Prijava

Gimnastika

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 16.05.2009 00:41:08 Citiraj objavo Pošlji ZS

Klavora odlično, smola Bertonclja

Mladi slovenski telovadec Rok Klavora je v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v Glasgowu z odliko opravil svoje delo in se na parterju s peto oceno (15 točk) uvrstil v finale. Uspešna je bila tudi Adela Šajn, ki ima sedmo oceno na gredi (13,575), medtem ko je Sašo Bertoncelj (na fotografiji) na konju z ročaji s 13,875 točke spet za mesto zaostal za finalom.

\"\"

V prvem delu kvalifikacij je v slovenskem taboru najbolj navdušil komaj 20-letni Klavora, ki je sestavo na parterju izpeljal odlično in se v konkurenci 26 telovadcev s peto oceno (15 točk), njegovo najvišjo po novem pravilniku, prebil v sobotni finale. Čeprav se Klavora ni posebej posvečal treningu parterja, saj se pripravlja na sredozemske igre in zato vsak dan vadi mnogoboj - vseh šest orodij -, je svojo nalogo opravil odlično. Najvišjo oceno (15,325) ima svetovni prvak iz Stuttgarta 2007 in Melbourna 2005 na tem orodju, Brazilec Diego Hypolito.

Klavora: Res sem vesel
"Res sem vesel, vsi mi pravijo, da je bila vaja super! Sam pri sebi sicer vem, da me je pri enem od elementov malo preveč \'zabilo\', vendar nič takega, da bi morali sodniki kaznovati. Za jutri torej vem, da lahko še to popravim, ampak zelo sem vesel in super je, da sem se spet prebil v finale," je bil v pogovoru za STA po nastopu zadovoljen telovadec Sokola Bežigrada. Pojasnil je, da sicer vsak dan vadi mnogoboj: "Nisem se posebej pripravljal za parter, saj vsak dan naredim celoten mnogoboj. A v tem res zelo uživam. In to ne le v vaji na parterju, tudi ostala orodja obožujem."

\"\"

Rok Klavora

Slabše je nastopil Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in s 13,875 točke spet za mesto zaostal za finalom najboljše osmerice, medtem ko je Žiga Britovšek prikazal dobro vajo na konju, a je naredil napako pri seskoku in z oceno 13,55 tekmo med 19 kvalifikanti končal kot 11. Prav seskok je bil vnovič "usoden" tudi za 24-letnega Bertonclja. Čeprav je že med sestavo pri rusu na enem ročaju padel z orodja, je sicer vajo izpeljal lepo in bil kljub napaki na dobri poti do finala. A dokončno se je zataknilo pri seskoku, saj je namesto D naredil seskok C težavnostne stopnje, kar ga je stalo treh desetink točke in s tem tudi finala.

Bertoncelj: Ni mi uspelo izvesti elementa D
"Škoda, ampak žal mi tokrat ni šlo po načrtih. Sicer je bila vaja z izjemo napake na enem ročaju lepa, pri seskoku pa sem imel preveč moči in ni mi uspelo izvesti elementa D. Saj sem si rekel, da očitno res ne morem iz svoje kože in spet sem končal zgolj mesto za finalom najboljše osmerice," je v smehu pojasnil Bertoncelj, ki ga lahko tolaži dejstvo, da v dveh sezonah na tekmi svetovnega pokala nikoli ni bil slabši kot deveti, kar je sicer izjemen dosežek.

\"\"

Sašo Bertoncelj

"Že pred nastopom so me razjezili sodniki oziroma sodnice ženske gredi, saj mi niso pustile, da bi si v miru namazal roke, preden sem poprijel za orodje. Ko sem pogledal, je zelena luč za nastop že gorela, zato sem pohitel, a se nikakor nisem mogel ustrezno zbrati za nastop," je še povedal telovadec Narodnega doma, ki pa bo tudi po tej tekmi v skupnem seštevku svetovnega pokala na lestvici ostal med najboljšo trojico. "V Moskvi (naslednja tekma svetovnega pokala bo od 29. do 30. maja v Moskvi, op. STA) bo bolje," je še obljubil Škofjeločan.

