Prijava

MotoGP - sezona 2009

rjana

rjana
Št. sporočil: 8746
Regija: Štajerska
Datum objave: 05.07.2009 03:42:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

motoGP – Kvalifikacije 

Kljub dvema padcema prvi 

Jorge Lorenzo si je v Laguni Seci priboril najboljši štartni položaj.

\"\"

V nedeljo se bodo dirkači v razredu motoGP na VN ZDA pomerili na osmi dirki v letošnji sezoni. Laguna Seca velja za eno izmed najbolj klasičnih dirkaških prizorišč. 3,6 kilometra dolga steza je bila zgrajena leta 1957. Lani je na tej legendarni ameriški stezi slavil Valentino Rossi, ki je letos trikrat stal na stopničkah za zmagovalce. Pretekli vikend je na VN Nizozemske Italijan slavil že svojo 100 zmago v SP in pred njim je zdaj le še legendarni rojak Giacomo Agostini, ki se je na najvišjo stopničko na motociklističnih dirkah povzpel kar 122-krat.

Pred kvalifikacijami so dirkači v kraljevem razredu opravili še zadnji prosti trening, kjer pa je bil najhitrejši dirkač Yamahe Jorge Lorenzo, sledila pa sta mu Casey Stoner na Ducatiju in Valentino Rossi na Yamahi.

Kvalifikacije za VN ZDA je najbolje začel Jorge Lorenzo, ki je bil najhitrejši v prvem delu, sledil pa mu je Casey Stoner. Dvajset minut pred koncem kvalifikacij se je Stoner znova podal na stezo in vse je kazalo, da je Lorenzove \'prevlade\' konec. Avstralec pa ni dolgo zadržal vodilne pozicije, saj je Lorenzo dobrih deset minut pred koncem znova pokazal, da je pred nedeljsko dirko v izvrstni formi in je tako prevzel vodstvo, ki pa ga do konca kvalifikacij ni več izpustil iz rok.

Ko je že vse kazalo, da bo dirko z drugega mest začel Stoner ga je v izdihljajih kvalifikacij prehitel Rossi, ki je bil do takrat na tretjem mestu.

Španec je v kvalifikacijski uri dvakrat poletel preko krmila svojih dveh yamah 

Pri prvem padcu kakih deset minut pred koncem treninga je Lorenzo le uničil svoj prvi motocikel, drugi padec dve minuti pred koncem pa je bil veliko bolj resen. V predzadnjem ovinku ga je njegova rezervna yamaha stresla s sebe, Španec je poletel visoko in pristal na desni rami. Ko se je ustavil v pesku, je sicer vstal, a zaradi bolečin v desni nogi hitro sedel nazaj na tla. Medicinski delavci ob stezi so ga takoj odpeljali v zdravniški center na dirkališču.

V istem krogu je padel tudi Casey Stoner. Tudi on je poletel z motocikla in preživel grob pristanek, vendar ni bil videti huje poškodovan. Kmalu po koncu treninga so potrdili, da je z njim vse v najlepšem redu. Valentino Rossi je bil tako edini od prve trojke, ki se je pripeljal v bokse.

Padec Jorgeja Lorenza bi lahko imel velike posledice za nadaljnji razplet prvenstva, sploh, če jutri ne bi mogel nastopiti.

Izidi drugega prostega treninga:

1. Jorge Lorenzo Yamaha 1:21.799
2. Casey Stoner Ducati  1:21.835
3. Valentino Rossi Yamaha  1:22.177
4. Antonio Elias Honda Gresini 1:22.367
5. Andrea Dovizioso Honda 1:22.552
6. Daniel Pedrosa Honda  1:22.561
7. Colin Edwards Yamaha Tech3 1:22.781
8. Chris Vermeulen Suzuki  1:22.917
9. Nicky Hayden Ducati  1:22.835
10. James Toseland Yamaha Tech3 1:23.127
11. Alex De Angelis Honda Gresini 1:23.368
12. Randy De Puniet Honda LCR 1:23.451
13. Marco Melandri Hayete Kawasaki 1:23.452
14. Sete Gibernau Hernando Ducati 1:23.849
15. Loris Capirossi Suzuki 1:23.951
16. Gabor Talmacsi Honda Scot 1:24.114
17. Niccolo Canepa Pramac Racing1:24.202

