Prijava

Gimnastika

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 13.08.2009 14:37:23 Citiraj objavo Pošlji ZS

Petkovšek na prisilnem dopustu

\"Sport1\"
Slovenski telovadci so že začeli priprave na jesensko SP, ki bo od 13. do 18. oktobra v londonski dvorani O2. Medtem ko Aljaž Pegan in Adela Šajn bolj ali manj trenirata po načrtih, pa je Mitji Petkovšku (na fotografiji) manjši, a nujni operativni poseg nekoliko upočasnil priprave. Pri FIG pa so odločili, da v sezoni 2010 Maribor ne bo gostil svetovnih pokalov.

Potem ko je moral Petkovšek zaradi poškodbe stopala odpovedati nastop na julijskih sredozemskih igrah v Pescari, mu je tokrat načrte nekoliko prekrižala nova "nadloga". "Počutje je odlično, priprave sem že zdavnaj začel, že julija, a sem trenutno spet na \'prisilnem dopustu\'. Ravno v torek sem bil na operaciji, ko so mi na nadlakti izrezali ture in vse lepo očistili. Zdaj imam nekaj šivov, ki naj bi jih imel 14 dni, tako da bom ta čas nekoliko več delal na hiši," je dobre volje pojasnil 32-letni Petkovšek, ki je pred jesenskim nadaljevanjem sezone - Doha bo od 28. do 30. septembra gostila prvo jesensko tekmo svetovnega pokala - prepričljivo v vodstvu na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) na bradlji.

Petkovšek ostaja optimističen

"Sam ostajam optimističen, saj bom v nekaj dneh spet nadaljeval z vajami za moč in s prilagojenimi treningi, le učenje težkega elementa z lakti bo moralo malo počakati še kakšna dva tedna. Tudi če ne bo šlo, bom pa delal \'staro\' vajo za tistih 15,8 do 16 točk, potem pa naj tekmeci pokažejo, če me lahko premagajo," se je šalil telovadec Narodnega doma, ki bo na SP v Londonu na bradlji branil naslov svetovnega prvaka iz Stuttgarta 2007.

V začetku avgusta je priprave na SP začel tudi Pegan, ki mu gre za zdaj vse po načrtih. "Ta čas še veliko delam vaje za moč, počasi pa tudi elemente iz vaje na drogu. Nared moram biti do uvodne tekme svetovnega pokala v Dohi, kamor bomo odpotovali 26. septembra," je v pogovoru za STA povedal 35-letni as na drogu, ki bo v Londonu branil srebrno kolajno, in v šali dodal: "Sam sicer menim, da za ta čas treniram preveč, a \'coach\' pa pravi, da premalo. Vse gre torej po načrtih."

Adela Šajn rešila težave s telovadnico

Prvič po nekaj letih - leta 2007 je bilo takoj po koncu poletja SP, lani pa olimpijske igre v Pekingu - si je nekaj več odmora po koncu spomladanskega dela in julijskih SI vzela tudi najboljša slovenska telovadka Šajnova. "Potrebovala sem malo počitka, da se je telo regeneriralo in bom lahko vnovič telovadila na višji ravni. Z avgustom sem začela priprave na jesenski del in za zdaj gre vse dobro. Začasno sem rešila tudi težave s telovadnico, saj je dogovorjeno, da bom lahko do konca jesenskih tekem trenirala v dvorani GIB v Šiški skupaj s šišenskimi telovadkami in to mi veliko pomeni," je povedala 19-letna telovadka Zelene jame.

"Na dan dvorano potrebujem vsaj tri do štiri ure, da bi lahko potem rekla, da sem \'za silo\' opravila načrtovani program. Zdaj bom lahko do konca svetovnega pokala telovadila v Šiški, kar je super, saj imam še vedno lepe možnosti, da tako na gredi kot na parterju sezono svetovnega pokala končam med najboljšo trojico (ta čas je Šajnova v skupnem seštevku na obeh orodjih druga, op. STA) in s tem bi dobila tudi svetovni razred," je pojasnila Šajnova in dodala, da je njena velika želja nastop na OI 2012 v Londonu, zato se ne bo še povsem usmerila zgolj na dve orodji, ampak bo še naprej vadila tudi mnogoboj.

Slaba novica za GZS

Sicer so pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS) te dni prejeli slabo novico - v sezoni 2010 slovenski ljubitelji gimnastike ne bodo mogli navijati za svoje junake na domačih tleh. Pri FIG so namreč potrdili koledarja svetovnih pokalov v športni in ritmični gimnastiki, na katerih letos ni Maribora.