Adela Šajn s sedmo oceno kvalifikacij
Med finalistke se je prebila tudi telovadka Zelene jame Adela Šajn, ki ima na svojem paradnem orodju gredi sedmo oceno kvalifikacij (13,575), medtem ko je Saša Golob padla z orodja in v konkurenci 17 telovadk z oceno 12,95 točke zasedla končno 14. mesto.

\"\"

Adela Šajn

rjana

rjana
Datum objave: 16.05.2009 01:00:09 Citiraj objavo Pošlji ZS

Pegan in Petkovšek brez konkurence

\"\"

Telovadca Mitja Petkovšek na bradlji (na fotografiji, 15,7 točke) in Aljaž Pegan (15,25) na drogu sta v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v Glasgowu pometla s konkurenco. Oba sta si na svojih paradnih orodjih namreč s prvima ocenama pritelovadila sobotna finalna nastopa.

Potem ko je Petkovšek pred odhodom na Škotsko za STA dejal, da gre na tekmo po svojih 15,7 točke in da je to vse, kar si želi ter da upa na lepo uspelo vajo, je v današnjih kvalifikacijah uresničil svoje napovedi. V dvorani Kelvin je bil vnovič izjemno prepričljiv na bradlji, saj je z oceno 15,7 točke - sodniki za izvedbo so mu odbili zgolj pet desetink - pometel s tekmeci. Še najbolj se mu je približal Poljak Adam Kierzkowski (15,45).

Petkovšek želi, da mu vaja uspe tudi v finalu
"Bilo je tako, kot sem rekel pred odhodom. Skušal sem vajo narediti čim lepše, potem pa naj se tekmeci potrudijo in me premagajo, če lahko. A to ni lahka naloga," se je po uspešnem nastopu smejalo 32-letnemu telovadcu Narodnega doma. "Za jutrišnji finale si želim le, da bi mi uspela podobna vaja kot danes. To bi bilo super," je še povedal Petkovšek, ki v Glasgowu brani lansko zmago.

\"\"

Dober nastop na drogu je uspel tudi Peganu; sodniki so mu sprva sicer prisodili drugo oceno kvalifikacij, ker pa so se zmotili pri izračunu izhodišča, so mu pozneje zvišali točkovni izkupiček. Ocena 15,25 točke je bila ob koncu kvalifikacij najboljša na drogu; drugo ima Rus Anatolij Vasiljev (15,2). "Jah, kaj naj rečem; zadovoljen sem, da mi je vaja uspela. A imel sem nekaj težav, zato sem izvajal takšno sestavo kot na minulem svetovnem pokalu v Mariboru. Včeraj sem na treningu po seskoku namreč precej trdo pristal in si pri tem \'nabil\' hrbet. Zabolelo me je, zato nisem več vadil seskoka. Vaja je bila dobra, tudi povezava pegan-ribalko mi je lepo uspela, le namesto zvinka sem naredil veletoč," je bil po nastopu zadovoljen Pegan, ki se je na Šalamunovem memorialu v Mariboru vrnil na sceno po poškodbi hrbta.

Pegan upa, da bo s hrbtom vse v redu
"Upam, da bo s hrbtom do jutri vse dobro. Menim, da ni nič hujšega, vsaj upam, da ni," si je zaželel Pegan, ki je lani na tej tekmi osvojil bron, zmage pa se je veselil njegov reprezentančni kolega Alen Dimic. Slednji je tokrat ostal doma, kjer trenira mnogoboj in se pripravlja za sredozemske igre. Ekipi se bo pridružil na naslednjem svetovnem pokalu zadnji majski konec tedna v Moskvi.

Že pred tem si je finalni nastop na parterju z uspešno sestavo in peto oceno kvalifikacij (15 točk) pritelovadil Rok Klavora. Uspešna je bila tudi Adela Šajn, ki ima sedmo oceno na gredi (13,575), Saša Golob (12,95) pa je bila na gredi 14. Sašo Bertoncelj je na konju z ročaji s 13,875 točke spet za mesto zaostal za finalom najboljše osmerice, medtem ko je bil Žiga Britovšek (13,55) 11. Na krogih je nastopil Gregor Saksida in z oceno 14,55 točke med 22 tekmovalci zasedel 12. mesto.

