Nimate pravice za ogled foruma!
Prijava

Gimnastika

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 20.04.2009 08:35:54 Citiraj objavo Pošlji ZS

Petkovšek do nove velike zmage 

Telovadec Mitja Petkovšek je na gimnastičnem svetovnem pokalu v Mariboru po uspehu v Cottbusu osvojil novo zmago na bradlji. Evropski podprvak iz Milana je tokrat prepričljivo slavil z oceno 15,725 točke.

Mitja Petkovšek je na gimnastičnem svetovnem pokalu v Mariboru pred domačimi navijači dosegel nov mejnik v karieri. Zmaga v dvorani Lukna, po uspehu v Cottbusu njegova druga to sezono, je bila namreč zanj jubilejna, že 25. na bradlji. Odlično se je odrezal tudi Aljaž Pegan na drogu, ki se je po težavah s hrbtom "na sceno" vrnil z drugim mestom.

Petkovšek je v mestu ob Dravi poskrbel za nov mejnik v bogati karieri in prišel do 25. zmage na tekmah svetovnega pokala. Sam je priznal, da kolajn že dolgo ne šteje več. In čeprav se je 32-letni slovenski as ves minuli teden počutil slabo, sam je dejal, da je povsem izčrpan, se je - kot je pri njem že v navadi - vse obrnilo na dan tekme. Že kvalifikacijski nastop je opravil povsem rutinirano, danes pa je gledalce navdušil tudi s finalno predstavo. "Pri meni ponavadi že en sam dan lahko pomeni veliko spremembo; na dan tekmovanja se tako napolnim z adrenalinom, da se počutim, kot da bi imel 15 kilogramov manj," je pojasnil Petkovšek

"Sicer mi je bila kvalifikacijska vaja bolj všeč kot današnja, pa še \'zalimal\' sem, a tudi danes sem lepo telovadil. Nekaj težav sem imel le pri seskoku, kjer sem komaj in bolj po sreči kot hruška pristal na nogah. Ne vem, če se je slišalo, ampak pri seskoku mi je rame tako potegnilo nazaj, da mi je ušel glasen krik," je priznal telovadec Narodnega doma, ki je že pred finalom napovedal, da ga bo izjemno težko premagati. Njegove napovedi so se danes uresničile.

\"Mitja

Uspešen konec tedna ima za seboj tudi Pegan, saj se je na svoji prvi tekmi po poškodbi hrbta povzpel kar na drugo stopničko. "Zadovoljen sem z rezultatom, tudi z dejstvom, da me hrbet ni bolel, nekoliko manj pa s svojo predstavo. Vaja je bila namreč slabša kot v kvalifikacijah, ker sem po peganu prišel nekoliko predaleč od droga, nisem naredil povezave v prvino ribalko, poleg tega pa tudi seskok ni bil ravno idealen. No, ampak še vseeno zadovoljiv," je občutke po finalu strnil 34-letni telovadec in dodal, da je poškodba, ki mu je "odnesla" tudi nastop na minulem evropskem prvenstvu v Milanu, v celoti sanirana.

"Mislim, da s poškodbo ne bo več težav, in upam, da se ne bo prepogosto ponavljala. Tudi s kondicijo pri tej lažji vaji nisem imel nobenih težav, a na naslednjih tekmah svetovnega pokala bom zagotovo nastopil s težjo različico vaje z izhodiščem 16,8 ali 16,9 točke. Tista pa bo dovolj tudi za najvišjo stopničko. Danes sem namreč vedel, da če bo Zonderlandu sestava dobro uspela, me bo premagal, saj ima višje izhodišče," je dejal Pegan.

\"Aljaž

V današnjih finalih sta nastopili tudi dve telovadki; Adela Šajn je tako na gredi kot parterju po manjših napakah ostala tik za stopničkami, na četrtem mestu, Saša Golob pa je bila na parterju šesta.

"Zadovoljna sem tudi z dvema četrtima mestoma, ker sem dala vse od sebe. Sploh vaja na parterju mi je lepo uspela z izjemo napake na koncu sestave. Škoda, a že pred nastopom sem dejala trenerju, da ne bom taktizirala in sem se odločila, da bom poizkusila s četvernim obratom, da ne bom šla \'na ziher\', a se mi žal ni izšlo. Na gredi pa sem bila nekoliko preveč živčna, zato je prišlo do napake," je svoja nastopa ocenila 19-letna telovadka, ki je razkrila, da je imela pred domačimi navijači precej več treme kot na svetovnih pokalih v tujini.