"Prejšnji teden so nas z zveze FIG obvestili, da niso dobili organizacije svetovnega pokala. Potem ko so se lani spremenila pravila svetovnih pokalov v tej meri, da je na sezono lahko največ osem tekem, je bilo letos 14 kandidatur za organizacijo. Osem kandidatur za A-pokale in šest za B-pokale, pri FIG pa so avtomatično zavrnili vse prireditelje B-pokalov," je pojasnil predsednik GZS Klemen Bedenik in dodal, da slovenske zveze glede organizacije svetovnega pokala v ritmični gimnastiki sploh še niso uradno obvestili, čeprav so pri FIG na svojih spletnih straneh že objavili koledarja za novo sezono. Na koledarju tako ni Šalamunovega memoriala, izpadlo pa je še eno tekmovanje z izjemno bogato tradicijo, turnir prvakov - svetovni pokal v Cottbusu.

Do konca sezone 2009 so na sporedu še svetovni pokali v Dohi (28. - 30. september), Osijeku (6. - 8. november) in Stuttgart (13. - 15. november), v sezoni 2010 pa bo na sporedu osem svetovnih pokalov A (Pariz, Doha, Moskva, Porto, Gent, Osijek, Stuttgart in Glasgow).

rjana

rjana
Datum objave: 01.09.2009 12:19:23 Citiraj objavo Pošlji ZS

V Londonu brez prvakinje Liukine 

Ameriška telovadka ruskega rodu Nastia Liukin je odpovedala nastop na oktobrskem gimnastičnem svetovnem prvenstvu v Londonu, kjer bosta kolajni lovila tudi Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan.

\"\" 

Olimpijska prvakinja iz Pekinga je namreč izstopila iz ameriške reprezentance, saj meni, da po daljšem premoru še ni nared za tekmovanja na najvišji ravni.

Liukinova se je na "sceno" vrnila šele julija letos, zato ni dovolj dobro pripravljena za nastop na bližnjem SP, ki bo od 12. do 18. oktobra v Londonu.

Kljub daljšemu tekmovalnemu premoru pa v Moskvi rojena 19-letna telovadka vztraja, da njen cilj ostajajo olimpijske igre leta 2012 v Londonu.

rjana

rjana
Datum objave: 01.09.2009 20:22:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ritmičarke optimistično na SP

\"Sport1\"
Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki bo po letu 2005 na svetovnem prvenstvu, ki bo od 7. do 13. septembra v Mieju, spet nastopila z ekipo. V deželo vzhajajočega sonca bosta ob najboljših telovadkah zadnjih let Mojci Rode (na fotografiji) in Tjaši Šeme odpotovali še dve debitantki na prvenstvih, Pia Arhar in Gruša Kočica.

Slovenke bodo že v sredo zgodaj zjutraj odpotovale proti vzhodu, nato bodo imele na prizorišču v veličastni sončni areni, kot se imenuje dvorana s kapaciteto za 11.000 gledalcev, po dvakrat na dan treninge, 7. septembra pa bodo prvenstvo odprle z nastopi z obročem. Sledi tekmovanje s kolebnico, trakom in žogo.

Najtežji progam za Rodetovo in Šemetovo
Najtežji program bosta imeli Rodetova in Šemetova, ki se bosta predstavili s po štirimi vajami, Arharjeva bo nastopila s tremi (obroč, žoga, trak), Kočica pa le s kolebnico. Ekipno mora država namreč predstaviti 12 vaj. Nazadnje je Slovenija ekipno nastopila leta 2005 v Bakuju, ko so slovenske telovadke Rodetova, Šemetova, Andrea Žegarac in Špela Gala zasedle 15. mesto. Letos je za nastop prijavljenih rekordnih 144 tekmovalk in 23 skupinskih vaj iz 50 držav.

Za izkušeno 26-letno Rodetovo, ki bo ena najstarejših telovadk na prvenstvu v konkurenci posameznic, bo to že šesto svetovno prvenstvo. "Zanimivo je, da je bilo tudi moje prvo prvenstvo na Japonskem in ta dežela mi je zelo všeč. Sem sicer že kar utrujena, ker je bila sezona dolga, počitka pa skoraj nič, a bom \'stisnila\' še teh deset dni," je pojasnila Rodetova, ki se je doslej že dvakrat v karieri na SP uvrstila tudi v finale mnogoboja med najboljših 24 telovadk. "vesela sem, da gremo na prvenstvo spet kot ekipa in upam, da se bomo dobro imeli," je še dejala najboljša slovenska telovadka, ki tokrat ne meri na finale mnogoboja, a pravi: "Prepričana sem, da imava tako Tjaša (Šeme, op. STA) kot jaz ob dobrih nastopih lepe možnosti, da se prebijeva med najboljših 24. Če mi bodo vaje dobro uspele, bo gotovo tudi uvrstitev dobra. Sicer pa bi bila zadovoljna že s tem, če mi uspe ujeti 32. mesto, kar pomeni potrditev mednarodnega razreda."

