova in priznala, da je prav na EP z dobrimi dosežki spet dobila nekaj več volje za plavanje.

\"\"

Anja Čarman

Triglavanka, ki je karieri na evropskih prvenstvih osvojila že šest medalj, je namreč še vedno brez eksistence, saj v državnih službah zanjo ni prostora in vse bolj pogosto tekmovalka, ki je v ZDA končala tudi univerzo, pogleduje za redno službo, s čimer bi si zagotovila podlago za življenje. "Od nečesa pač moram živeti in tako ne bo šlo. Vem, da so težave in da so državne službe namenjene dobrim športnikom, a mislim, da tudi sama sodim mednje. V plavanju še nisem rekla zadnje besede in praktično se že pripravljam na olimpijske igre v Londonu, a samo s klubsko hranarino to ne bo šlo." Njena klubska kolegica Urša Bežan je osvojila 29. mesto.

Na 50 prosto je Velenjčanka Nina Drolc zasedla 34. mesto, na 200 prosto pa je bila nato 32., Radovljičanka Neja Škufca pa 38. V moški konkurenci je bil Robi Žbogar na 200 prosto 35., Jan Karel Petrič pa 53. Robi Vovk je na 200 prsno osvojil 42. mesto v Evropi

STA

rjana

rjana
Datum objave: 13.12.2009 18:12:33 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mankoču bron na 100 mešano

\"Sport1\"
Slovenski plavalec Peter Mankoč (na fotografiji) je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Carigradu v svoji paradni disciplini na 100 metrov mešano osvojil bronasto medaljo. Zmagal je Hrvat Duje Draganja s časom 51,20, srebro je pripadlo Rusu Sergeju Fesikovu (51,29), Mankoč pa je za tretje mesto dosegel čas 51,52.

rjana

rjana
Datum objave: 16.12.2009 19:48:22 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mankoč tokrat zmagal

\"Sport1\"
Peter Mankoč (na fotografiji) je danes v Ljubljani zmagal na 50 metrov delfin, osrednji disciplini tradicionalnega ekshibicijskega plavalnega mitinga Ilirija Challenge 2009, ki ga že četrto leto zapored prireja s pomočjo matičnega kluba.

V finalu je slovenski šampion ugnal Rusa Jevgenija Korotiškina, ki je Mankoča nazadnje ugnal v obeh finalih zadnjih evropskih prvenstev in tudi to je bil majhen obliž za poraza v Eindhovnu in nedavno v Carigradu, kjer se je moral Mankoč zadovoljiti "le" s srebrnima kolajnama. "Rad bi se zahvalil vsem tistim, ki mi pomagajo pri organizaciji mitinga," je po zmagi med drugim povedal Mankoč, ki po petih sprintih ni prišel do prave sape.

Tekmovalci na mitingu, Ilirija in Mankoč sta ga priredila že četrtič zapored, nastopajo na izpadanje. Tik pred finalom je izpadel afriški prvak Jason Dunford iz Kenije, krog pred tem pa bronasti iz Carigrada Srb Ivan Lendjer in finalist EP Hrvat Mario Todorović.

Zelo zanimiva je bila tudi moška tekma na 50 prosto, kjer se je domači šampion Jernej Godec prebil do 4. kroga, na koncu pa sta o zmagi odločala odličen hrvaški plavalec Aleksej Puninski in Rus Sergej Fesikov, oba nosilca medalj z nedavnega EP v Turčiji, Fesikov do minule sobote tudi svetovni rekorder na 100 mešano. Boljši je bil Rus.

V ženski konkurenci na 50 prosto je zmago po pričakovanjih osvojila Nizozemka Hinkelien Schreuder, nosilka petih zlatih medalj iz Carigrada, ki je v finalu premagala Belorusinjo Aleksandro Herasimenjo. Med najboljšo trojico pa se je prebila tudi Estonka Triin Aljand, dekle Petra Mankoča, ki je potrdila, da resno razmišlja o selitvi v Slovenijo in nastopanju za Ilirijo.

Posamezne nastope so popestrile slovenske štafete na 4 x 25 metrov mešano, prepričljivo pa so se prvega mesta veselili radovljiški reprezentanti Nina Cesar, Anja Klinar, Robi Vovk in Robi Žbogar.

Ljubljanski miting je tudi v četrti izvedbi pokazal, da gre za zanimivo obliko plavanja, kjer na atraktiven način minevajo ure, kar so potrdili tudi številni tuji zvezdniki na tekmi.

rjana

rjana
Datum objave: 18.12.2009 23:26:48 Citiraj objavo Pošlji ZS

Plavalca leta Markič in Klinarjeva

\"Sport1\"
Plavalna zveza Slovenije je danes v Mariboru podelila priznanja najboljšim športnikom minulega leta. Plavalec leta je postal Koprčan Matjaž Markič (na fotografiji, Koper), plavalka leta pa Anja Klinar (Žito Gorenjka Radovljica). Ilirjan Peter Mankoč je prejel posebno priznanje za minule dosežke.