"Tu si le doma, vsi te poznajo, vsi zate navijajo in vsi ti želijo dobro. Želja po dobrem nastopu je bila res velika," je dejala Šajnova, s svojim nastopom na parterju pa je bila zadovoljna tudi Golobova: "Danes sem prikazala boljšo vajo kot v kvalifikacijah, tudi ocena je bila višja, malo slabši je bil le ritmični del. Danes sem skušala bolj loviti doskoke, akrobatika je bila boljša, zato sem zelo vesela."Naslednja tekma svetovnega pokala bo čez slab mesec dni v Glasgowu, mariborska dvorana Lukna pa bo spet gimnastično zaživela že prihodnji konec tedna, ko se bodo na tekmi svetovnega pokala merile ritmičarke na čelu z najboljšima Slovenkama, Mojco Rode in Tjašo Šeme. 

\"Adela

//20.4.2009 08:57:24 uredil snejbi

rjana

rjana
Datum objave: 25.04.2009 20:44:54 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rodetova in Šemetova do finala

\"Sport1\"

Mojca Rode (na fotografiji) in Tjaša Šeme sta v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v ritmični gimnastiki, ki ga gosti Maribor, odlično opravili svoje delo. Rodetova se je uvrstila v vse štiri nedeljske finalne nastope, prvič v karieri pa se bo v dveh finalih svetovnega pokala predstavila tudi njena mlajša reprezentančna kolegica Šemetova.

Slovenski telovadki sta z današnjimi nastopi upravičili vsa pričakovanja in jih celo presegli. Rodetova se je uvrstila v vse štiri nedeljske finalne nastope; s kolebnico, obročem, žogo in trakom. "Zdi se mi, da danes ni moj dan, saj sploh ne čutim dobro nog. Namesto, da bi v sestavah uživala, se borim skozi vaje. Vendar je to moja prva prava tekma to sezono in mislim, da sem dobro nastopila. Upam, da so gledalci bolj uživali kot jaz," je po uspešnih nastopih povedala najboljša slovenska telovadka, ki bo letos dopolnila 26 let.

"Zdaj sem tri tedne res trdo trenirala, povečala ritem in seveda se mi pozna tudi utrujenost. To sezono sem vse podredila le dvema ciljema - nastopu na sredozemskih igrah ter jeseni na svetovnem prvenstvu. To je le dober trening za naprej. Jutri se bom še bolj potrudila in skušala s svojimi nastopi razveseliti gledalce," je še dejala Rodetova.

Precej bolj srečen obraz pa je kazala 22-letna Šemetova, ki si je po dobrih nastopih prvič v karieri pritelovadila finale svetovnega pokala; v nedeljo se bo med elito predstavila z žogo in trakom; s kolebnico in obročem pa je končala na devetem mestu in je prva rezerva v obeh finalih najboljše osmerice. "Zelo sem zadovoljna, sploh nimam besed. Nekaj napak sem sicer še naredila, a predvsem s kolebnico in trakom sem presenetila še samo sebe. Res sem presenečena in skoraj brez besed, da mi je uspel takšen met," je po nastopih od zadovoljstva sijala Šemetova, ki pravi, da je res v odlični formi.

"Ponosna sem nase, da sem vaje tako dobro izpeljala, saj pred tekmo nisem imela velikih pričakovanj. Zelo lepo je tekmovati pred domačim občinstvom, ki me je tako poneslo, da sem kar čutila adrenalin. Povsem sem iz sebe," se ni mogla nehati nasmihati Šemetova.

Prireditelji so v športni dvorani Lukna simbolično podelili tudi odličja za mnogobojski nastop; zmagala je svetovna prvakinja Rusinja Olga Kapranova (108,1 točke) pred Belorusinjama Melitino Staniuto (105,725) in Ljubov Čarkašino (104,55). Mojca Rode je bila osma (95,475), Tjaša Šeme pa 11. (90,325). V današnjih kvalifikacijah sta od Slovenk nastopili še Nina Košnjek in Pia Arhar, ki sta se vrstili na 19. oziroma 20. mesto.

rjana

rjana
Datum objave: 26.04.2009 17:54:44 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenski tekmovalki med deseterico

Rusinja Olga Kapranova je s štirimi zlatimi kolajnami (mnogoboj, kolebnica, žoga, trak) postala daleč najuspešnejša telovadka na Šalamunovem memorialu, svetovnem pokalu v ritmični gimnastiki v Mariboru. Z dobrimi finalnimi nastopi sta navdušili tudi obe Slovenki, Mojca Rode (na fotografijI) in Tjaša Šeme.