Izidi kvalifikacij:
1. Jorge Lorenzo Yamaha 1m21.678s
2. Valentino Rossi Yamaha 1m21.845s + 0.167s
3. Casey Stoner Ducati 1m21.910s + 0.232s
4. Dani Pedrosa Honda 1m22.113s + 0.435s
5. Andrea Dovizioso Honda 1m22.135s + 0.457s
6. Toni Elias Gresini Honda 1m22.146s + 0.468s
7. Colin Edwards Tech 3 Yamaha 1m22.490s + 0.812s
8. Nicky Hayden Ducati 1m22.540s + 0.862s
9. Chris Vermeulen Suzuki 1m22.633s + 0.955s
10. Loris Capirossi Suzuki 1m22.662s + 0.984s
11. Marco Melandri Hayate Kawasaki 1m22.842s + 1.164s
12. Alex de Angelis Gresini Honda 1m23.004s + 1.326s
13. Sete Gibernau Hernando Ducati 1m23.106s + 1.428s
14. Randy de Puniet LCR Honda 1m23.147s + 1.469s
15. James Toseland Tech 3 Yamaha 1m23.390s + 1.712s
16. Niccolo Canepa Pramac Ducati 1m23.912s + 2.234s
17. Gabor Talmacsi Scot Honda 1m24.528s + 2.850s

//5.7.2009 03:43:22 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 05.07.2009 11:13:42 Citiraj objavo Pošlji ZS

Rossi za padce krivi gume

\"\"

Osamljeni Doktor na televizijskih intervjujih po koncu kvalifikacij. 

Svetovni prvak v razredu motoGP Valentino Rossi je v intervjujih po kvalifikacijah pred dirko za VN ZDA v Laguni Seci krivdo za huda padca Jorgeja Lorenza in Caseyja Stonerja okrivil pretrde Bridgestonove gume.

Že dolgo se ni zgodilo, da bi se po koncu kvalifikacij v prostoru, namenjenemu za televizijske intervjuje, pojavil le en od treh najhitrejših dirkačev. Lorenzo in Stoner sta bila namreč takoj odpeljana v medicinski center, Rossi pa je, preden je osamljen stopil pred tv kamere, pozorno prisluhnil enemu od članov Yamahine ekipe, nato pa za italijansko postajo Italija 1 dejal: “Po mojem mnenju je kriva pretrda zmes. Včasih smo imeli na voljo dve različni trdoti gume, zdaj pa le eno. In prav na tej stezi imamo težave v desnih ovinkih, saj se desna stran guma ne segreva dovolj. In ko guma enkrat zdrsne, nimaš možnosti za popravek. Tudi sam nisem imel dobrega občutka pri vožnji skozi četrti ovinek,” je Italijan glasno razmišljal, zakaj se je padec (v primeru Lorenza celo dvakrat na istem mestu) obema primeril ravno pri desnem zavoju.

Obenem je svojima najhujšima tekmecema zaželel, da bi se pojavila na startu: “Upam, da bosta nared za dirko. Vsi trije smo zelo izenačeni in prepričan sem, da bi bil boj med nami napet in odprt do konca.” 

//5.7.2009 11:21:09 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 05.07.2009 16:47:16 Citiraj objavo Pošlji ZS

Lorenzov nastop pod vprašajem 

V kvalifikacijah razreda motoGP za VN ZDA sta padla Casey Stoner in Jorge Lorenzo.

Španec jo je slabše odnesel in zaradi poškodb je njegov nastop vprašljiv.

Jorge Lorenzo si je privozil "pole position" za dirko v Laguni Seci, vendar bo tik pred začetkom šele jasno, ali bo lahko nastopil. Španca je vrglo čez krmilo tri minute pred koncem kvalifikacij, nato pa je trdo treščil na tla z desno stranjo telesa in drsel po stezi. V bolnišnico so ga odpeljali z rešilnim avtomobilom. Pregled je pokazal, da ima delno izpahnjeno desno ramo, zlomljen prst na nogi in precej udarnin in podplutb. Poškodbe so boleče,  vendar niso nevarne, so zapisali v sporočilu iz Špančevega tabora.

\"\"  

"Želel sem izboljšati čas, vendar je bila gneča na stezi, gume pa hladne. Razočaran sem zaradi padca, vendar sem optimističen za nastop. Ameriški zdravniki in naša klinika (Clinica Mobile) delajo vse, da me pripravijo za dirko. Hvala Američanom za spodbudo," je povedal Lorenzo. Na vprašanje, če bo nastopil, četudi ne bo 100-odstotno pripravljen, pa je dejal: "Poizkušal bom in na ogrevanju bomo videli, kako in kaj. Noga me zelo boli, skrbi pa me ključnica, saj ne vem, kako bom menjal položaj na motorju."