Zbrane v Garni hotelu Tabor v Mariboru je najprej pozdravil predsednik PZS Darjan Petrič, ki je izpostavil nekatere vrhunske dosežke plavalcev in finančne težave zveze, ki so nastopile po umiku enega glavnih pokroviteljev. "Slovensko plavanje je v minulem letu zaznamovalo kar precej vrhunskih dosežkov, izpostaviti pa velja nedavni svetovni rekord Petra Mankoča, ki pa v to razvrstitev za plavalca leta še ne šteje. Ne bom našteval drugih, saj bi lahko marsikoga pozabil, je pa bilo leto za nas uspešno, saj smo dosegli veliko odmevnih rezultatov," je uvodoma dejal Petrič.

Slednji je še poudaril, da leto za PZS ni bilo tako uspešno z vidika pridobivanja sredstev. "Gospodarska kriza je klestila povsod, precej se je poznala v športu, seveda tudi v plavanju. Po umiku našega glavnega sponzorja, ki mu gredo seveda vse zahvale za podporo, smo se znašli v finančnih težavah, ki pa jih rešujemo. Leto je bilo pestro tudi z vidika svetovnih rekordov, poplave težav z visoko tehnološkimi kopalkami, kar pa se bo s 1. januarjem uredilo," je še dejal Petrič.

Predstavniki PZS so najprej podelili priznanje za posebne dosežke, tega si je z 20 kolajnami v karieri na največjih tekmovanjih od leta 1999 in 2009 prislužil Peter Mankoč, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Carigradu navdušil tudi s svetovnim rekordom. "Od leta 1999," je Mankoč popravil napovedovalko, ki je dejala, da je kolajne osvajal že vse od leta 1991: "Tako star pa še nisem," se je pošalil najboljši slovenski plavalec in dejal: "Vztrajal bom tako dolgo, dokler bodo rezultati dobri. Ob morebitnih slabih rezultatih bi končal kariero, saj je zanje škoda časa, tako pa vidim, da se še lahko kosam z najboljšimi," je povedal Mankoč.

PZS je priznanja podelila za dosežke med 1. septembrom 2008 in 31. avgustom 2009. Slovensko plavanje je zaznamovalo enajst finalnih nastopov na največjih tekmovanjih, naslov mladinske evropske prvakinje Tjaše Oder, pa naslov evropskega prvaka Matjaža Markiča in tretje mesto Emila Tahiroviča na Reki ...

Plavalec leta je tako po pričakovanjih postal Markič, ki je decembra lani na Reki postal evropski prvak v kratkih bazenih na 50 metrov prsno. Na svetovnem prvenstvu v Rimu konec julija letos je Koprčan odplaval za šesto mesto. "To je moj prvi naslov plavalca leta. Že vse od leta 2004 osvajam medalje na evropskih prvenstvih, a doslej še nisem uspel priti do tega priznanja, saj imamo v Sloveniji dobre plavalce in težko konkurenco. Zdaj sem le dočakal svoj trenutek in upam, da bom še kdaj naj plavalec," je povedal Markič, ki bo prihodnje leto na EP v olimpijskih bazenih startal na kolajno: "Upam na stopničke, vse bom podredil temu in upam, da se mi bo izšlo," je po osvojenem nazivu plavalec leta povedal Markič.

Naslov naj plavalka leta je pripadel Anji Klinar, Jeseničanka je navdušila predvsem z uspešnimi nastopi na največjih tekmovanjih, s prvim in tretjim mestom na sredozemskih igrah v Pescari in s 14. mestom s svetovnega prvenstva v Rimu. "Zelo sem vesela tega dosežka, saj naslova plavalke leta še nisem dobila, trudila se bom še naprej. Tudi sezona je bila zame uspešna, plavala sem veliko osebnih in državnih rekordov, tako da si lahko le želim še veliko takih," pa je po naslovu plavalke leta dejala trikratna mladinska evropska prvakinja Klinarjeva.

V konkurenci kadetinj je bila najboljša Neža Marčun, pri kadetih Nejc Jurjevčič, v konkurenci mladink je bila najboljša Tjaša Lorber, pri mladincih pa Jan Karel Petrič. Prireditev, ki je bila prvič po dolgih letih izven Ljubljane, sta popestrila pevka Polona Leben in kitarist Andrej Knehtl. Plavalce čaka v soboto in nedeljo mednarodni miting v Mariboru.

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 19.12.2009 09:53:29 Citiraj objavo Pošlji ZS

Cielo rekordno na 50 m prosto

Rio de Janeiro - Brazilec Cesar Cielo je na državnem plavalnem prvenstvu v Riu de Janeiru postavil svetovni rekord na 50 m prosto.

\"\"

Brazilec je postavil svetovni rekord na 50 m prosto. Klik za povečavo.

S časom 20 sekund in 91 stotink je izboljšal prejšnji rekord Francoza Fredericka Bousqueta (20,94, 26. aprila letos, Montpellier).

STA