Šajnova in Golobova sta nastopili tudi v kvalifikacijah parterja, kjer je bila Golobova z oceno 13,075 deveta, Šajnova pa z 12,975 mesto za njo.

Vsi finalni nastopi, tudi s Petkovškom, Peganom, Šajnovo in Klavoro, bodo na sporedu v soboto.

rjana

rjana
Datum objave: 17.05.2009 12:22:57 Citiraj objavo Pošlji ZS

Baku, EP v ritmični gimnastiki 

Najboljše Rusinje, Slovenki 18. 

Slovenski telovadki Mojca Rode in Tjaša Šeme sta na 25. evropskem prvenstvu v Bakuju ekipno zasedli 18. mesto. Najboljše so bile Rusinje pred domačinkami in Ukrajinkami.

V mnogoboju je bila najboljša olimpijska prvakinja Rusinja Ženja Kanajeva, Rodetova je z 21. mestom tako zgolj za mesto zaostala za najboljšo dvajseterico, Šemetova pa je bila 44.

\"\"

Evgenija Kanajeva

Na današnji tekmi se je Rodetova predstavila s trakom (23,55 točke) in obročem (23,975) in obe vaji prikazala brez večjih napak ter prejela tudi precej višji oceni kot dan pred tem. Uspela ji je zelo dobra uvrstitev v mnogoboju, saj so se za skupni seštevek štele le tri najboljše ocene, tako da se ji petkov povsem ponesrečen nastop z žogo ni štel v škodo. Tako se ji je zgolj za mesto izmuznila uvrstitev med najboljšo dvajseterico in s tem na zaprto EP prihodnje leto. Šemetova je danes nastopila z žogo (20,8) in kolebnico (20,975) in v vajah naredila nekaj napak, a sicer je dobro nastopila.

Težave s staro poškodbo gležnja 

"Danes sem nastopila precej bolje kot včeraj, a vseeno ni bilo tako zelo prepričljivo, kot včasih znam narediti. Imam težave s staro poškodbo gležnja, ki se je prvič pojavila že leta 2007. Že po svetovnem pokalu v Mariboru me je začela boleti noga, po Burgasu se je vse skupaj še poslabšalo, tako da sploh nisem vedela, ali bom tu v Bakuju lahko tekmovala. A maser (Jaka Kolenc, op. p.) mi je pomagal in s pomočjo protibolečinskih tablet je nekako šlo," je po nastopih povedala najboljša slovenska telovadka Rodetova, ki je na letošnjem prvenstvu s skoraj 26 leti najstarejša med vsemi.

\"\"

Mojca Rode

"Ocen ne bi komentirala, ker jih niti ne vem niti me ne zanimajo, saj je bilo sojenje po besedah naše sodnice (Ana Petrič, op. p.) katastrofalno, pod vsako ravnjo. Bojim se, da bo ritmika ravno zaradi takega sojenja izgubila status olimpijskega športa," je opozorila izkušena telovadka. "S celotnim prvenstvom sem zadovoljna, saj pred odhodom nisem imela posebnih pričakovanj. Uvrstitev na zaprto EP mi je v karieri doslej uspela že dvakrat, pa tudi tokrat sem bila povsem blizu," je še povedala Rodetova.

\"\" 

Tjaša Šeme 

Svoje nastope na letošnjem prvenstvu stare celine je kot uspešne ocenila tudi 22-letna Šemetova. "V petek sem res dobro nastopila (skupno je bila Šemetova na 30. mestu, Rodetova pa na 32., op. p.), vaja s trakom je bila z izjemo manjše napake zelo lepa. Danes sem nastopila malo slabše, a v celoti gledano sem z nastopi lahko zadovoljna, manj z ocenami. A to ni nobeno presenečenje. Z izjemo vaje z žogo sem dobro nastopila," je iz Bakuja sporočila Šemetova, ki je letos tekmo končala na 44. mestu.