Casey Stoner, ki je prav tako padel, vendar ne tako hudo, je kasneje dejal, da je z njim vse v redu in in bo zanesljivo nastopil. V kvalifikacijah je zasedel tretje mesto, v zaključku pa je padel. Poškodoval si je dimlje, vendar ni nič hujšega: "Zabolelo je, ko sem padel, kaže pa, da sem si pretegnil mišico v dimljah, kar seveda ni najboljša stvar pred dirko."

rjana

rjana
Datum objave: 05.07.2009 22:50:44 Citiraj objavo Pošlji ZS

Lorenzo bo nastopil na dirki! 

Yamahin dirkač Jorge Lorenzo, ki je včeraj kar dvakrat padel na kvalifikacijah in vseeno osvojil najboljši štartni položaj, se je po današnjem ogrevanju odločil, da bo čez slabo uro nastopil na dirki za VN ZDA.

\"\"  

Hrabra poteza: Lorenzo se je po ogrevanju odločil, da nastopi. 

Po 13 prevoženih krogih je Španec 20-minutno ogrevanje končal na 5. mestu, kar ga je dokončno prepričalo za nastop na dirki. Iz moštva so sporočili, "da Lorenzo sicer še čuti bolečino v rami, a je prepričan, da je po temeljiti oskrbi v Clinici Mobile in ob pomoči dirkaliških zdravnikov nared za nastop na dirki."

//5.7.2009 22:51:17 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 06.07.2009 00:25:04 Citiraj objavo Pošlji ZS

Prva zmaga po več kot letu dni   

Španec Dani Pedrosa (Honda) je zmagovalec osme letošnje preizkušnje svetovnega motociklističnega prvenstva razreda motoGP. Na dirki v ameriški Laguni Seci je drugo mesto osvojil svetovni prvak, Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil njegov moštveni sotekmovalec Španec Jorge Lorenzo.

\"Sport1\"

Težko pričakovana preizkušnja v Laguni Seci je eden izmed vrhuncev sezone v elitnem motociklističnem tekmovanju motoGP. Dirke v Kaliforniji se po tradiciji udeležijo le ″veliki fantje″, saj imajo tekmovalci v razredih do 250 in 125 ccm poletni premor. Dodaten mik pa ameriški dirki daje tudi sam teren - izredno zahtevna steza, ki jo zaznamuje strašljivo zaviti zavoj Corkscrew. Prav tam sta lani nepozaben dvoboj uprizorila Rossi in Casey Stoner, ki sta se s kolesom ob kolesu borila za zmago, vse dokler Avstralec ni naredil napake in zapeljal v pesek ter prvo mesto prepustil Italijanu.

Ta dirkača sta bila v ospredju tudi na letošnji izvedbi, le da se jima je v troboju za naslov prvaka v prvih sedmih dirkah sezone pridružil še mlajši sotekmovalec Rossija Jorge Lorenzo. Trojica je v SP povsem skupaj, prvega Rossija in tretjega Lorenza je pred Laguno ločilo le devet točk.

Tokrat so v Kaliforniji že kvalifikacije dodobra pretresle dirkače. Le Rossi jih je preživel povsem nepoškodovan in s celim motorjem, medtem ko sta Lorenzo in Stoner grdo padla. Slabše jo je odnesel Španec, ki je sicer dosegel ″pole position″, a nato trdo padel, tako da je bil njegov nastop celo vprašljiv. Yamahina zdravniška ekipa je vendarle pokrpala mladega dirkača, prav tako pa je nastopil Stoner, njegov padec ni bil tako hud kot Lorenzov.

Na startu je vse presenetil Dani Pedrosa - s četrtega startnega mesta je švignil mimo tekmecev pred sabo in se v drugem zavoju prebil v vodstvo. Rossi je padel na tretje mesto, a nato takoj prehitel Stonerja, Avstralec pa mu je vrnil v drugem krogu. Polomljeni Lorenzo je začel zadržano in s prvega startnega mesta nazadoval celo na osmo, a se je v šestem krogu že pridružil vodilni trojici in začel loviti Rossija. Preostanek karavane je že takrat začel zaostajati, še najhitrejši pa je bil domačin Nicky Hayden, v svojih najboljših časih več let vladar te preizkušnje.