Rodetova se je v sobotnih kvalifikacijah uvrstila v vse štiri finalne nastope, prvič v karieri pa se je v dveh finalih svetovnega pokala predstavila tudi njena mlajša reprezentančna kolegica Šemetova. Tako sta slovenski telovadki že v kvalifikacijah upravičili vsa pričakovanja in jih celo presegli. Rodetova je bila danes najbolj zadovoljna z vajo s kolebnico, ki jo je opravila brez napak in zasedla šesto mesto, šesta je bila tudi žogo, še mesto višje pa je bila v finalih z obročem in trakom.

"V vajah se mi je poznala utrujenost od včeraj, saj se delala preveč nepotrebnih napak. Grešila sem pri tistih elementih, kjer sem najmanj pričakovala. Žal mi je za napake, saj bi se v nasprotnem primeru morda lahko s kakšno vajo borila tudi za kolajne. Priložnost je bila lepa, a vseeno sem z mariborskim vikendom zelo zadovoljna," je po nastopih povedala najboljša slovenska telovadka.

"Zdaj vem, kje sem ta čas. To je bila moja prva večja tekma letos in zdaj sem videla, na čem moram še delati. Izpiliti moram še manjše podrobnosti, pa bo," je še dejala Rodetova, sicer ena najizkušenejših telovadk v svetovni karavani, ki bo letos dopolnila 26 let. Njena glavna cilja to sezono sta nastopa na sredozemskih igrah in jesenskem svetovnem prvenstvu.

Prve tovrstne izkušnje pa je ta konec tedna nabirala 22-letna Šemetova, ki se je prvič v karieri prebila med elitno osmerico; danes je nastopila z žogo in trakom, s kolebnico in obročem pa je končala na devetem mestu in je bila tako prva rezerva v obeh finalih najboljše osmerice. "Sicer sem delala malo slabše kot v kvalifikacijah, a ne glede na to sem zelo zadovoljna, saj se se prvič v karieri prebila med najboljše, poleg tega pa sem iz tekme v tekmo boljša, bolj prepričana vase in bolj samozavestna," je po tekmi povedala Šemetova.

Že v torek bo odpotovala na naslednji svetovni pokal v italijanski Pesaro: "Tam bi rada popravila predvsem te manjše napake, saj sem sicer v odlični formi."

Izidi, finale:
- kolebnica:

1. Olga Kapranova (Rus) 27,775 točke
2. Marina Špeht (Rus) 27,050
3. Melitina Staniua (Blr) 26,175
4. Ljubov Čarkašina (Blr) 25,700
5. Caroline Weber (Avt) 25,300
6. Mojca Rode (Slo) 25,100
7. Javadli Zejnab (Aze) 24,000
8. Julie Zetlin (ZDA) 23,725

- obroč:
1. Ljubov Čarkašina (Blr) 27,050
2. Jana Lukonina (Rus) 26,475
3. Melitina Staniuta (Blr) 25,750
4. Caroline Weber (Avt) 24,975
5. Mojca Rode (Slo) 24,500
6. Julie Zetlin (ZDA) 24,375
7. Javadli Zejnab (Aze) 23,825
8. Olga Kapranova (Rus) 22,350

rjana

rjana
Datum objave: 04.05.2009 01:46:28 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rodetova deveta v Bolgariji 

Najuspešnejša slovenska ritmičarka Mojca Rode je konec tedna nastopila na grand prix turnirju v Bolgariji. V mnogoboju je zasedla deveto mesto, s tremi rekviziti pa je posamično osvojila osma mesta

\"\"  

Kljub temu da je šele začela z nastopi v tej sezoni, je bila tudi tokrat zelo uspešna. V mnogoboju se je uvrstila na 9. mesto (97.350), uvrstila pa se je tudi v tri nedeljska finala - s kolebnico, žogo in obročem -, kjer je osvojila tri osma mesta. Po tekmovanju je dejala, da je kar zadovoljna. Sestavi z obročem in žogo je naredila dobro, nekaj napak pa je bilo v vaji s kolebnico in trakom.