Izidi, ekipno:

. Rusija 224,325 točke
2. Azerbajdžan 212,850
3. Ukrajina 209,700
4. Belorusija 207,900
5. Izrael 206,050
6. Bolgarija 203,525
7. Poljska 192,200
8. Avstrija 190,625
...
18. Slovenija 176,025
...

//17.5.2009 12:23:18 uredil rjana

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 29.05.2009 19:37:03 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenski telovadci uspešni v kvalifikacijah Moskve

Moskva - Slovenska gimnastična ekipa je uspešno nastopila v današnjih kvalifikacijah na tekmi svetovnega pokala v Moskvi.

Na tradicionalni tekmi zvezd so si sobotne finalne nastopi z uspešnimi predstavami pritelovadili Mitja Petkovšek (bradlja), Aljaž Pegan, Alen Dimic (oba drog), Sašo Bertoncelj (konj z ročaji) in Adela Šajn (gred, parter). Brez finala sta tako ostala le Rok Klavora, ki je tako po treh zaporednih uvrstitvah v finale svetovnega pokala tokrat po dveh napakah v vaji ostal brez sobotnega nastopa, ter Žiga Britovšek na konju z ročaji, ki se mu je malenkost "zataknilo" pri seskoku.

\"\"

Mitja Petkovšek

V današnjih kvalifikacijah je blestela telovadka Šajnova, saj se je na obeh orodjih prebila med najboljšo osmerico. Še posebej dobro ji je uspela vaja na paradnem orodju gredi, kjer ima z 14,05 točke drugo oceno kvalifikacij, medtem ko je na parterju (13,3) peta. "Na parterju sem vse super naredila z izjemo zadnjega obrata, kjer sem kar precej izgubila, a vseeno prejela visoko oceno. Zelo dobra pa je bila tudi vaja na gredi, kjer so mi sodnice prvič letos priznale vse elemente in tudi telovadila sem tako, kot znam," je dejala mlada telovadka in dodala: "Zelo sem vesela, da sem se nekako sestavila za tekmo, saj sem imela pred odhodom v Rusijo kar nekaj težav z iskanjem ustreznega vadbenega prostora."

\"\"

Adela Šajn

Dobro je nastopil tudi Pegan, ki je svojo vajo predstavil korektno in ima s 15,125 točke tretjo oceno kvalifikacij. Pred njim sta se zvrstila le Nizozemec Epke Zonderland, ki ga je premagal tako v Mariboru kot v Glasgowu, ter domačin Anatolij Vasilijev. "Zadovoljen sem, da mi je uspela dobra vaja. Zaradi žuljev sem se malo \'šparal\' na včerajšnjem treningu, danes pa mi jih tudi ni odtrgalo, kar je dober obet za finale. Poleg tega imam tudi nove paščke in ugotavljam, da niso ravno dobri, saj me žulijo, tako da jih bom moral zamenjati. Sodniki so bili precej strogi, a so držali kriterij do konca," je po uspešnem nastopu povedal 34-letni Pegan, ki bo imel v sobotnem finalu najboljše osmerice spet družbo, saj si je finale s 14,4 točke oziroma sedmo oceno kvalifikacij pritelovadil tudi njegov deset let mlajši reprezentančni kolega Dimic. Slednji se je predstavil tudi na bradlji, kjer je za prikazano prejel 13,85 točke in tekmo končal blizu finala.

\"\"

Aljaž Pegan

Zato pa bo med finalisti kljub kar nekaj napakam spet tudi Petkovšek, čeprav je imel med sestavo kar nekaj težav. Naredil je napako pri toču, nato je imel težave tudi pri tippeltu, za konec pa se je pri seskoku z obema rokama oprl ob tla. Kljub temu ima nekje tretjo do četrto oceno kvalifikacij (14,85). "Šteje le to, da sem se prebil naprej. Slabo sem namazal bradljo in imel nato nemalo težav, saj mi je zelo drselo. Zdrsnil sem pri točih, nato še pri tippeltu, pa tudi seskok mi ni uspel. Nimam prave energije, sem nekako slaboten in počasi bo treba malo \'iztiriti\'. Treba bo na počitnice," je po nastopu povedal 32-letni Ljubljančan.