Med izkušene telovadke zdaj že sodi tudi 22-letna Šemetova, za katero bo to tretje svetovno prvenstvo v karieri. "Prvenstvo je ravno ob koncu sezone. Ker sem sama zelo zgodaj začela, je težko in sem prav tako že utrujena, vendar sem se na prvenstvo dobro pripravila. Zadnje tekme sem dobro \'oddelala\', zato z veseljem pričakujem nastop. Upam le, da me ne bo izdala trema, saj jo imam pred vsakim nastopom, a sama to jemljem kot nekaj pozitivnega, saj v nasprotnem primeru sploh ne veš, da si na tekmi," je dejala Šemetova in dodala, da si bo po SP sicer vzela nekaj oddiha, nato pa bo še bolj zagnano nadaljevala sezono.

Lena Jakubovska ne bi rada napovedovala ciljev
"Žal zaradi finančnih težav nismo mogli izpeljati skupnih priprav, a smo se veliko dogovarjali med tremi klubi, od koder prihajajo telovadke. Sezona je dolga, Mojca in Tjaša sta nastopili na petih ali šestih svetovnih pokalih, evropskem prvenstvu, sredozemskih igrah in univerzijadi, zdaj pa smo le dočakali še vrhunec sezone. Rezultatsko ne bi rada napovedovala ciljev, saj imamo v ekipi dve debitantki, želim si le, da bi dekleta pokazala, kar znajo. Tako za Mojco kot Tjašo bi bilo dobro, če bi potrdili mednarodni razred (uvrstitev do 32. mesta, op. STA), možnosti imata tudi za finale mnogoboja 24-erice, saj se za finale upoštevajo po tri najbolje ocenjene vaje," je pred odhodom na Japonsko povedala vodja delegacije in predsednica strokovnega odbora za ritmično gimnastiko Lena Jakubovska in dodala: "Naj se dekleta posvetijo svojim vajam, ne bi jih rada obremenjevala z rezultatskimi cilji."

Tudi Arharjeva in Kočica, ki bosta prvič nastopili na SP, se veselita poti na Japonsko. "Dobro sem pripravljena, saj sem poletje povsem podredila pripravam na prvenstvo. Moj cilj je, da pokažem vaje brez napak," je dejala 19-letna Arharjeva, 16-letna Kočica pa je dodala: "Nastopila bom le s kolebnico in se potrudila, da mi bo vaja uspela kar najbolje. Treme zdaj še ni, gotovo pa bo."

Prvenstvo bo tudi v skupinskih vajah, tradicionalno pa so prve favoritke za naslove ruske ritmičarke na čelu z olimpijsko prvakinjo Ženjo Kanajevo. Sicer bo naslov z zadnjega SP po tem sistemu v Patrasu leta 2007, ki je bilo obenem edina kvalifikacijska tekma za olimpijske igre, branila Ukrajinka Ana Besonova. Rodetova, ki je takrat lovila finale mnogoboja, je zaostala za željami in tekmo končala na 45. mestu, Šemetova pa je bila 65.

rjana

rjana
Datum objave: 07.09.2009 13:15:31 Citiraj objavo Pošlji ZS

Dober začetek za ritmičarke

\"Sport1\"
Slovenske ritmičarke Mojca Rode, Tjaša Šeme in Pia Arhar so uspešno začele nastope na svetovnem prvenstvu v japonskem mestu Mie. Po prvem dnevu so v konkurenci 34 ekip na 15. mestu, vodijo pa evropske, svetovne in olimpijske prvakinje Rusinje. Slovenke drugi dan prvenstva čakajo nastopi s kolebnico, ko se jim bo pridružila še Gruša Kočica.

Slovenke so tekmovanje v veličastni sončni areni, kot se imenuje dvorana s kapaciteto za 11.000 gledalcev, odprle z nastopi z obročem. Zelo uspešni sta bili prvi dan predvsem Rodetova in Šemetova, saj sta visoko v posamični razvrstitvi. Rodetova je za nastop z obročem prejela 24 točk in je na 32. mestu, z obročem pa ima ta čas deseto oceno, Šemetova pa je za prikazano vajo prejela 23,725 točke in je 36., z obročem pa na 12. mestu. Prvi dan tekmovanja se je z obročem predstavila še Arharjeva, ki je z 22,3 točke skupno na 72. mestu, z obročem pa na 30. Zdaj sledijo nastopi s kolebnico, kjer se bo v slovenski ekipi kot tretja namesto Arharjeve predstavila Kočica, nato pa še nastopi s trakom in žogo.

