Prijava

Tarok v3 in Tarok v4

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 15.01.2010 14:32:42 Citiraj objavo Pošlji ZS

No, bom pa še jaz svoje (popolnoma subjektivno) mnenje podal. Prebral sem tista dva posta od Cavallina in vidim, da se kar zastop na igro (za razliko od mene smile)

Ne, resno, kar je napisal, se mi zdi, da kar drži; v 3 igrat je, kar se tiče same igre, malce težje ravno zaradi št. krogov, ki grejo okol v barvah. V roki imaš 16 kart in redkokdaj se zgodi, da maš 3/4 od tega tarokov, zato je treba prekleto dobro premislit, kaj zalagaš (npr. komot se da babo dam prpelat, če maš zravn še enga platla, RAZEN (hehe), če je nasprotnik tko žleht in preffrigan, da te je spregledal in te s kraljem čaka). Pa še in še je teh haklcov (podrobno je že C. opisal).

Priznam, v 3 že nisem igral cca 10 let (in več) in sem pomoje že precej zarjavel, pa tudi sicer velja za "bolj resno" igro od taroka v 4. Slednji je bolj družabne narave (vsaj meni se tako zdi), v 3 si pa sam za sebe. Se mi zdi tudi, da je lažje kake napovedi odigrati v 4, ker se redko zgodi kakšna jako deviantna razdelitev tarokov (tko k zanč npr., k sm bil proglašen za blesavca, ko sem napovedal palco z 9 taroki + 2 v talonu, sam jbg, nasprotnik je mel sicer mal manj tarokov, ampak ene tri najvišje in pol se je zgodil tako zvani ŠMORN).

Skratka, igra je igra, če hujšga ni, se vsaj smejemo drug drugemu (al pa pizdoleramo, odvisno od karakterja posameznika smile), o tem, katera varianta taroka je težja, so pa mnenja itak deljena (in vedno bodo, s čimer seveda ni nič narobe)...

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

Cavallino

Cavallino
Št. sporočil: 21
Regija: Štajerska
Datum objave: 15.01.2010 18:03:02 Citiraj objavo Pošlji ZS

Argument da je v 4 težje, ker se igra več različnih iger ne zdrži; barvni valat je ko zanj dobiš karte prav bebavo odmetavanje kart po vrsti, pa tudi igranje raznih beračev v vlogi igralca in lovca se da glede na položaj zapisati zelo natančno v dveh odstavkih.

Tako da zagovorniki variante v 4, prosim za vsaj en močnejši argument v korist kenigsrufen taroka.

Chief

Chief
Št. sporočil: 1139
Regija: Dolenjska
Datum objave: 15.01.2010 20:13:32 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dejte ga no srat. Cavalino, ne boš najdu močnejšga argumenta, ker ga ni. Enostavno k pasul. 3 je bog i batina, je treba mal bl mislt zravn, 4 je pa za pir zravn pit. toj to.

Cavallino

Cavallino
Št. sporočil: 21
Regija: Štajerska
Datum objave: 16.01.2010 17:39:58 Citiraj objavo Pošlji ZS

Zgleda da sem kot izrazit zagovornik taroka v 3 v začetku teme še najbolj kolikor je to mogoče hvalil in se mučil z argumenti ki podpirajo tarok v 4 smile)

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7414
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 21.01.2010 19:31:59 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mene pa zanima mnenje znalcev, torej tistih, ki obvladajo TIII. Namreč v ß-verziji je tudi obvezna trojka pri igranju v tri. Sicer sem res lesen, kar se tiče igranja v 3, ampak po pravici povedano sem se 1. srečal s to varianto (kadar smo igrali v 4, je itak že standard obrezana trojka, v 3 še pa nisem tega igral).

Moje skromno mnenje je, da že tako težjo igro od igranja v 4 ta zadeva še bolj oteži. Zakaj? Zato, ker se redko zgodi, da ima igralec, ki ni obrezan, karte za 2 (mogoče jih ima za 3, sam kaj mu to pomaga?) in posledično se igra klop, kjer pa z nekoliko "srečnejšo" roko "tisti" igralec nabaše na mino (-70 pik). Tako se zna zgoditi, da npr. posiliš samega sebe s tisto borno dvojko (ker bi bil v klopu najbrž poln), ampak jbg - zgubiš! Sicer greš res mogoče manj v minus, kot če bi bil klop, samo vseeno. Tako pride do hipotetičnega stanja, kjer se ljudje ves čas ali samoposiljujejo ali pa igrajo klop turnir (poudarjam - HIPOTETIČNO stanje). Tukaj imaš pač 16 kart in za dvojko moraš imeti res hude karte (npr. v 4 imaš eno barvo avtomatisch pokrito s klicanim kraljem), tu moraš pa prekleto dobro razmisliti, kaj založiti (o tem in glede na št. krogov z eno barvo je pa že Cavallino pisal)...

Ne vem no, meni ta obrezana trojka nič kaj ne diši - mogoče sem pa še podoben zelenemu paradižniku....

Zanima me pa, kaj pravite drugi?

Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

Gozdar

Gozdar

Elitni član Št. sporočil: 1596
Regija: Gorenjska
Datum objave: 21.01.2010 20:09:44 Citiraj objavo Pošlji ZS

eh mali g , saj T3 ni tak bav bav , je sam več taktiziranja , štetja , pa dobr spomin .Obvezna igra je sam prednost za  licitatorja , druga dva pa , če mata dobre karte igrata (al pa čakata kaj bo igral prvi, he taktizirata). Itak je sam igra ane. Gusti mav poglej na tarok zvezo sovenije , tam  boš sigurn najdu kej uporabnega glede taroka , lahko pa naročiš knjigo tarok v 3 in 4 avtor je Simon Jerič  , not je VSE. \"Pomežik\"

Tarok v3 in Tarok v4