hmm ... je tu pol tudi možnost "preveč pravično" razdeljenih kart: prevod: vsi igralci imajo podobne karte (nekaj tarokov, kak visok vmes, pa kak kralj, ampak nič za igro) in zato noben ne more nič igrati, ker smo se pogovarjali tudi o zelo visokem številu klopov med igralci, ki sicer nismo ravno ljubitelji le-teh?
Klopov nisem prav veliko odigral na članski verziji taroka; vsekakor so obdobja, ko sta dva ali trije zapored. Jih pa občasno kar ni in ni (pravzaprav so bolj pogosta obdobja valatov - tudi trije zapored).
Kakorkoli obračamo - če se bodo analizirali podatki razdeljenih kart, se bo videla razdelitev za vse igralce.
Morda sem malce preveč zaplaval v teorijo, pa pozabil omeniti, da sploh nimamo podatka, ali je tovrsten izvoz podatkov možen. Neglede na to, kaj pravijo admini - konkretne številke bodo podale matematično realno stanje. Potem pa se bomo ali nehali pritoževati ali pa pač čakali na popravek.
Ravno danes sem nekaj narahlo programiral in se igral s random funkcijo v c#; bom se jutri še malo poigral, odvisno od tega, koliko časa bom imel.
Hvala za feedback in upam, da se bo še kdo oglasil.
lp, Mitja
glede na tvoj trud s posebno izpostavitvijo tega problema nagy, sem ti dolžna odgovor na tvoj prejšnji post. Težko bom vlekla neko paralelo med beto in člansko verzijo, da ti bo v pomoč, iz preprostega razloga: dokler je obstajal prvotni T4 sem bila tam dnevni igralec, beta mi ni nikoli postala "domača" in nikoli nisem bila nad njo navdušena. To vedo vsi in tudi danes je tako. Če prebereš teme in poste za nazaj boš morda več razvozljal, na temo bete in njenih težav so odprte vsaj tri. Ko sem bila z julijem lani prisiljena pozabiti zelene mize in so nam omogočili le beto, mi ni ostalo drugega, da malo bluzim po njej in odigranih imam le okoli tisoč iger. Silom prilik sem jo morala vzeti v zakup in z muko igrala tistih 24 na večer.
Tu bi nam lahko priskočili na pomoč vsi, ki jim je beta ljuba, saj jim je omogočila igro v 3. Takih je med uporabniki veliko in znali bi povedati več o mešalnih pozicijah in razdeljevanju kart.
Prav problem razdeljevanja in talona smo toliko bolj opazili verjetno zaradi tega, ker se pojavlja konstantno, ne glede na čas igranja, izbor mize in igralcev. Ali pa smo zaradi vseh novosti na to še toliko bolj pozorni. Je pa tudi res, da se je tudi na beti podobno dogajalo, vendar z njo nismo nikoli prešli do konca, vrhovni so takrat obmolknili, se umaknili in se vsled vseh dogodkov v "senci gibali" med nami in tudi beta ni nikoli prešla v pravo verzijo.
Zato je prav, da še kdo zapiše svoja opažanja, če hočemo zadevo rešiti in ponuditi tako, da bo večini povšeči.
Naj na tem mestu povem,da je tudi prvotna igra taroka zelenih miz v avtorskih rokah gregorja, doživljala precej popravkov in prehajala iz verzije v verzijo in če me spomin ne vara smo prišli od 3.0 do končne 5.7
Kaj več povejte igralci bete, ki to berete in odgovorni, ki imate statistične in druge bazne podatke...samo čas si mor'te vzet in priskočit v pomoč reševanja.
Mešanje kart, če se ne motim je bil celo vzet iz javinga taroka in bil malo upgrejdan tako, da je načeloma isti v vseh 3 verzijah. Se pa strinjam, da je potrebno na članskem taroku popraviti mešanje kart, ko ugotovimo več iz analiz.
Kratek odgovor: nikoli nismo delali kake analize ponavljanj ali statistične anlize mešanj itd. Dejstvo je, da se uporablja klasičen pseudo random generator in da je seveda možnost, da se zadeve ponavljajo. To bi po moje bilo prav, da se dobro preveri - vsi predlogi, ki so spisani se jih bo tudi upoštevalo, v kolikor so na pravem mestu.
V Javi se uporablja razred Random, ki nastavi seed na neko neznano vrednost. Dokumentacija zagotavlja samo, da "sets the seed of the random number generator to a value very likely to be distinct from any other invocation".
Brez da grem v detajle, torej: temu se je treba posvetiti in točno ugotoviti kako je s tem.
Predvsem pa - glede na to, da gre za člansko igro, je mnenje, da je prav preveriti in zagotoviti, da so kombinacije zares naključne. Potrebno je tudi statistično analizirati in uporabiti rezultate in potem rešiti stvar. Idej in načinov je seveda lahko več, bistvo pa je, da kakorkoli rešimo moramo rešitev tudi ustrezno preveriti.
Zavedati se je treba tudi, da trenutno prihaja večji paket popravkov in testiranje-popravljanje le teh. Po uspešnem updejtu pa imamo prioriteto 2, ki bo odpravila "štekanje" in bolj pravično mešanje kart. - po domače: slišali smo vas in po analizi posredujemo več statističnih informacij ter možne rešitve.
lp
Mešanje kart, če se ne motim je bil celo vzet iz javinga taroka in bil malo upgrejdan tako, da je ---> načeloma isti<--- v vseh 3 verzijah ...
Opravičujem se, ker se obešam na besede, ampak se mi zdi zelo pomembno dejstvo. Ampak to je pač svet programerjev, vsaka pika in vejica je pomembna (pa čeprav bi včasih bilo lažje, če ne bi bila).
Hwala in lp,
Mitja
PS: označil del stavka
Evo, malo sem se igral s kodo in spisal prvo verzijo generatorja naključnih števil.
https://www.dropbox.com/sh/muvjw1zsyguik1v/p-r2XazFox
Uglavnem, osebno me je presenetilo, da normalen in GUID seed ne dajeta ravno zelo različnih rezultatov. To je morda znak, da bi pogosto prisotnost kraljev v talonu lahko pripisali implementaciji random funkcije.
Poskusite vpisati 100 ali 200 iteracij in boste videli, kako se naključne cifre dejansko generirajo.
Pa lep pozdrav ![]()
EDIT: izvedel re-targeting na .NET framework 3.0 - to je potrebno imeti inštalirano, drugače no joy (pa še en try-catch blok sem nahitro vrgel noter, tako da je sedaj nova verzija na strežniku, jaz grem pa spat)
EDIT2: Link to .NET frameworka -> http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=25150