Sicer bosta imeli na letošnjem prvenstvu najtežji program 26-letna Rodetova in 22-letna Šemetova, ki se bosta predstavili s po štirimi vajami, Arharjeva bo nastopila s tremi (obroč, žoga, trak), Kočica pa le s kolebnico. Ekipno mora država namreč predstaviti 12 vaj. Nazadnje je Slovenija ekipno nastopila leta 2005 na SP v Bakuju, ko so slovenske telovadke Rodetova, Šemetova, Andrea Žegarac in Špela Gala zasedle 15. mesto.

rjana

rjana
Datum objave: 08.09.2009 14:42:11 Citiraj objavo Pošlji ZS

Slovenke na 17. mestu

\"Sport1\"
Slovenske ritmičarke Mojca Rode (na fotografiji), Tjaša Šeme in Gruša Kočica so danes nadaljevale nastope na svetovnem prvenstvu v japonskem mestu Mie. Po nastopih s kolebnico in obročem so v konkurenci 34 ekip zdrsnile na 17. mesto, vodijo pa evropske in svetovne in prvakinje Rusinje. Olimpijska zmagovalka Rusinja Ženja Kanajeva pa je že vknjižila dve zmagi.

Slovenke so tekmovanje odprle z nastopi z obročem, danes pa so se predstavile še s kolebnico, ko je v ekipi Pio Arhar zamenjala Kočica. Rodetova je svoj nastop s kolebnico oddelala odlično in prejela oceno 24,750 točke, skupno pa je po polovici tekmovanja na 26. mestu (24. s kolebnico in 31. z obročem). Nekoliko slabše je po odličnem nastopu prvi dan z obročem, ko je bila na 36. mestu med 136 telovadkami, danes s kolebnico (22,8) nastopila Šemetova, ko je proti koncu vaje naredila nekaj napak, a telovadka obljublja, da se bo zanje oddolžila že jutri. Ta čas je v skupni razvrstitvi na 48. mestu. S kolebnico je svoj prvenec na SP dočakala tudi Kočica in prejela oceno 20,650, kar je 105. rezultat s tem orodjem.

Zdaj sledijo nastopi s trakom, Slovenke pa bodo prvenstvo končale z vajami z žogo.

Sicer so prireditelji danes izpeljali tudi dve finalni odločitvi s kolebnico in obročem. Obe je dobila olimpijska prvakinja Rusinja Ženja Kanajeva. V finalu s kolebnico je zmago slavila pred rojakinjo Darjo Kondakovo, tretja je bila Ukrajinka Ana Besonova. Tudi v finalu z obročem sta na najvišjih dveh stopničkah stali Kanajeva pred Kondakovo, bron pa je osvojila Belorusinja Melitina Stanijuta.

Izidi, finale:

- kolebnica:
1. Ženja Kanajeva (Rus) 28,350 točke
2. Darja Kondakova (Rus) 27,825
3. Ana Besonova (Ukr) 27,575
4. Melitina Stanijuta (Blr) 27,100
5. Ana Gurbanova (Aze) 26,250
6. Irina Risenzon (Izr) 26,200
7. Alja Garajeva (Aze) 26,100
8. Silvija Miteva (Bol) 25,875

- obroč:
1. Ženja Kanajeva (Rus) 28,325
2. Darja Kondakova (Rus) 28,225
3. Melitina Stanijuta (Blr) 27,150
4. Silvija Miteva (Bol) 27,025
5. Alja Garajeva (Aze) 26,875
6. Ljubov Čarkašina (Blr) 26,700
7. Irina Risenzon (Izr) 26,575
8. Ana Gurbanova (Aze) 26,450

rjana

rjana
Datum objave: 09.09.2009 15:38:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

Uspešne tudi s trakom

\"Sport1\"
Danes so slovenske ritmičarke nastope na svetovnem prvenstvu na Japonskem opravile s trakom. Mojca Rode je za vajo prejela 24,05 točke in je po treh vajah pred nastopi zadnje skupine na 21. mestu, Tjaša Šeme pa 23,1 in je skupno 29. S trakom se je predstavila tudi Pia Arhar (20,45 točke). Slovenke so pred nastopi zadnje skupine na desetem mestu.

V ekipni razvrstitvi še naprej vodijo evropske in svetovne prvakinje Rusinje. Olimpijska zmagovalka Ženja Kanajeva pa je že na tem prvenstvu vknjižila prvi dve zmagi, saj so prireditelji finalne nastope s kolebnico in obročem že izpeljali, v obeh finalih pa je zmagala Kanajeva pred rojakinjo Darjo Kondakovo.

Slovenske ritmičarke zdaj do konca prvenstva čakajo le še nastopi z žogo, po katerih bo že jasno, ali se je Rodetovi uspelo prebiti med 24 najboljših v finale mnogoboja.

Gimnastika