Pedrosa je bil tokrat premočan tekmec. Španec na Hondi se je oddaljeval iz kroga v krog, Rossi se je v 11. krogu otresel Stonerja in se prebil na drugo mesto. Avstralec, ki se v zadnjih tednih pritožuje zaradi ponavljajoče se utrujenosti na dirkah, je popuščal, kar je izkoristil Lorenzo in v 19. krogu švignil mimo njega. Do konca dirke sta bila še dva nadvse razburljiva trenutka: v 28. krogu je Lorenzo napadel Rossija in se za nekaj metrov celo prebil na drugo mesto, a nato zaradi poznega zaviranja komajda še ujel motor in moral Rossija spet spustiti predse, nove priložnosti za napad pa nato ni več dobil. Prav v zadnjem zavoju pa je Rossi ujel Pedroso, a je imel vodilni Španec le dovolj naskoka, da se je obdržal na prvem mestu in slavil prvo letošnjo zmago.

″Dobro leto je že od moje zadnje zmage in občutek, ko sem bil spet na zmagovalnem odru, je odličen. Velika zahvala gre moji ekipi in vsem ljudem, ki so verjeli vame ter mi pomagali,″ je po dirki pojasnil zmagovalec, Rossi pa je dodal: ″Nisem pričakoval, da bo Dani tako močan. Toda že v prvih krogih je pokazal, da je hiter, jaz pa sem šele v drugi polovici dirke, ko sem imel lažji motor, lahko napadel. Na koncu mi je malo zmanjkalo za prvo mesto, a sem vseeno zadovoljen.″

Letošnja dirka v Laguni ni bila tako razburljiva kot lanska, čeprav jo je končalo le 12 dirkačev, zato pa je v ospredje postavila Hondo, ki letos še ni zmagala. V prvenstvu je Valentino Rossi svojo prednost pred Jorgejem Lorenzom povečal na devet točk, Casey Stoner pa zaostaja 16 točk.

Izidi, motoGP:
1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 44:01,580
(povp. hitrost: 157,433 km/h)
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 44:01,924
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 44:03,506
4. Casey Stoner (Avs/Ducati) 44:14,012
5. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 44:23,243
6. Toni Elias (Špa/Honda) 44:23,621
7. Colin Edwards (ZDA/Yamaha) 44:31,781
8. Chris Vermeulen (Avs/Suzuki) 44:34,437
9. Randy de Puniet (Fra/Honda) 44:41,905
10. Marco Melandri (Ita/Kawasaki) 44:49,608

- SP skupno (8):
1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 151
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 142
3. Casey Stoner (Avs/Ducati) 135
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 92
5. Colin Edwards (ZDA/Yamaha) 76
6. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) 69
7. Marco Melandri (Ita/Kawasaki) 61
8. Chris Vermeulen (Avs/Suzuki) 61
9. Randy de Puniet (Fra/Honda) 58
10. Loris Capirossi (Ita/Suzuki) 56

//6.7.2009 08:53:01 uredil rjana

rjana

rjana
Datum objave: 08.07.2009 23:48:06 Citiraj objavo Pošlji ZS

Honda snubi Lorenza

\"Sport1\"

Španski dirkač Jorge Lorenzo (na fotografiji) v svoji drugi sezoni v seriji motoGP dokazuje, da je odličen dirkač in se z moštvenim kolegom Valentinom Rossijem ter Caseyjem Stonerjem poteguje za naslov svetovnega prvaka.

Lorezno ima z Yamaho pogodbo do konca letošnje sezone, za njegove usluge pa se poleg sedanjega delodajalca očitno resno zanima tudi Honda. "Trenutno je Yamaha moja prva izbira. Rad bi ostal pri Yamahi in pogovori glede tega potekajo," je v Laguni Seca dejal španski motociklist in obenem namignil: "Honda ni posredovala ponudbe, a ne morem povedati, ali potekajo pogovori ali ne. Lahko le rečem, da sva jaz in moj manager odprta za vse ponudbe."

Pri Yamahi zatrjujejo, da se s Hondo ne bodo spustili v "licitiranje" za Lorenza. "Jorge nas zanima," je dejal vodja Yamahe Masao Furusawa in dodal: "Potekajo pogovori, vemo pa tudi za ponudbo Honde. Če želi k Hondi, ne bomo povečali naše ponudbe zato, da bi ga zadržali."

Lorenzo je v minuli sezoni, svoji uvodni, v seštevku dirkačev zasedel četrto mesto, v letošnji sezoni pa po osmih dirkah (od skupno 17) zaseda drugo mesto, od vodilnega Valentina Rossija pa Španca loči ulovljivih devet točk.

MotoGP - sezona 2009