\"\"

Sašo Bertoncelj

Sezona se že precej vleče za vse, a kljub utrujenosti je dober nastop na konju z ročaji spet uspel tudi Bertonclju, ki ima s 15,175 točke četrto oceno kvalifikacij. "Uspela mi je lepa vaja, po besedah tukajšnjih \'soborcev\' sem naredil eno lepših na svetovnih pokalih. Sicer sem pričakoval nekoliko višjo oceno, a so bili sodniki precej strogi. Pomembno je, da sem dobro telovadil," je dejal 24-letni Škofjeločan, ki bo za orodje poprijel kot četrti.

Vsi finalisti se bodo za odličja merili v soboto.

STA

vasja

vasja
Št. sporočil: 2869
Regija: Gorenjska
Datum objave: 30.05.2009 14:08:13 Citiraj objavo Pošlji ZS

Zmaga Petkovška, dobra tudi Pegan in Šajnova

Moskva - Slovenska gimnastična ekipa je blestela v današnjih finalih svetovnega pokala v Moskvi, na zadnji tekmi tega dela sezone.

Mitja Petkovšek je vnovič zmagal na bradlji, Aljaž Pegan je bil drugi na drogu, Adela Šajn je "pobrala" dve srebrni kolajni (gred, parter), s petim mestom je bil zelo uspešen tudi Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

\"\"

Mitja Petkovšek se je tudi tokrat izkazal.

Slovenija pa je imela na drogu ob Peganu še enega finalista; Alen Dimic je po napakah tekmo končal na osmem mestu (11,3).

STA

rjana

rjana
Datum objave: 01.06.2009 00:39:08 Citiraj objavo Pošlji ZS

Še trije naslovi za Mojco Rode

\"Sport1\"

Mojca Rode (na fotografiji, Šiška) je mnogobojskemu naslovu prvakinje danes dodala še 3 v finalih (kolebnica, obroč, trak) in s skupaj 4 naslovi tako postala najuspešnejša telovadka DP. Z žogo je zmagala podprvakinja Tjaša Šeme (Narodni dom), ki je za svoj nastop prejela tudi najvišjo oceno dvodnevnega tekmovanja (24,458), poleg tega pa je bila še trikrat druga.

Ostalim finalistkam je preostal le boj za bronasta odličja; dvakrat je bila tretja Gruša Kočica (Šiška), dvakrat pa Pia Arhar (Moste). Rodetova, ki bo čez slab teden dni dopolnila 26 let, je tudi letos ubranila naslov pred 22-letno Šemetovo, obe telovadki pa sta bili za razred boljši od konkurence. To je bil za izkušeno Vrhničanko že sedmi članski mnogobojski naslov prvakinje v karieri.

Med mladinkami, kjer so ritmičarke Narodnega doma v mnogoboju slavila trojno zmago - najboljša je bila Manca Marcelan pred Evito Pšeničny in Emino Haračič, tudi četrta je bila njihova klubska kolegica Tinkara Remic - je danes tri od štirih posamičnih finalnih naslovov osvojila Pšeničnyjeva, enega pa njena klubska kolegica, letošnja prvakinja Marcelanova, ki je v finalih naredila preveč napak. Kolajne v finalih so osvojile še njuni klubski kolegici Haračičeva ter Remičeva in Ana Gomzi (Branik).

Med kadetinjami je bila v mnogoboju najboljša Sara Kragulj (Moste) pred Katjo Bogdanič in Sašo Bilič (obe Narodni dom). Kraguljeva je mnogobojski zmagi dodala še tri finalne (kolebnica, obroč, kiji), z žogo pa je bila najboljša Bogdaničeva. Do kolajn so v finalih prišle še Biličeva, Barbara Robar (obe Narodni dom) ter Živa Juvan (Moste).

Med najmlajšimi je naslov državne prvakinje osvojila Špela Kratochwill (Narodni dom), v skupinskih vajah pa so bile prav tako najboljše telovadke Narodnega doma.

Gimnastika