Zmagala je Rusinja Daria Kondakova (107.375) pred Silvijo Mitevo iz Bolgarije (106.850) in Irino Riesenson iz Izraela (104.575).

rjana

rjana
Datum objave: 07.05.2009 13:14:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

Olimpijski prvak končal kariero

\"Sport1\"

Kitajski telovadec Yang Wei, s tremi kolajnami eden najboljših kitajskih športnikov na lanskih OI v Pekingu, se je poslovil od gimnastike, danes poroča nacionalna agencija Xinhua. Yang Wei, tudi eden od tekmecev slovenskega asa Mitje Petkovška na bradlji, je na OI zmagal v kraljevski disciplini mnogoboju in popeljal Kitajsko do ekipnega slavja.

Športna gimnastika, kjer so Kitajci poželi kup odličij, je bila eden najbolj gledanih športov na lanskih olimpijskih igrah in eden najbolj cenjenih na Kitajskem.

Po poročanju agencije se je Yang Wei za slovo od gimnastičnih aren odločil zaradi poškodbe levega komolca, ki se je letos še poslabšala, ko se je telovadec skušal pripraviti na nacionalne igre. "Zaradi neznosnih bolečin in oteklega komolca ne morem več normalno trenirati," je dejal 29-letnik, eden od velikih junakov kitajskega športa.

Poleg dveh zlatih kolajn (mnogoboj, ekipno) in srebra na krogih na OI v Pekingu je Yang Wei na OI v Sydneyju leta 2000 osvojil naslov podprvaka v mnogoboju in tudi na peti celini pomagal Kitajcem do ekipnega zlata. V 13-letni karieri je kitajski telovadec osvojil tudi sedem naslovov svetovnega prvaka; leta 2006 v Aarhusu, kjer je Petkovšek nastop zaradi poškodbe prsta tik pred zdajci odpovedal, je bil prav Yang Wei najboljši na bradlji.

"Že po olimpijskih igrah v Atenah leta 2004, ki sem jih končal s padcem na drogu, sem zaradi velikega razočaranja želel končati kariero. A trener Huang Yubin me je prepričal, naj nadaljujem, in trdo delo se mi je obrestovalo pred domačimi navijači v Pekingu," je dejal Yang Wei, ki za zdaj še ni razkril, kakšne načrte ima za prihodnost.

rjana

rjana
Datum objave: 15.05.2009 14:18:50 Citiraj objavo Pošlji ZS

Naši predstavnici na polovici poti

\"Sport1\"

Najboljši slovenski telovadki Mojca Rode (na fotografiji) in Tjaša Šeme sta danes na 25. evropskem prvenstvu v Bakuju opravili polovico dela, saj sta predstavili vsaka po dve vaji. Po prvem dnevu je bolje nastopila Šemetova, ki je zbrala 43,775 točke in je ta čas (pred nastopi skupine A) na 16. mestu, medtem ko je Rodetova s 43,1 točke dve mesti za njo.

Slovenske nastope je danes v azerbajdžanski prestolnici odprla 22-letna Šemetova, ki se je predstavila z obročem (21,825) in trakom (21,95). Sicer je v obeh vajah naredila nekaj napak in je skupno na 16. mestu pred nastopi najboljših telovadk skupine A. Slabše se je prvi dan odrezala njena izkušenejša reprezentančna kolegica Rodetova, ki je imela pri vaji z žogo veliko smole in je naredila kar nekaj napak (20,4), nato pa se je precej bolje predstavila še s kolebnico (22,7), tako da je skupaj na 18. mestu.

A v slovenskem taboru pričakujejo in si želijo, da bi Rodetova v soboto, ko bo ta najstarejša telovadka in brez dvoma ena najbolj izkušenih na letošnjem prvenstvu stare celine - junija bo dopolnila 26 let - nastopila s trakom in obročem, precej popravila svojo uvrstitev.

"Za Tjašo lahko rečem, da sicer ni nastopila povsem brez napak, a je dobro opravila svoje delo in z nastopi upravičila pričakovanja. Škoda je teh nekaj nepotrebnih napak in upam, da bo jutri z žogo in kolebnico nastopila še bolje. Medtem pa se je Mojci njena prva vaja letošnjega prvenstva, vaja z žogo, povsem ponesrečila, a nato je dobro nastopila s kolebnico. Jutri jo čakata še dva nastopa in upam, da bo telovadila bolje," je v pogovoru za STA iz Bakuja sporočila vodja slovenske delegacije, Lena Salavjova.

Končni uvrstitvi slovenskih telovadk po polovici tekmovanja bosta znani po končanih nastopih reprezentanc iz skupine A.

Gimnastika