Prijava

Šola

1tan

1tan
Št. sporočil: 17172
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 22.01.2009 16:20:47 Citiraj objavo Pošlji ZS

Chief je rekel:

Hecn za posrat je tole, ti rečem xD

hecn gor al dol....vrjamem, sam jest morem nalogco opavt.....le koko, če nobenga ne poznam....iščem vs...

Chief

Chief
Št. sporočil: 1139
Regija: Dolenjska
Datum objave: 22.01.2009 16:35:29 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ja loh mi na mejl pošlješ vprašanja pa mu jih js naprej pošljem pa ga prosm če mal pove. Sicer loči rdečo pa zeleno, sam če je pa oboje na kupu ga pa jebe. Tolk vem ...

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Datum objave: 22.01.2009 17:24:43 Citiraj objavo Pošlji ZS

1tan - glede kemijske naloge... Pazi, da bo članek vseboval SAMO ogljikovodike s primesmi, torej CH, ker ostali kemijski elementi (npr. fluor F, dušik N itd) spadajo pod anorgansko kemijo - pa to itak že najbrž veš... Prvo, kar mi pride na pamet, je onesnaževanje z metanom (CH4 - se mi zdi, da ima celo večji učinek kot CO2), ki tudi spada med toplogredne pline - in hecno pri tem, je, da ga v veliki večini v zrak spuščajo... Kravce, prašički, tralala, hopsasa... medtem, ko "punkajo"...\"Smeh\"

P.S.: Tisto s primesmi sem mislil, da CH spojine lahko vsebujejo tudi kak element iz anorganske kemije (najbolj znan ti je najbrž C2H5OH - etanol, po domače "pitni alkohol"wink...

//22.1.2009 17:31:33 uredil Gustaf

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

1tan

1tan
Datum objave: 22.01.2009 17:55:56 Citiraj objavo Pošlji ZS

Gustaf...hvala za skrb...uno je že mimo, zdavnej....zdej mam daltonista u paci, sam en list nazaj čitej...

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Datum objave: 22.01.2009 18:03:05 Citiraj objavo Pošlji ZS

Hehehe, nism datuma gledu (pa nism farbnblint)...\"Pomežik\"

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

1tan

1tan
Datum objave: 12.02.2009 13:51:34 Citiraj objavo Pošlji ZS

dogodek: tan v škripcih

kje: predmet FIZIKA

zakaj: k ma eno prou butasto nalogo

potrebujem pomoč, se ve, k tole je pa tok mim, da mi je prou vseeno figo mar k tele fiske žive ne prebavlam in kako v salonu strojčk dela, pa kje toplota in kje prepih.....me prou mal zanima....

obračam se na vas...ker zagotovo tole kdo obvlada....lepim mojo nalogo, ki mora bit do nedelje zvečer fertik....oceno zapijemo ob prvi prilki....\"Pomežik\"

PREHAJANJE TOPLOTE

Izdelovalci gradbenih materialov morajo upoštevati toplotni upor mejne zračne plasti ( 1/α ), ki je za zunanje navpične stene okrog 15-20W/m²K, za notranje pa 8-10 W/m²K, in specifično toploto izgube zidu ( k-faktor. k=λ/d), ker nas pri zakonu prevajanja toplote skozi stene zanima temperatura notranjega in zunanjega zraka.

Toplotni upor mejne zračne plasti je obratna vrednost koeficienta α, ki je sorazmernostni faktor med gostoto toplotnega toka ( j=P/S) in temperaturno razliko med temperaturo stene-Tstene in okolnim zrakom-Tzraka:j=α (Tstene – Tzraka )

1.  napišite vsaj 5 materialov, ki jih uporabljamo v gradbeništvu

2.  v priročniku poiščite toplotne prevodnosti teh materialov, s pomočjo reklamnega gradiva pa toplotne zaščitne sposobnosti

3. za debelino d= 40cm, za ∆T=20K temperaturne razlike in površino S=2,0m² izračunaj toplotne tokove skozi vse naštete materiale

4. izračune uredite v tabelo

materiali

λ(W/mK)

K (W/m²K)

P(W)= λ . S . ∆T / d          

• naštej področja, kjer je pomembna hitrost prevajanja toplote
  • ugotovi zakaj hišo izoliramo na zunanji strani in ne na notranji, balkone spodaj in zgoraj, vmesne plošče samo zgoraj in enako podstrešje
  • zakaj gradimo vetrolove in poskrbimo za dobro zatesnjena okna in vrata
  • ugotovi kako je zgrajeno okno, da kljub tankemu steklu slabo prevaja toploto
  • zakaj je pri dobrih toplotnih prevodnikih (kovine) prenašanje toplote hitro in zakaj pri dobrih izolatorjih(lesu) počasi? Kaj vpliva na hitrost prevajanja toplote po telesu?